10 kriminalromaner som går under skinnet
Böckerna

10 kriminalromaner som går under skinnet

En klassisk polisdeckare i all ära — men ibland vill man ha lite mer att bita i. Utan att för den delen behöva ge upp spänningen. Känner du igen dig? Vi har tio lästips för dig.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 30 juni 2021

En klassisk polisdeckare i all ära — men ibland vill man ha lite mer att bita i. Utan att för den delen behöva ge upp spänningen. Känner du igen dig? Vi har tio lästips för dig.

På senare år har en ny typ av kriminalroman tagit allt större plats på scen. Böcker som är så mycket mer än en deckargåta som ska lösas, som ägnar lika många rader åt att skildra människors beteenden, relationer och tidsandan. Istället för att svara på alla frågor lämnar de dig med fler och sätter spänningen i ett större sammanhang. Vi har listat nio kriminalromaner som stämmer in på beskrivningen.

Läs mer: 7 böcker för läsaren som vill bli utmanad

1. Skolan av Karin Wik

10 kriminalromaner som går under skinnet

I Karin Wiks spänningsdebut hittas två elever mördade på den prestigefyllda internatskolan Axelsons. Ida Rossi, en före detta elev som nu är krimreporter, skickas mot sin vilja tillbaka till den isolerade internatskolan för att göra ett grävande reportage. Men på skolan, där traditioner och lojalitet är viktigaste än allt annat, möts hon av tystnad och misstänksamhet. Ida dras in i ett psykologiskt spel där hon tvingas möta sina egna traumatiska minnen allt medan en dubbelmördare går fri.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

2. Viskleken av Arne Dahl

10 kriminalromaner som går under skinnet

Viskleken är den fristående fortsättningen på Arne Dahls deckarsvit A-gruppen.

Öppnare gränser har förändrat Europas brottslighet. Därför startas Opcop, en hemlig operativ enhet inom Europol. Den rutinerade kriminalaren Paul Hjelm ingår i den nya gruppen som ska bekämpa internationell brottslighet. Men trots att all information är konfidentiell, verkar någon ha läckt: ett lik påträffas utanför London, och i kroppen finns ett meddelande riktat till gruppen. En möbelföretagare i Nacka gör affärer med den italienska maffian, en amerikansk tradingbank flyttar gigantiska pengasummor, anställda i en kinesisk möbelfabrik är sjuka, och under ett toppmöte i London sluddrar en döende man en märklig fras i Arto Söderstedts öra. På något sätt hänger allting ihop.

Lyssna på boken här.

3. En sista vinter av Håkan Norebäck

10 kriminalromaner som går under skinnet

En bok som existerar i gränslandet mellan roman och spänning. Håkan Norebäck debuterar med en berättelse om skuld och försoning. I boken får vi möta Jonny som är på väg till sin hemort för första gången på länge. Hans pappa är sjuk och mamman vill att hela familjen ska samlas och fira jul. Nu ska allt bli bra. Men när pappan plötsligt dör och familjeåkeriet måste räddas, dras Jonny in i sin brors smutsiga affärer. Minnesbilderna från den tragedi han tidigare anklagats för blir allt starkare. Han flyr in i sitt gamla missbruk och en morgon vaknar han blodig och förvirrad. Vad kan han ha gjort sig skyldig till?

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

4. Ödesmark av Stina Jackson

10 kriminalromaner som går under skinnet

Ödesmark, en liten by utanför Arvidsjaur, tillhör ett bortglömt hörn av Lappland. Här bor Liv tillsammans med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De är en speciell familj och Liv känner grannarnas blickar. Alla undrar varför Liv har stannat med sin pappa, vad det är som håller henne kvar. De pratar om Vidars förmögenhet, hur rik han borde vara efter alla skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är.

Stina Jackson följer upp sitt succédebut Silvervägen med en lika tät som berörande berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

5. Cold Case: Skärseld av Tina Frennstedt

10 kriminalromaner som går under skinnet

Den tredje fristående delen i Tina Frennstedts prisbelönade deckarserie, inspirerade av verkliga fall. I Cold Case: Skärseld sätter en mordbrännare skräck i de boende på Österlen. På offrens utbrända hus hittar polisen siffror som man tror förövaren målat dit, och en överlevande kvinnas berättelse ger kriminalinspektör Tess Hjalmarsson en flashback till ett fall hon misslyckats med i början av sin karriär. Tillsammans med kollegan Marie Erling och profileraren Carsten Morris jagar Tess en gärningsman besatt av hämndbegär. Snart hotas även Tess egen trygghet tillsammans med den nya kärleken i huset på Österlen. Det förflutna har kommit ikapp henne och hon själv verkar stå på mordbrännarens lista.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

6. Järtecken av Christoffer Carlsson

Järtecken
1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Gärningsmannen identifieras snart och döms. Allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet och gör små och stora avtryck i människors liv. Det uppstår frågetecken om vad som faktiskt hände den där novembernatten i Marbäcksskogen. Dessutom finns Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt. En berättelse om hur ett brott påverkar en familj och ett helt samhälle under flera år och hur ett socialt arv kan driva människor in i ett visst beteende.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

7. Dvalan av Camilla Grebe

Dvalan
Efter att en drogaffär gått snett tvingas 18-åriga Samuel gå under jorden. Han svarar på en annons där en familj i skärgården söker en assistent till sin hjärnskadade son. Men ingenting blir som han tänkt sig när han flyttar in hos Rakel och Jonas i huset vid havet. Samtidigt försöker Samuels kärleksfulla men kontrollerande mamma Pernilla hjälpa honom att få ordning på sitt liv. Kriminalinspektör Manfred Olsson plågas av en familjetragedi och utreder två till synes drogrelaterade mord när hans väg korsar Samuels och Pernillas. Dvalan är en historia om så mycket mer än en mordutredning och skildrar en samtid präglad av narcissism och gränslöshet.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Missa inte! 6 böcker för dig som älskade ”1793” av Niklas Natt och Dag

8. Falska vänner av Jane Harper

Falska vänner av Jane Harper
Fem kvinnliga kollegor ger sig ut på en vandring i den australiensiska vildmarken för att stärka gemenskapen. Dag två går de vilse. När de kommer tillbaka är de ordentligt omskakade och fulla av sår och ormbett. En av kvinnorna saknas: Alice, den manipulativa och illa omtyckta kollegan. Poliskommissarie Aaron Falk utreder det företag kvinnorna jobbar på och kallas in för att ta reda på vad som hänt — och hitta Alice. Under förhören växer en långt ifrån smickrande bild fram om maktmissbruk, misstro, giftiga relationer och svek. En berättelse som bjuder på spännande personskildringar och gruppdynamik i hotfull miljö.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

9. Kvinnan i fönstret av AJ Finn

Bokomslag för Kvinnan i fönstret
Anna Fox lever ett ensamt och isolerat liv i sin lägenhet i New York. Hon tillbringar sina dagar med att dricka vin, se på Hitchcockfilmer och spionera på sina grannar. När familjen Russell flyttar in i huset på andra sidan gatan ser de till ytan ut att vara den perfekta familjen. Men en kväll blir Anna vittne till något som hon inte borde ha sett och hennes värld rasar samman.

”Boka av alla möten, stäng av mobilen och låt ingenting störa dig. För har du väl börjat läsa denna enastående spänningsroman vill du garanterat inte göra något annat”, skriver Aftonbladet om boken.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: Diagnosen förändrade allt — nu jublar recensenterna över hans psykologiska thriller ”Kvinnan i fönstret”

10. Och sen var hon borta av Lisa Jewell

Och sen var hon borta
För tio år sedan försvann Laurels 15-åriga dotter Ellie spårlöst. Laurel har aldrig givit upp hoppet om att hitta sin dotter vid liv, men när hon en dag träffar en karismatisk man blir hon handlöst förälskad. Mannens 9-åriga dotter är oroväckande lik Ellie och Laurel ställer sig frågor om vad som egentligen hände för tio år sedan. En psykologisk thriller där familjerelationerna står i fokus.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Tips på fler deckare att läsa