8 böcker som får dig att gråta av skratt
Böckerna

8 böcker som får dig att gråta av skratt

Ibland behöver vi få skratta högt, och då kan en bra bok vara till hjälp. Vi tipsar om åtta roliga böcker som får garanterat får dig att dra på smilbanden.

Av: Meja Uhlander
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 12 oktober 2018

Ibland behöver vi få skratta högt, och då kan en bra bok vara till hjälp. Vi tipsar om åtta roliga böcker som får garanterat får dig att dra på smilbanden.

1. Fjällvandring åt helvete av Are Kalvø

8 böcker som får dig att gråta av skratt

En otroligt rolig och lite elak bok skriven av en av Norges mest populära ståuppkomiker. För några år sedan började Are Kalvø förlora sina vänner till naturen. Personer som tidigare följt med till pubar och krogar för att umgås började istället gå på tur på fjället och lägga ut bilder av skidspår.

Boken finns här.

2. Folk med ångest av Fredrik Backman

8 böcker som får dig att gråta av skratt

En stökig komedi om en lägenhetsvisning som helt spårar ur. En misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper gisslan. Men när polisen stormar lägenheten är den tom. I vittnesförhör får vi höra allas version av vad som egentligen hände.

Boken finns här.

3. Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran

8 böcker som får dig att gråta av skratt

Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt, p-piller och har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor… Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Varför är bh:n så obekväm? Och varför frågar alla när man som kvinna ska skaffa barn?

Uppskattar du en god dos feminism är det här en bok för dig. Berättelsen tar sin början i 13-åriga Caitlin Morans liv och följer genom tonår, kärlek, övervikt, abort och moderskap. Konsten att vara kvinna är ett fruktansvärt roligt självbiografiskt, feministiskt manifest som alla borde läsa.

Boken finns här.

4. Ragga som du shoppar av Lin Jansson

När Lovisa ännu en gång beklagar sig över att hon inte kommer någon vart med Adrian, ger hennes vänner henne rådet att ”Ragga som du shoppar”. Adrian är den enda anledningen till att hon överhuvudtaget går till jobbet. Utöver honom finns där bara en sur personalchef, en ännu surare butikschef och ett aldrig sinande lager av myggmedel att sortera. Lovisa har fastnat i en tillvaro hon helst vill dumpa, men när man närmar sig trettio och är lika talanglös som Kim Kardashian, är det lättare sagt än gjort. Men när Lovisa följer rådet att ragga som hon shoppar, börjar det äntligen hända saker i hennes liv.

Lin Janssons Ragga som du shoppar är en hysteriskt rolig berättelse med många träffsäkra skildringar av Sverige 2017.

Boken finns här.

5. Den som inte tar bort luddet ska dö! av David Batra

I sin humorbok Den som inte tar bort luddet ska dö! kastar komikern David Batra än en gång en närsynt blick på svenska folkets inneboende aggressioner. David Batra och hans team av lappletare har dammsugit Sverige efter arga lappar. En ruskigt rolig liten bok med rafflande strider om var grovsoporna ska placeras, vilken ljudnivå som är lämplig i ett hyreshus och om vems ansvar det är att diska.

Boken finns här.

6. Slutet på världen som vi känner den av Erlend Loe

Doppler är tillbaka! Efter flera år i de djupa skogarna inser Doppler att han har en familj. Han lämnar älgen Bongo hos en kennel för hjortdjur och vandrar in mot Oslo. Väl framme ser familjens hus annorlunda ut. På brevlådan är hans namn överstruket och ersatt av ett annat: Egil Hegel. Doppler tror att botten är nådd men i själva verket har eländet bara börjat.

Med sin kännetecknande torra och absurda humor fortsätter kultförklarade Erlend Loe sin berättelse om Doppler i Slutet på världen som vi känner den. 

Boken finns här.

7. Hjälp jag heter Zbigniew av Zbigniew Kuklarz

I ett anorektiskt radhus tillsammans med en rottweiler, fem katter, två varaner och tre överfinniga tonåringar i tristaste Haninge firar hela släkten Kuklarz fyrtioårsfest. Agnieszka fyller år och Zubrowka-nubbarna flödar. Polska, hårda män måste skylla tårarna på snapsarna när vackra polska stämmor höjs till underbara känslomättade sånger i en kommun som stinker medelsvensson. Den svenskaste av dem alla, lillebror Zbigniew, är vår berättare och när festen fullständigt spårar ur som en burlesk, polsk Lars Norén-buskis behöver läsaren någon att hålla sig i.

Zbigniew Kuklarzs bok Hjälp jag heter Zbigniew är en väldigt rolig och galen berättelse.

Boken finns här.

8 böcker som får dig att gråta av skratt

Skådespelare, komikern och manusförfattaren Amy Schumer skriver en samling självbiografiska essäer. Det är historier om allt som skapat henne till den hon är – en kvinna som vågar blottlägga både kropp och själ för att stå upp för det hon tror på, och som får oss alla att skratta. Hon roar och provocerar, men här finns också ett mörker. Föräldrarnas sviktande ekonomi under hennes barndom, faderns insjuknande i ms, kritiken och hoten hon fått utstå på vägen mot berömmelse och förhållandet med en våldsbenägen man hon hade svårt att släppa taget om.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!