9 kriminalromaner som går under skinnet
9 kriminalromaner som går under skinnet
Böckerna

9 kriminalromaner som går under skinnet

En klassisk polisdeckare i all ära — men ibland vill man ha lite mer att bita i. Utan att för den delen behöva ge upp spänningen. Känner du igen dig? Vi har nio lästips för dig.

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 20 februari 2019

En klassisk polisdeckare i all ära — men ibland vill man ha lite mer att bita i. Utan att för den delen behöva ge upp spänningen. Känner du igen dig? Vi har nio lästips för dig.

På senare år har en ny typ av kriminalroman tagit allt större plats på scen. Böcker som är så mycket mer än en deckargåta som ska lösas, som ägnar lika många rader åt att skildra människors beteenden, relationer och tidsandan. Istället för att svara på alla frågor lämnar de dig med fler och sätter spänningen i ett större sammanhang. Vi har listat nio kriminalromaner som stämmer in på beskrivningen.

Läs mer: 7 böcker för läsaren som vill bli utmanad

1. Järtecken av Christoffer Carlsson

Järtecken
1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Gärningsmannen identifieras snart och döms. Allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet och gör små och stora avtryck i människors liv. Det uppstår frågetecken om vad som faktiskt hände den där novembernatten i Marbäcksskogen. Dessutom finns Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt. En berättelse om hur ett brott påverkar en familj och ett helt samhälle under flera år och hur ett socialt arv kan driva människor in i ett visst beteende.

Boken finns här.

2. Dvalan av Camilla Grebe

Dvalan
Efter att en drogaffär gått snett tvingas 18-åriga Samuel gå under jorden. Han svarar på en annons där en familj i skärgården söker en assistent till sin hjärnskadade son. Men ingenting blir som han tänkt sig när han flyttar in hos Rakel och Jonas i huset vid havet. Samtidigt försöker Samuels kärleksfulla men kontrollerande mamma Pernilla hjälpa honom att få ordning på sitt liv. Kriminalinspektör Manfred Olsson plågas av en familjetragedi och utreder två till synes drogrelaterade mord när hans väg korsar Samuels och Pernillas. Dvalan är en historia om så mycket mer än en mordutredning och skildrar en samtid präglad av narcissism och gränslöshet.

Boken finns här.

3. Silvervägen av Stina Jackson

Silvervägen
Sedan tre år tillbaka tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95, den som kallas för silvervägen. För tre år sedan försvann hans 17-åriga dotter spårlöst, försvinnandet gnager sönder honom. Samtidigt anländer Meja och hennes mamma till orten Glimmersträsk. Meja är 17 år, lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. När en ung flicka försvinner blir Mejes och Lelles öden sammanlänkade. Silvervägen har utsetts till ”Årets bästa svenska kriminalroman” av Svenska deckarakademin.

”Lika mycket som det är en roman om ett brott är det också en studie av människor”, skriver Johannas Deckarhörna.

Boken finns här.

Missa inte! 6 böcker för dig som älskade ”1793” av Niklas Natt och Dag

4. Falska vänner av Jane Harper

Falska vänner av Jane Harper
Fem kvinnliga kollegor ger sig ut på en vandring i den australiensiska vildmarken för att stärka gemenskapen. Dag två går de vilse. När de kommer tillbaka är de ordentligt omskakade och fulla av sår och ormbett. En av kvinnorna saknas: Alice, den manipulativa och illa omtyckta kollegan. Poliskommissarie Aaron Falk utreder det företag kvinnorna jobbar på och kallas in för att ta reda på vad som hänt — och hitta Alice. Under förhören växer en långt ifrån smickrande bild fram om maktmissbruk, misstro, giftiga relationer och svek. En berättelse som bjuder på spännande personskildringar och gruppdynamik i hotfull miljö.

Boken finns här.

5. Kvinnan i fönstret av AJ Finn

Bokomslag för Kvinnan i fönstret
Anna Fox lever ett ensamt och isolerat liv i sin lägenhet i New York. Hon tillbringar sina dagar med att dricka vin, se på Hitchcockfilmer och spionera på sina grannar. När familjen Russell flyttar in i huset på andra sidan gatan ser de till ytan ut att vara den perfekta familjen. Men en kväll blir Anna vittne till något som hon inte borde ha sett och hennes värld rasar samman.

”Boka av alla möten, stäng av mobilen och låt ingenting störa dig. För har du väl börjat läsa denna enastående spänningsroman vill du garanterat inte göra något annat”, skriver Aftonbladet om boken.

Boken finns här.

Läs mer: Diagnosen förändrade allt — nu jublar recensenterna över hans psykologiska thriller ”Kvinnan i fönstret”

6. Vintereld av Anders de la Motte

Vintereld
Lucianatten 1987 utbryter en våldsam brand i en skånsk stugby och en ung kvinna dör i lågorna. I den följande polisutredningen ställs vänner mot varandra och familjer splittras innan en mordbrännade till sist erkänner. 30 år senare får Laura Aulin ärva den nedbrunna stugbyn av sin faster. Det är första gången sedan branden som hon återvänder till området och hennes närvaro rör upp känslor. Samtidigt börjar Laura misstänka att fastern kommit något på spåren innan hon dog och tvingas ifrågasätta sina minnen från lucianatten. Omsorgsfullt skrivna glesbygdsmiljöer, skickligt tecknade karaktärer och en ständigt melankolisk stämning gör Vintereld till spännande läsning.

Boken finns här.

7. Och sen var hon borta av Lisa Jewell

Och sen var hon borta
För tio år sedan försvann Laurels 15-åriga dotter Ellie spårlöst. Laurel har aldrig givit upp hoppet om att hitta sin dotter vid liv, men när hon en dag träffar en karismatisk man blir hon handlöst förälskad. Mannens 9-åriga dotter är oroväckande lik Ellie och Laurel ställer sig frågor om vad som egentligen hände för tio år sedan. En psykologisk thriller där familjerelationerna står i fokus.

Boken finns här.

8. Cold Case: Försvunnen av Tina Frennstedt

Cold Case: Försvunnen
Försvunnen är första delen i Cold Case, en deckarserie inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen. En 19-årig kvinna försvinner en sommarnatt på Österlen och fallet blir aldrig uppklarat. 16 år senare härjar en dansk serievåldtäktsman i Malmö. Till en början famlar polisen i mörkret, men ett DNA-spår gör att man kan dra kopplingar till det gamla försvinnandet. Kriminalinspektören Tess Hjalmarsson, specialiserad på att utreda gamla brott, tar sig an fallet. En noggrant skildring av polisarbetet blandas med en empatisk inblick i livet för de anhöriga.

”Hon lägger inte bara vikt vid att skildra polisarbetet trovärdigt, utan berättar också om hur ett olöst brott påverkar de inblandades liv många år senare”, skriver Dagens Nyheter.

Boken finns här.

Läs mer om Cold Case: Försvunnen här.

9. Bara du av Ninni Schulman

Bara du
Pål jobbar som spärrvakt i Stockholms tunnelbana. Efter att ha lämnat några tunga år bakom sig är han nu redo att träffa kärleken igen. Han träffar Iris, en frilansande formgivare som tröttnat på singelliv och ensamhet. Pål är helt underbar och det känns ibland som att han känner Iris bättre än vad hon själv gör. De tillbringar allt mer tid tillsammans och försakar allt annat. Vännerna börjar undra om allt är som det ska, och det är det inte. I själva verket är de på väg mot katastrof. Bara du är en spänningsroman med hög igenkänningsfaktor om ensamhet, kärlek, beroende och besatthet. Om vårt behov av att vara både omhändertagna och behövda i en tid som hyllar frihet och självständighet.

Boken finns här.

Tips på fler deckare att läsa