7 tips till dig som vill börja lyssna på ljudböcker
Författarna

7 tips till dig som vill börja lyssna på ljudböcker

Av: Moa Linette Lindahl
Publicerad: 01 juni 2018
Bild på kvinna i hängmatta på en strand, läsande en bok. Text: sommarläsning

Vissa känner ett motstånd till att lyssna på böcker för att ”det är inte samma sak som att hålla i en fysisk bok”. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Vi ger dig sju tips på hur du kan börja gilla att lyssna på ljudböcker. Dessutom ger vi dig en månad gratis lyssning med BookBeat! 

1. Hitta din hastighet

Alla läser i olika hastighet och det är därför helt naturligt att vi även gillar att lyssna i olika hastigheter. Därför finns den utomordentligt smarta lösningen att du kan välja vilken hastighet du vill att boken läses i och du kan både sakta ner och snabba upp. Och du behöver inte oroa dig: rösten blir inte smurfig när du lyssnar snabbare, utan pauserna mellan orden plockas helt enkelt bara bort.

2. Lyssna vid ”rätt” tillfällen 

Hur mycket vi än vill det kan vi ju faktiskt inte läsa böcker i alla situationer. Att gå runt på stan och läsa är inte jätteoptimalt (även om jag själv har försökt några gånger och nästan orsakat kollisioner). Passa därför på att lyssna på ljudbok vid sådana tillfällen då du helt enkelt inte kan läsa en fysisk bok, till exempel när du promenerar, cyklar, tränar eller städar. Eller när du vill njuta av en vacker miljö.

3. Börja med en bok du verkligen vill läsa 

En annan bra idé är att välja en bok som du verkligen vill läsa. Kanske är det en bok som har legat och väntat i bokhyllan, men som du bara aldrig har kommit till skott med. På så sätt har du förmodligen lite mer tålamod om det känns lite halvtrögt och du kan som sagt passa på att lyssna vid tillfällen då du förmodligen ändå inte skulle ha läst den fysiska boken.

4. Hitta dina uppläsare

Många som lyssnar på ljudböcker hittar snart sina favorituppläsare och det kommer förmodligen även du att göra. När du har hittat dina favoriter går det enkelt att söka på dem för att se vilka böcker hon eller han har läst in. På så vis kanske du till och med lyssnar på en bok som du annars inte hade lyssnat på – bara för att du vill njuta av din favorituppläsares ljuva stämma.

5. Prioritera bra ljud

En annan sak som underlättar lyssnandet är att ha bra ljudutrustning, det vill säga bra hörlurar eller högtalare. Det kan vara skönt att ha hörlurar som inte släpper igenom omgivningsljud och som sitter bekvämt på eller i öronen.

6. Pausa

Jag tror inte att jag är den enda som hade ett problem när jag först började lyssna på ljudböcker: mina tankar vandrade iväg och jag insåg efter flera minuters lyssnande att jag inte hade uppfattat ett ord av vad uppläsaren sa. Om koncentrationen brister och fokus flyttas till dina tankar eller något i din omgivning: pausa en liten stund, tillåt dig vandra iväg i tankarna och kör sedan igen.

7. Byt bok

Märker du däremot att tankarna vandrar iväg alldeles för ofta och att du inte är särskilt intresserad av boken – byt bok! Vissa böcker fungerar helt enkelt inte. Ibland är det handlingen som inte är tillräckligt intressant (precis som med vilken bok som helst) och ibland kan det vara att man inte riktigt kommer överens med uppläsaren. Då är det bara att söka vidare efter en ny bok – det finns ju en del av dem så att säga.

I samarbete med BookBeat har vi möjlighet att erbjuda våra SelmaStories-läsare gratis boklyssning i en hel månad. Här kan du ta del av erbjudandet!

Moas fem ljudboksfavoriter just nu:

1. Kvinnan i fönstret av AJ Finn
2. Omgiven av idioter av Thomas Erikson
3. Kritgubben av C J Tudor
4. Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen
5. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer

En sida till? Fortsätt läs!