9 kriminalromaner som går under skinnet
Böckerna

9 kriminalromaner som går under skinnet

En klassisk polisdeckare i all ära — men ibland vill man ha lite mer att bita i. Utan att för den delen behöva ge upp spänningen. Känner du igen dig? Vi har nio lästips för dig.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 20 februari 2019

En klassisk polisdeckare i all ära — men ibland vill man ha lite mer att bita i. Utan att för den delen behöva ge upp spänningen. Känner du igen dig? Vi har nio lästips för dig.

På senare år har en ny typ av kriminalroman tagit allt större plats på scen. Böcker som är så mycket mer än en deckargåta som ska lösas, som ägnar lika många rader åt att skildra människors beteenden, relationer och tidsandan. Istället för att svara på alla frågor lämnar de dig med fler och sätter spänningen i ett större sammanhang. Vi har listat nio kriminalromaner som stämmer in på beskrivningen.

Läs mer: 7 böcker för läsaren som vill bli utmanad

1. En sista vinter av Håkan Norebäck

9 kriminalromaner som går under skinnet

En bok som existerar i gränslandet mellan roman och spänning. Håkan Norebäck debuterar med en berättelse om skuld och försoning. I boken får vi möta Jonny som är på väg till sin hemort för första gången på länge. Hans pappa är sjuk och mamman vill att hela familjen ska samlas och fira jul. Nu ska allt bli bra. Men när pappan plötsligt dör och familjeåkeriet måste räddas, dras Jonny in i sin brors smutsiga affärer. Minnesbilderna från den tragedi han tidigare anklagats för blir allt starkare. Han flyr in i sitt gamla missbruk och en morgon vaknar han blodig och förvirrad. Vad kan han ha gjort sig skyldig till?

Boken finns här.

2. Ödesmark av Stina Jackson

9 kriminalromaner som går under skinnet

Ödesmark, en liten by utanför Arvidsjaur, tillhör ett bortglömt hörn av Lappland. Här bor Liv tillsammans med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De är en speciell familj och Liv känner grannarnas blickar. Alla undrar varför Liv har stannat med sin pappa, vad det är som håller henne kvar. De pratar om Vidars förmögenhet, hur rik han borde vara efter alla skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är.

Stina Jackson följer upp sitt succédebut Silvervägen med en lika tät som berörande berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra.

Boken finns här.

3. Cold Case: Väg 9 av Tina Frennstedt

9 kriminalromaner som går under skinnet

Den andra fristående delen i Tina Frennstedts prisbelönade deckarserie, inspirerade av verkliga fall. I Cold Case: Väg 9 hittas en kontroversiell konstnär död vid Stenhuvud fyr på långfredagsmorgon. Nära kroppen hittar man en märklig lera som är identisk med den som fanns på brottsplatsen utanför Ystad där den unge pianisten Max Lund mördades 15 år tidigare. Kriminalinspektör Tess Hjalmarsson och Marie Erling hittar inga uppenbara kopplingar mellan offren, men nyheten startar en dramatisk kedja av händelser på Österlen. Samtidigt börjar en tvåbarnsmamma misstänka att hennes man inte är den hon trodde att han var.

Boken finns här.

4. Järtecken av Christoffer Carlsson

Järtecken
1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Gärningsmannen identifieras snart och döms. Allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet och gör små och stora avtryck i människors liv. Det uppstår frågetecken om vad som faktiskt hände den där novembernatten i Marbäcksskogen. Dessutom finns Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt. En berättelse om hur ett brott påverkar en familj och ett helt samhälle under flera år och hur ett socialt arv kan driva människor in i ett visst beteende.

Boken finns här.

5. Dvalan av Camilla Grebe

Dvalan
Efter att en drogaffär gått snett tvingas 18-åriga Samuel gå under jorden. Han svarar på en annons där en familj i skärgården söker en assistent till sin hjärnskadade son. Men ingenting blir som han tänkt sig när han flyttar in hos Rakel och Jonas i huset vid havet. Samtidigt försöker Samuels kärleksfulla men kontrollerande mamma Pernilla hjälpa honom att få ordning på sitt liv. Kriminalinspektör Manfred Olsson plågas av en familjetragedi och utreder två till synes drogrelaterade mord när hans väg korsar Samuels och Pernillas. Dvalan är en historia om så mycket mer än en mordutredning och skildrar en samtid präglad av narcissism och gränslöshet.

Boken finns här.

Missa inte! 6 böcker för dig som älskade ”1793” av Niklas Natt och Dag

6. Falska vänner av Jane Harper

Falska vänner av Jane Harper
Fem kvinnliga kollegor ger sig ut på en vandring i den australiensiska vildmarken för att stärka gemenskapen. Dag två går de vilse. När de kommer tillbaka är de ordentligt omskakade och fulla av sår och ormbett. En av kvinnorna saknas: Alice, den manipulativa och illa omtyckta kollegan. Poliskommissarie Aaron Falk utreder det företag kvinnorna jobbar på och kallas in för att ta reda på vad som hänt — och hitta Alice. Under förhören växer en långt ifrån smickrande bild fram om maktmissbruk, misstro, giftiga relationer och svek. En berättelse som bjuder på spännande personskildringar och gruppdynamik i hotfull miljö.

Boken finns här.

7. Kvinnan i fönstret av AJ Finn

Bokomslag för Kvinnan i fönstret
Anna Fox lever ett ensamt och isolerat liv i sin lägenhet i New York. Hon tillbringar sina dagar med att dricka vin, se på Hitchcockfilmer och spionera på sina grannar. När familjen Russell flyttar in i huset på andra sidan gatan ser de till ytan ut att vara den perfekta familjen. Men en kväll blir Anna vittne till något som hon inte borde ha sett och hennes värld rasar samman.

”Boka av alla möten, stäng av mobilen och låt ingenting störa dig. För har du väl börjat läsa denna enastående spänningsroman vill du garanterat inte göra något annat”, skriver Aftonbladet om boken.

Boken finns här.

Läs mer: Diagnosen förändrade allt — nu jublar recensenterna över hans psykologiska thriller ”Kvinnan i fönstret”

8. Och sen var hon borta av Lisa Jewell

Och sen var hon borta
För tio år sedan försvann Laurels 15-åriga dotter Ellie spårlöst. Laurel har aldrig givit upp hoppet om att hitta sin dotter vid liv, men när hon en dag träffar en karismatisk man blir hon handlöst förälskad. Mannens 9-åriga dotter är oroväckande lik Ellie och Laurel ställer sig frågor om vad som egentligen hände för tio år sedan. En psykologisk thriller där familjerelationerna står i fokus.

Boken finns här.

Läs mer om Cold Case: Försvunnen här.

9. Bara du av Ninni Schulman

Bara du
Pål jobbar som spärrvakt i Stockholms tunnelbana. Efter att ha lämnat några tunga år bakom sig är han nu redo att träffa kärleken igen. Han träffar Iris, en frilansande formgivare som tröttnat på singelliv och ensamhet. Pål är helt underbar och det känns ibland som att han känner Iris bättre än vad hon själv gör. De tillbringar allt mer tid tillsammans och försakar allt annat. Vännerna börjar undra om allt är som det ska, och det är det inte. I själva verket är de på väg mot katastrof. Bara du är en spänningsroman med hög igenkänningsfaktor om ensamhet, kärlek, beroende och besatthet. Om vårt behov av att vara både omhändertagna och behövda i en tid som hyllar frihet och självständighet.

Boken finns här.

Tips på fler deckare att läsa