7 romaner i pandemins spår
Böckerna

7 romaner i pandemins spår

Även om Corona-pandemin ännu inte är över, kan vi redan se dess effekter i litteraturen. Covid-19 har påverkat precis hela samhället, och konstigt vore det förstås om inte också böckernas värld präglats av dessa tider av karantän och andra smittskyddsrestriktioner.

Av: Mattias Timander
Publicerad: 29 juli 2021

Även om Corona-pandemin ännu inte är över, kan vi redan se dess effekter i litteraturen. Covid-19 har påverkat precis hela samhället, och konstigt vore det förstås om inte också böckernas värld präglats av dessa tider av karantän och andra smittskyddsrestriktioner.

Bok 1

"Lämna världen bakom dig" av Rumaan Alam

Ruman Alaam:s succé Lämna världen bakom dig har tagit emot mer än väl over there. Den har tilldelats priser och ska inom kort bli TV-serie på Netflix med Julia Roberts och Denzel Washington i huvudrollerna. Berättelsen kretsar kring en familj som tagit sitt pick och pack och stuckit ut till ett idylliskt sommarhus de hyrt, men som mycket oväntat tvingas dela utrymmet med en annan helt främmande familj. En mycket välskriven och läsvärd bok, i vilken samtiden, med allt vad den innebär, fått vara fond för berättelsen.

Bok 2

"Aningar" av Zadie Smith

I Zadie Smiths Aningar bjuds läsaren på sex stycken essäer sprungna ur den märkliga tid som coronapandemin har varit. Smith tar fasta på upplevelsen av att vara mitt i pandemiåret, och boken är således inte något försök att sammanfatta eller redogöra för hela 2020, utan en samling personliga reflektioner. Zadie Smith, känd för Swing Time och succédebuten Vita tänder, skriver känsligt och resonerande på samma gång, och det är riktigt stor underhållning.

Bok 3

"Anteckningar om sorg" av Chimamanda Ngozi Adichie

Pandemin innebar oerhört sorgliga personliga förluster för många, inte bara som en direkt följd av Corona-viruset, utan även för de som förlorade nära och kära utan att kunna ta ett sista avsked. Den berömda författaren Chimamanda Ngozi Adichie är en av dem. Hennes pappa gick bort under 2020, och i kortessäboken Anteckningar om sorg beskriver hon den svåra upplevelsen av att inte vara nära sina nära, när man vill det allra mest.

Bok 4

"Karantändagboken" av Elin Lucassi

Karantändagboken är visserligen inte en konventionell roman, i så fall en grafisk roman, men den träffsäkerhet som Elin Lucassi skildrar pandemiårets tristess och vardagliga ovanliga vardag kvalar helt klart in boken på den här listan ändå. Lucassis igenkänningshumor är svårslagen, och särskilt imponerande blir hennes projekt när man hör storyn bakom boken. Vad som först bara var en reaktion på att samhället stängde ned i mars 2020, blev en dagbok över hela året, och så småningom en hel seriebok. Mycket läsvärd!

Bok 5

"Sommar" av Ali Smith

Ali Smith är den brittiska författaren som givit sig i kast med en bokserie om fyra delar; en för varje årstid. I den här delen är det sommaren som står som kuliss. Vi möter Sacha, vars familj har problem på flera håll. Det har förresten hela resten av världen också, när en pandemi plötsligt bryter ut. Samtidigt, fast på ett annat av romanens tidsplan, möter vi ett helt annat syskonpar. Resultatet blir storartad romankonst i sommarens och pandemins tecken.

Bok 6

"Cold case: Skärseld" av Tina Frennstedt

Tina Frennstedts nya Cold case-deckare härjar en mordbrännare på vackra skånska Österlen. Kriminalinspektör Tess Hjalmarsson och hennes kollegor tar sig an fallet, och det första spår de följer upp är en rad siffror som gärningsmannen tycks måla upp på samtliga fasader till de hus han ger sig på. Den här gången kommer hotet nära Tess personligen, och hennes yrkesmässiga och personliga liv flätas, tyvärr, samman. Inte gör det ju saken bättre, att covid-19-smittan präglat precis hela samhället.

Den berömde dirigenten Thomas Brander håller till i sin nya lyxiga skärgårdsvilla Casa Tritonus. Det är hans fristad undan det hårda arbetet, och det besvärliga kändisskapet. Men efter både professionella och relationsmässiga motgångar på sistone, är Branders självbild skadad. Det visar sig också att vad som i teorin varit en ensamhetens idyll ute i skärgården, inte riktigt blir som Brander tänkt sig. I Kjell Westös Tritonus från 2020 tas ämnen som musik, ensamhet och berömmelse upp, på ett både berörande och allvarligt sätt.

En sida till? Fortsätt läs!