8 bästa ljudböckerna under tre timmar
Boktips

8 bästa ljudböckerna under tre timmar

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 29 september 2018

Ljudboken – kanske världens bästa tidsfördriv. Men ibland kan det kännas mäktigt att ta sig igenom en 15 timmar lång sådan. Här listar vi våra bästa tips på ljudböcker under tre timmar. Perfekt för bussresan eller den korta hundpromenaden runt kvarteret.

1. Återträffen av Camilla Sten och Viveca Sten

Lyssningstid: ca 3 h

Premiär! I Återträffen skriver Viveca Sten och dottern Camilla Sten för första gången tillsammans för vuxna.

Lisen bjuder med sina fyra väninnor från gymnasiet till sitt lyxiga hus i Åre. Vännerna har inte setts på tjugo år och känner egentligen inte varandra längre. Helgen börjar bra, med god middag, champagne och gamla minnen, men allt eftersom börjar sprickorna visa sig. Medan snöovädret tilltar på fjället övergår den sjudande spänningen i öppen konflikt. Hemligheter avslöjas och väninnorna tycks inte kunna förlåta vare sig varandra eller sig själva. Fem kvinnor åker till Åre, men bara fyra återvänder hem.

Ljudboken finns här.

2. För dem jag älskar av Anna Jansson

Lyssningstid: 1 h

Emma beger sig till Gotland för att hälsa på sin åttiofyraåriga mormor Majken – den enda hon kan anförtro sin hemlighet. Majken blir förstås orolig när hennes barnbarn har fått bekymmer. Samtidigt närmar sig det stora midsommarfirandet, med det traditionsenliga knytkalaset. Flyktingarna från förläggningen är också bjudna och Majken gör allt för att de ska känna sig välkomna. Men två av männen håller sig för sig själva och tycks dölja någonting. Dramat som utspelar sig i Anna Janssons kortroman För dem jag älskar, hade ingen kunnat föreställa sig. Vad är vi beredda att göra för dem vi älskar? Finns det någon gräns när livet står på spel?

Ljudboken finns här.

3. Shirins första fall av Katarina Wennstam

Lyssningstid: 1 h

Shirins första fall är en prolog till Katarina Wennstams deckarserie om Shirin Sundin-Nouri. Hon tar oss med till början av Shirins advokatkarriär och går till botten med vad som egentligen hände ute på ön den där gången för många, många år sedan…

Anita klarar sig bäst själv. Hon är inte alls rädd för att vara ensam ute på en ö. Hon tycker snarare att tystnaden och lugnet är ljuvligt. Men så i nästa sekund krossas hennes vinglas mot golvet och någon står utanför fönstret och lyser henne rakt i ansiktet med en ficklampa. Advokaten Shirin Sundin-Nouri har i åratal plågats av sitt allra första fall – mordet på Anita. Var det verkligen rätt person som blev fälld för brottet? Den mordanklagade gärningsmannen Magnus Tapper har, sex år efter brottet, frigivits och Shirin bestämmer sig för att gå till botten med vad som egentligen hände Anita där ute på ön.

Ljudboken finns här.

4. Processen av Malin Persson Giolito

Lyssningstid: ca 1,5 h

Efter det stora genombrottet med Störst av allt, är Malin Persson Giolito nu aktuell med kortromanen Processen, en berättelse om vår tids största rädsla.

I skuggan av det stora terrorattentatet, 34 minuter av skräck, har livet nästan återgått till det normala. Trots att Youssef den här dagen är trött efter sent kvällsarbete i puben, pluggar han till sin nästa juridiktenta på biblioteket. Plötsligt kommer två poliser mot honom och han kommer direkt att tänka på sin pappa, som han alltid är orolig för och som bara måste finnas där. Men så går det upp för honom att det är han själv poliserna söker. Hans namn har dykt upp i utredningen av attentatet… Processen är en drabbande berättelse om hur en enkel misstanke om brott som får snabb spridning kan skapa en oåterkallelig tragedi.

Ljudboken finns här.

5. Risk för regn av Anna Fredriksson

Lyssningstid: 3 h

Lena och Staffan är nyförälskade och ska ut på en roadtrip. Lena slipper äntligen rädslan för att åldras i ensamhet och hon gläds över att få tillbringa tid med Staffan, hans dotter och sina tre egna barn. Men hon är också nervös. Staffan har alltid varit tydlig med hur viktig hans relation med dottern Filippa är. Och vad ska han säga om hennes brokiga trio? Lenas oro visar sig vara befogad, men inte på det sättet som hon själv har tänkt. Resan blir en överraskande upptäcksfärd in i två skilda familjestrukturer, där Lena själv utvecklas som person, samtidigt som hon lära känna nya sidor hos Staffan. Anna Fredrikssons Risk för regn är en inkännande berättelse om utmaningarna med att träffa en ny kärlek i övre medelåldern, när båda har sitt livsbagage och sin identitet att värna om.

Ljudboken finns här. 

6. Late Bloomer av Emma Hamberg

Lyssningstid: 2 h

Ulla har förlorat livslusten efter maken Ingemars plötsliga bortgång. Hon har tagit en livförsäkring och planen är att ta livet av sig. Detta genom att kedjeröka inomhus, knapra sockerbitar, äta fryst färdigmat, samt aldrig röra på sig i friska luften. Efter döden hoppas hon på att få umgås med Ingemar igen. Men någonting måste hon roa sig med innan hon dör, så hon köper en fågelkikare på avbetalning. Långsamt börjar nyfikenheten spira när kikaren ger Ulla insyn i våningen tvärs över gatan. Åtta fönster på rad med tunga sammetsgardiner, kristallkronor, en man som serverar konjak i kristallglas, en kvinna med skäggstubb och en annan med alldeles för liten korsett. Vad är det för verksamhet som försiggår? Det dröjer inte länge innan Ulla finner sig motvilligt förlorad i Carl Sparre Af Lundbys extravaganta stipendieverksamhet för människor som behöver vara sig själva.

Emma Hamberg har skrivit en ömsint vardagssaga om ett kvinnoliv som hade kunnat förspillas, men som får en fantastisk vändning.

Ljudboken finns här.

7. Om svar anhålles av Carin Hjulström och Lennart Hjulström

Lyssningstid: 1,5 h

Carin Hjulström och Lennart Hjulström har skrivit tillsammans för första gången i denna rörande brev- och dagboksroman.

Elisabeth är 42 år och har levt i symbios med sin mamma hela livet. När mamman dör tappar hon fotfästet. Hur ska hon klara sig nu? När Elisabeth ska röja ur dödsboet hittar hon ett källarförråd helgat åt den man som är hennes far – en person som man aldrig fick nämna. Vem var hennes pappa? Och vad mer finns det att upptäcka kring hennes eget liv som hon aldrig har fått veta? Om svar anhålles är en berättelse om hur djupt mörker kan vändas till hopp och ljus, och om att söka sina rötter och därmed få chansen till läkning och självinsikt.

Ljudboken finns här.

7. Hjärnstark. Den korta versionen av Anders Hansen

Hjärnstark. den korta versionen av Anders Hansen

Lyssningstid: 1 h och 15 min

Detta är en sammanfattad version av Anders Hansens oerhört framgångsrika bok ”Hjärnstark”. Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans. I ”Hjärnstark” visar Anders Hansen vilka fantastiska effekter motion och träning har på din hjärna och vad de beror på. Vissa av dem kommer att märkas direkt, redan efter att du har promenerat eller sprungit en enstaka gång, medan andra kräver regelbunden träning i minst ett år. Han berättar hur du rent konkret ska göra för att få alla effekter och mentala fördelar som forskningen visar att fysisk aktivitet kan ge – fördelar som inte är något mindre än en mental uppgradering.

En sida till? Fortsätt läs!