8 böcker som får dig att gråta av skratt
8 böcker som får dig att gråta av skratt
Böckerna

8 böcker som får dig att gråta av skratt

Av: Meja Uhlander
Publicerad: 12 oktober 2018

Ibland behöver vi få skratta högt. Och då kan en bra bok vara till hjälp. Här listar vi 8 böcker som får oss att skratta så att vi gråter. 

1. Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran

Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt, p-piller och har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor… Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Varför är bh:n så obekväm? Och varför frågar alla när man som kvinna ska skaffa barn?

Uppskattar du en god dos feminism är det här en bok för dig. Berättelsen tar sin början i 13-åriga Caitlin Morans liv och följer genom tonår, kärlek, övervikt, abort och moderskap. Konsten att vara kvinna är ett fruktansvärt roligt självbiografiskt, feministiskt manifest som alla borde läsa.

Boken finns här.

2. Oscar Levertins vänner av Martina Montelius

Oscar Levertins vänner är ett litet litterärt sällskap bestående av ett märkligt gäng människor i övre medelåldern. Kulturtanten Boel Märgåker, 62 år gammal och ordförande i sällskapet, har i hela sitt liv nästan bara gjort saker hon egentligen inte vill. Tillsammans med Maggan, kennelägaren som gifte sig för att slippa alla frågor om varför hon ”inte har träffat någon ännu”, Jörgen, Mensa-medlemmen vars projekt för tillfället är att bli alkoholist och de andra knasiga medlemmarna i sällskapet, ger sig Boel ut på en litteraturkryssning på Östersjön. Planen är att släppa alla hämningar, sluta be om ursäkt och sluta anstränga sig. Nu vill hon knarka, supa och knulla. Och den jävel som vågar ställa sig i hennes väg kommer att få ångra sig bittert!

Martina Montelius Oscar Levertins vänner är en vansinnigt rolig roman, fullproppad med tantsex och kroppsvätskor. Men också en berättelse om skuld, nåd och längtan efter närhet.

Boken finns här.

3. Nötskal av Ian McEwan

Trudy är tjugoåtta år, höggravid och otrogen. I hemlighet har hon ett förhållande med sin svåger Claude, en otrevlig och snål fastighetsmäklare. Hennes man John har fått flytta ut från det exklusiva släkthus i norra London, som han en gång ärvde. Han är poet och förläggare och trots att hans besök är allt annat än uppskattade, hälsar han ibland på för att recitera dikter för sitt ofödda barn. Tillsammans med Claude, planerar Trudy att göra sig av med John, för att ta över det värdefulla huset. Med det finns någon som hör ALLT om deras mörka avsikter: det ofödda barnet i Trudys mage. Romanens hjälte är ett häpnadsväckande intelligent foster, som väntar på exakt rätt ögonblick att komma till världen.

Ian McEwans Nötskal är en smart, mörk och framförallt otroligt rolig thriller, berättad ur ett mycket speciellt perspektiv…

Boken finns här.

4. Ragga som du shoppar av Lin Jansson

När Lovisa ännu en gång beklagar sig över att hon inte kommer någon vart med Adrian, ger hennes vänner henne rådet att ”Ragga som du shoppar”. Adrian är den enda anledningen till att hon överhuvudtaget går till jobbet. Utöver honom finns där bara en sur personalchef, en ännu surare butikschef och ett aldrig sinande lager av myggmedel att sortera. Lovisa har fastnat i en tillvaro hon helst vill dumpa, men när man närmar sig trettio och är lika talanglös som Kim Kardashian, är det lättare sagt än gjort. Men när Lovisa följer rådet att ragga som hon shoppar, börjar det äntligen hända saker i hennes liv.

Lin Janssons Ragga som du shoppar är en hysteriskt rolig berättelse med många träffsäkra skildringar av Sverige 2017.

Boken finns här.

5. Kollektivt självmord av Arto Paasilinna

Av en slump stöter överste Kemppainen och direktör Rellonen på varandra i en avsides belägen lada, dit de båda kommer för att ta sina liv. Efter en lång diskussion hittar de dock en bättre lösning än att avsluta livet med ett trist självmord i en gammal lada. De beger sig ut på en roadtrip, från Finland till södra Europa, för att samla de säkert tjogtals sjävmordsbenägna runt om i landet. Detta blir startskottet på en farlig, men också varm och rolig resa i lyxbuss mot dödsriket.

Arto Paasilinnas Kollektivt självmord behandlar självmordets dystra och tabubelagda aspekter med naiv, men samtidigt satirisk och ironisk humor. Stundtals så rolig att vi skrattar högt.

Boken finns här.

6. Den som inte tar bort luddet ska dö! av David Batra

I sin humorbok Den som inte tar bort luddet ska dö! kastar komikern David Batra än en gång en närsynt blick på svenska folkets inneboende aggressioner. David Batra och hans team av lappletare har dammsugit Sverige efter arga lappar. En ruskigt rolig liten bok med rafflande strider om var grovsoporna ska placeras, vilken ljudnivå som är lämplig i ett hyreshus och om vems ansvar det är att diska.

Boken finns här.

7. Slutet på världen som vi känner den av Erlend Loe

Doppler är tillbaka! Efter flera år i de djupa skogarna inser Doppler att han har en familj. Han lämnar älgen Bongo hos en kennel för hjortdjur och vandrar in mot Oslo. Väl framme ser familjens hus annorlunda ut. På brevlådan är hans namn överstruket och ersatt av ett annat: Egil Hegel. Doppler tror att botten är nådd men i själva verket har eländet bara börjat.

Med sin kännetecknande torra och absurda humor fortsätter kultförklarade Erlend Loe sin berättelse om Doppler i Slutet på världen som vi känner den. 

Boken finns här.

8. Hjälp jag heter Zbigniew av Zbigniew Kuklarz

I ett anorektiskt radhus tillsammans med en rottweiler, fem katter, två varaner och tre överfinniga tonåringar i tristaste Haninge firar hela släkten Kuklarz fyrtioårsfest. Agnieszka fyller år och Zubrowka-nubbarna flödar. Polska, hårda män måste skylla tårarna på snapsarna när vackra polska stämmor höjs till underbara känslomättade sånger i en kommun som stinker medelsvensson. Den svenskaste av dem alla, lillebror Zbigniew, är vår berättare och när festen fullständigt spårar ur som en burlesk, polsk Lars Norén-buskis behöver läsaren någon att hålla sig i.

Zbigniew Kuklarzs bok Hjälp jag heter Zbigniew är en väldigt rolig och galen berättelse.

Boken finns här.

 

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En sida till? Fortsätt läs!