8 böcker om ett riktigt obehagligt Norge
Boktips

8 böcker om ett riktigt obehagligt Norge

Vi älskar vårt grannland Norge. Det är vackert, folk är trevliga och, inte minst: Hurtigruten! Valsafari! Lofoten! Isbjörnar på Svalbard!
Men. Det finns ju ett par riktigt obehagliga saker från Norge också. Till exempel extremt obehagliga deckare. Läs någon av dessa - så får vi se om du längtar västerut sen...

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Edvard Munch / Shutterstock
Publicerad: 21 januari 2023

Vi älskar vårt grannland Norge. Det är vackert, folk är trevliga och, inte minst: Hurtigruten! Valsafari! Lofoten! Isbjörnar på Svalbard!
Men. Det finns ju ett par riktigt obehagliga saker från Norge också. Till exempel extremt obehagliga deckare. Läs någon av dessa - så får vi se om du längtar västerut sen...

Bok 1

Där döden väntar av Karin Fossum

Inbunden
Köp boken

Kriminallitteraturens kronprinsessa Karin Fossum har skrivit en ny spännande roman i Konrad Sejer-serien. Denna gången handlar berättelsen om två brutala mordfall, där en ung flicka hittas strypt i skogen och en pojke mördad på ett hänsynslöst sätt. Kommissarie Konrad Sejer är mannen som får i uppdrag att lösa fallet och hitta den skyldige. Trots att morden verkar vara olika tillvägagångssätt, så finns det möjlighet att de är relaterade. Rädslan för en seriemördare sprider sig i staden medan Sejer kämpar för att lösa fallet och hitta den skyldige.

Läs mer: Karin Fossum skriver om goda människors onda gärningar

Bok 2

Kungariket av Jo Nesbø

mp3 på cd
Köp boken

Fristående thriller fullt av ödesmättade drama – av en av Norges absolut största spänninngsförfattare!

Mekanikern Roy lever ett enkelt liv uppe i bergen – men när brodern Carl återvänder till de gemensamma barndomstrakterna med en ny fru och stora planer försvinner friden. Carl  vill bygga ett stort hotell för att återuppliva bygden, men hemligheter från brödernas barndom gör sig snart påminda.

Bok 3

Slagsida Blix och Ramm # 3 av Thomas Enger, Jørn Lier Horst

Tredje delen i den norska serien om Polisen Alexander Blix och journalisten Emma Ramm inleds med att en utredare skjuts till döds i sin lägenhet. En trappa upp är Blix egen dotter Iselin nära att bli gärningsmannens nästa offer. Fyra dagar senare befinner sig Alexander Blix och journalisten Emma Ramm under polisförhör. Blix har skjutit och dödat en man och Ramm såg det hända …

Bok 4

Död mans tango av Geir Tangen

Journalisten Viljar Ravn Gudmundssons karriär är på väg utför och långt borta är dagarna då var han den stora stjärnan på lokaltidningen i den norska småstaden Haugesund. Tredje delen i deckarserien om honom och kommissarie Lotte Skeisvoll är en bladvändare om mord, hämnd och ensamhet. Lugna Haugesund väcks ur sin sensommardvala av en rad bestialiska mord.

Bok 5

Förmörkelsen av Karin Fossum

Ännu en mästerlig psykologisk kriminalroman med kommissarie Konrad Seijer i centrum. Vad händer med en familj som mister ett barn? Ett gift par checkar in på hotell tillsammans med sin femton månader gamla son. Tidigt nästa morgon inträffar det fruktansvärda: den lilla pojken dör sedan han fallit från hotellrummets balkong på sjunde våningen. Kommissarie Konrad Sejer kopplas in för att utreda vad som hänt.

Bok 6

Det hänger en ängel ensam i skogen av Samuel Bjørk

Mordutredaren Mia Krüger har lämnat polisen och bosatt sig på en ö. Dit kommer hennes gamle kollega, den godmodige kriminalkommissarien Holger Munch, för att övertala henne att återvända till jobbet. Han behöver hennes hjälp i ett skrämmande och besynnerligt fall. En flicka har hittats hängande livlös i skogen med en skolväska på ryggen och en lapp om halsen: ”Jag reser ensam.”

Bok 7

Slaktmånad av Lars Pettersson

I oktober 2013 hittas en man i en bil på en avlägsen fjällväg utanför Kautokeino i Nordnorge, skjuten med ett prickskyttegevär. Det är Torben Nyhlén, statssekreterare i svenska näringsdepartementet. Omständigheterna gör att det klassas som terrordåd och säkerhetspolisen i både Oslo och Stockholm kopplas in. Samtidigt har kampen hårdnat om rätten till marken i Sápmi, samernas traditionella renbetesland.

Bok 8

Kolbarnet av Monica Kristensen

En femårig flicka försvinner spårlöst från förskolan Kolbarnet. Till att börja med misstänker man att Ellas alkoholiserade pappa har tagit henne för att hämnas på Ellas mamma. Men när tiden går och varken far eller dotter dyker upp, börjar byn på allvar frukta för flickans liv. Det djupa polarmörkret och en extrem kyla har lagt sig tung över Svalbard och ett barn har mycket små chanser att klara sig på egen hand. När det sedan visar sig att pappan omkommit i en en bilolycka under mystiska omständigheter, inser polisen att kampen att rädda Ellas liv är en kamp mot klockan.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer norskt