9 lyssningstips till Lo Kauppi-fansen
Boktips

9 lyssningstips till Lo Kauppi-fansen

En av de mest populära rösterna i ljudboksvärlden är skådespelerskan Lo Kauppis. Här är nio lyssningstips för dig som inte kan få nog av hennes inläsningar!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 15 mars 2022

En av de mest populära rösterna i ljudboksvärlden är skådespelerskan Lo Kauppis. Här är nio lyssningstips för dig som inte kan få nog av hennes inläsningar!

Bok 1

Jag är Gud av Malin Karim

Malin Karims första roman är en vass och vass och rolig berättelse om en kvinnas frigörelseresa. I boken möter vi 46-åriga Hermine som har fått nog. Hennes perfekta tillvaro med man, två barn, trendigt jobb, stilren garderob och ett vackert hem står henne upp i halsen. Hon är trött på att hela tiden förminska sig själv och anpassa sig efter andras behov.

Bok 2

Dem som ingen saknar av Eystein Hanssen

Första boken i serien om Elli Rathke som är 50 procent norsk, 50 procent thai och 100 procent polis. En ung flicka hittas död på Gamlebyens kyrkogård. Hon är naken och i armen sitter en kanyl. Elli finner spår som tyder på att mordet har kopplingar till prostitution och trafficking, men gärningsmännen ligger hela tiden steget före. Och hur nära kan hon komma de misstänkta utan att hon själv blir ett offer.

Läs mer: Här hittar du allt om deckarserien om Elli Rathke

Bok 3

Att välja ett liv av Marie Lok Björk

Att välja ett liv är en historisk roman, om Ottilia som fyller 21 och alltså blir myndig, samma år som kvinnlig rösträtt införs. Hon planerar att berätta för sina föräldrar om sin hemliga kärlek, men inser att hennes liv styrs av andra än henne själv. Fem år senare arbetar Ottilia på en gård som mjölkerska. Hon är ensamstående mor till två barn och tillvaron är inte lätt. Men hon har makten över sitt eget liv. Och snart kanske hon möter kärleken, där hon minst kunde ana det.

Bok 4

Mot San Francisco av Clara Clementine Eliasson

Mot San Francisco är en vacker och imponerande debut av författaren Clara Clementine Eliasson. Det handlar om Julie i San Diego 1978, som följer med B på road trip, och om 40 år senare, då B rymmer från fängelset och Julies minnen kommer tillbaka. Författaren har sagt att hon velat skriva en roman som är som en enda lång Lana Del Rey-låt, och i Lo Kauppis inläsning är det faktiskt precis så njutbart.

Bok 5

Kräldjursmemoarer av Silje Ulstein

Inbunden
Köp boken

Kräldjursmemoarer är ett gripande och tragiskt inre vittnesmål om det mörker det kan vara att känna sig alienerad och oförmögen att älska. Mariam flyr iväg i bilen efter att ha tappat bort sin dotter på ett köpcentrum. Liv stiftar bekantskap med en pytonorm som hon för första gången känner villkorslös kärlek inför. Det här är en psykologiskt intrikat och drabbande roman av Silje Ulstein, som Lo Kauppi läst in på svenska.

Bok 6

Bergsprängardottern som exploderade av Lo Kauppi

Här är Lo Kauppis inläsning av sin egen bok! Bergsprängardottern som exploderade är hennes djupt känsliga skildring av den egna uppväxten, och del ett i en serie om skuld och skam och tonårsliv, om ätstörningar och att vara barn till en alkoholist. Berättelsen började som teaterpjäs, och nu finns för första gången en inläst ljudboksversion.

Bok 7

Som natten av David Ärlemalm

Efter debuten med Lite död runt ögonen kom David Ärlemalm tillbaka med en minst lika berörande skildring av Stockholms skuggsida. I Som natten möter vi Asynja, 20 år gammal och mamma till en fyra månaders bebis tillsammans med pojkvännen Eddie. När Eddie dras in i drogaffärer som går snett äventyras alltihop. Lo Kauppi läser med känsla och nerv.

Bok 8

En uppblåst liten fittas memoarer av Aase Berg

Aase Berg är känd poet och kritiker, som var mycket omtalad med den förra boken Haggan. Nu är hon tillbaka med en rolig och rasande bok som utgår ifrån egna erfarenheter. En uppblåst liten fittas memoarer är en poetisk och underhållande roman som är berättad ur en megaloman kungsörns perspektiv. Lo Kauppi har läst in den.

Bok 9

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff

Lo Kauppis inläsningar av Karin Smirnoffs berömda svit om Jana Kippo har blivit kända i sig. Här går Kauppi tillbaka till sin egen uppväxt i Tornedalen och tillför sin bardoms dialekt till Smirnoffs böcker. Det blir ett strålande möte och vad som redan var oerhört drabbande berättelser griper tag ännu mer. Jag for ner till bror är den första delen i trilogin.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!