8 kvinnliga karaktärer du vill ha med i ditt girl-gang
Författare

8 kvinnliga karaktärer du vill ha med i ditt girl-gang

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 14 februari 2018

Minns ni hur man castade pojkbanden på 1990-talet, alla med varsin älskvärd egenskap för att få till den bästa mixen i gänget? Vi bestämde oss för att göra samma sak, fast med våra coolaste, bästa litterära kvinnliga figurer. Här har vi grävt fram åtta karaktärer du bara måste ha med i ditt tjejgäng.

Arya Stark (Kampen om järntronenGeorge R.R. Martin)

Klart man vill ha en kompis som är sjukt snabb med värja och som kan byta utseende och se ut som vem som helst. (Egenskaper som visserligen är ganska skrämmande, men oavsett det, väldigt imponerande.) Arya Stark är osvikligt lojal mot de som står henne nära, men glömmer aldrig en oförrätt, så det gäller att hålla sig på Aryas gilla-lista. Gör man det kan man räkna med henne till 100%. Plus att hon har en tam varg!

 

Lisbeth Salander (Män som hatar kvinnorStieg Larsson)

Förstå att ha en i sitt posse som inte bara är en asgrym hackare, kan planera en gruvlig hämnd, och ta reda på den hemligaste av informationer. Hon har dessutom en grym frisyr och en fet skinnjacka. Hon tror på sig själv, sin kraft och egna förmågor och skiter i vad omvärlden tycker eller tänker. Aldrig att nån skulle kunna övertyga Lisbeth om att göra nåt hon själv inte ville. Ingen fuckar med Lisbeth Salander. En sann inspiration.

 

Samantha Jones (Sex and the City – Candace Bushnell)

Alla tjejgäng behöver en Samantha! En person som njuter av livet, av lusten och som inte låter någon människa (man) säga vad hon har och inte har, rätt till. Alla gånger du känner att du inte borde, kan, vågar, tänk efter: what would Samantha Jones do. I vårt girlgang behöver vi Samanthas mod, självkänsla och hennes unika förmåga att alltid ge svar på tal!

 

Jane Eyre (Jane Eyre Charlotte Bronte)

 

Vi har en viss förkärlek för Jane Eyre och hennes förehavanden, men vem kan motstå en medsyster som var feminist långt innan feminismen ens var uppfunnen. Jane har en självskriven plats i tjejgänget, för sitt eftertänksamma sätt och sin inre moraliska kompass (för vi kan ju inte alltid lyssna på Samanthas råd…).  Jane Eyres liv är kantat av den ena hemskheten värre än den andra, men orubbligt kämpar hon på trots att man själv hade lagt sig ner för att dö för länge sen. Modig och stark som få.

 

Ulrika i Västergöhl (UtvandrarnaVilhelm Moberg)

Om kärlek börjar med bråk, kan man säga det samma om vänskap. I alla fall den som uppstår mellan Ulrika i Västergöhl och Kristina från Duvemåla, i Vilhelm Mobergs Utvandrar-svit. Efter att Kristina fått komma över sina fördomar om Ulrika växer en stark och trofast vänskap fram. Och mer lojal vän än Ulrika får man leta efter! Hon tar hand om Kristina när hon är sjuk och när hon längtar hem. Hon erbjuder tröst och stöd i allt det nya skämmande. Vem vill inte ha en sån vän?

Briljant gestaltad av Monika Zetterlund ur filmatiseringen från 1971

 

Amy Elliot-Dunne (Gone girlGillian Flynn)

Amy Elliot-Dunne är slug och manipulativ som få. När hennes äktenskap med maken Nick går utför, och han inte längre ger henne uppmärksamhet tröttnar hon. Hon fejkar sin egen kidnappning och försöker sätta dit Nick för brottet. Att vara så välplanerad och manipulativ som Amy är ovärdeliga egenskaper i vårt girl gang. 

 

Laura Ingalls (Det lilla huset på prärienLaura Ingalls Wilder)

Coolast i hela Walnut Grove är ju ändå Laura Ingalls! Rivig som få, vet hur man hanterar farliga vilda djur och med en förmåga att alltid lyckas ge igen på den vedervärdiga Nellie Oleson. Men Laura har ett gott hjärta och uppväxten en fattig lantbrukarfamilj i amerikanska mellanvästern på 1800-talet gör henne till en riktig kämpe. Att berättelserna faktiskt är baserade på författaren själv och att det är hennes egen barndom som skildras, gör oss bara än mer imponerade på såväl karaktären som författaren Laura Ingalls Wilder.

 

Katniss Everdeen (HungerspelenSuzanne Collins)

Den här listan skulle inte vara komplett utan lojala Katniss Everdeen. Hon som riskerade sitt liv när hon tog sin lillasysters plats i de dödliga hungerspelen och tog sig igenom de olika arenorna med sitt skickliga bågskytte och jaktfärdighet. Hon dödar ingen i onödan, men riskerar allt för att rädda andra.

 

(Artikeln skrevs inför eventet ”8 mars med Clara Henry och vänner” som gick av stapeln just 8 mars 2018. Snart laddar vi inför 8 mars 2019 – håll utkik efter mer info!)

Relaterade artiklar

7 böcker som klarar Bechdeltestet med råge

8 grisiga manskaraktärer i litteraturen

14 böcker som kan förändra ditt liv

 

En sida till? Fortsätt läs!