9 kriminalromaner som går under skinnet
Boktips

9 kriminalromaner som går under skinnet

En klassisk polisdeckare i all ära — men ibland vill man ha lite mer att bita i. Utan att för den delen behöva ge upp spänningen. Känner du igen dig? Vi har tio lästips för dig.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty images
Publicerad: 25 augusti 2021

En klassisk polisdeckare i all ära — men ibland vill man ha lite mer att bita i. Utan att för den delen behöva ge upp spänningen. Känner du igen dig? Vi har tio lästips för dig.

På senare år har en ny typ av kriminalroman tagit allt större plats på scen. Böcker som är så mycket mer än en deckargåta som ska lösas, som ägnar lika många rader åt att skildra människors beteenden, relationer och tidsandan. Istället för att svara på alla frågor lämnar de dig med fler och sätter spänningen i ett större sammanhang. Vi har listat nio kriminalromaner som stämmer in på beskrivningen.

Läs mer: 7 böcker för läsaren som vill bli utmanad

1. En familjetragedi av Mattias Edvardssson

9 kriminalromaner som går under skinnet

Änklingen Bill Olsson sm kämpar för att försörja sin dotter. Han hyr ut ett rum till studenten Karla, som för att finansiera sina juridikstudier börjar städa hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru Regina. Men hon inser snart att allt inte är som det ska i huset. Varför tillbringar Regina dagarna instängd i ett mörkt sovrum? Fram växer en berättelse om en förtvivlad pappa som blivit desperat, och om ett läkarpar som förhåller sig fritt till alla regler.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

2. Skolan av Karin Wik

9 kriminalromaner som går under skinnet

I Karin Wiks spänningsdebut hittas två elever mördade på den prestigefyllda internatskolan Axelsons. Ida Rossi, en före detta elev som nu är krimreporter, skickas mot sin vilja tillbaka till den isolerade internatskolan för att göra ett grävande reportage. Men på skolan, där traditioner och lojalitet är viktigaste än allt annat, möts hon av tystnad och misstänksamhet. Ida dras in i ett psykologiskt spel där hon tvingas möta sina egna traumatiska minnen allt medan en dubbelmördare går fri.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

3. Viskleken av Arne Dahl

9 kriminalromaner som går under skinnet

Viskleken är den fristående fortsättningen på Arne Dahls deckarsvit A-gruppen.

Öppnare gränser har förändrat Europas brottslighet. Därför startas Opcop, en hemlig operativ enhet inom Europol. Den rutinerade kriminalaren Paul Hjelm ingår i den nya gruppen som ska bekämpa internationell brottslighet. Men trots att all information är konfidentiell, verkar någon ha läckt: ett lik påträffas utanför London, och i kroppen finns ett meddelande riktat till gruppen. En möbelföretagare i Nacka gör affärer med den italienska maffian, en amerikansk tradingbank flyttar gigantiska pengasummor, anställda i en kinesisk möbelfabrik är sjuka, och under ett toppmöte i London sluddrar en döende man en märklig fras i Arto Söderstedts öra. På något sätt hänger allting ihop.

Lyssna på boken här.

4. En sista vinter av Håkan Norebäck

9 kriminalromaner som går under skinnet

En bok som existerar i gränslandet mellan roman och spänning. Håkan Norebäck debuterar med en berättelse om skuld och försoning. I boken får vi möta Jonny som är på väg till sin hemort för första gången på länge. Hans pappa är sjuk och mamman vill att hela familjen ska samlas och fira jul. Nu ska allt bli bra. Men när pappan plötsligt dör och familjeåkeriet måste räddas, dras Jonny in i sin brors smutsiga affärer. Minnesbilderna från den tragedi han tidigare anklagats för blir allt starkare. Han flyr in i sitt gamla missbruk och en morgon vaknar han blodig och förvirrad. Vad kan han ha gjort sig skyldig till?

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

5. Ödesmark av Stina Jackson

9 kriminalromaner som går under skinnet

Ödesmark, en liten by utanför Arvidsjaur, tillhör ett bortglömt hörn av Lappland. Här bor Liv tillsammans med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De är en speciell familj och Liv känner grannarnas blickar. Alla undrar varför Liv har stannat med sin pappa, vad det är som håller henne kvar. De pratar om Vidars förmögenhet, hur rik han borde vara efter alla skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är.

Stina Jackson följer upp sitt succédebut Silvervägen med en lika tät som berörande berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

6. Cold Case: Skärseld av Tina Frennstedt

9 kriminalromaner som går under skinnet

Den tredje fristående delen i Tina Frennstedts prisbelönade deckarserie, inspirerade av verkliga fall. I Cold Case: Skärseld sätter en mordbrännare skräck i de boende på Österlen. På offrens utbrända hus hittar polisen siffror som man tror förövaren målat dit, och en överlevande kvinnas berättelse ger kriminalinspektör Tess Hjalmarsson en flashback till ett fall hon misslyckats med i början av sin karriär. Tillsammans med kollegan Marie Erling och profileraren Carsten Morris jagar Tess en gärningsman besatt av hämndbegär. Snart hotas även Tess egen trygghet tillsammans med den nya kärleken i huset på Österlen. Det förflutna har kommit ikapp henne och hon själv verkar stå på mordbrännarens lista.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

7. Järtecken av Christoffer Carlsson

Järtecken
1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Gärningsmannen identifieras snart och döms. Allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet och gör små och stora avtryck i människors liv. Det uppstår frågetecken om vad som faktiskt hände den där novembernatten i Marbäcksskogen. Dessutom finns Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt. En berättelse om hur ett brott påverkar en familj och ett helt samhälle under flera år och hur ett socialt arv kan driva människor in i ett visst beteende.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

8. Kvinnan i fönstret av AJ Finn

Bokomslag för Kvinnan i fönstret
Anna Fox lever ett ensamt och isolerat liv i sin lägenhet i New York. Hon tillbringar sina dagar med att dricka vin, se på Hitchcockfilmer och spionera på sina grannar. När familjen Russell flyttar in i huset på andra sidan gatan ser de till ytan ut att vara den perfekta familjen. Men en kväll blir Anna vittne till något som hon inte borde ha sett och hennes värld rasar samman.

”Boka av alla möten, stäng av mobilen och låt ingenting störa dig. För har du väl börjat läsa denna enastående spänningsroman vill du garanterat inte göra något annat”, skriver Aftonbladet om boken.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: Diagnosen förändrade allt — nu jublar recensenterna över hans psykologiska thriller ”Kvinnan i fönstret”

9. Alla ljuger av Camilla Grebe

 

9 kriminalromaner som går under skinnet

Hon är lyckligt lottad i livet, Maria. Ett jobb hon trivs med, en son hon älskar, en ny man och hans bonusdotter Yasmin. Men Yasmin försvinner och Samir anklagas för att ha dödat sin dotter – och Marias tillvaro rasar.
Inte kan väl någon mörda sitt eget barn?
”Alla ljuger” handlar om den fina linjen mellan lögn och sanning. Ett isande kriminaldrama och en förödande precis skildring av en familj i fritt fall.

Köp boken här

Lyssna på boken här

Tips på fler deckare att läsa