Aase Berg, aktuell med Haggan:
Författare

Aase Berg, aktuell med Haggan: "Jag vill reclaima den kvinnliga ilskan"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 11 februari 2019

Pratar du problem på parmiddagarna? Struntar du i att söka andras bekräftelse? Vågar du vara stark, farlig och ful? Om ja – bra, då kan du vara en hagga! Och det vill du vara, enligt Aase Berg. 

Hur fick du idén till boken Haggan, Aase Berg?

– Jag valde ut några kvinnofällor som jag tycker visar extra tydligt på kvinnors underordning. Älskarinnesituationen är en av de fällorna, jag jobbar redan på böcker om ett par andra lägen där kvinnor liksom omärkligt glider in i förtryck. I romanen Haggan märks verkligen hur kvinnor tystas och tystar sig själva så att männen kan fortsätta ta plats.

 Varför behövs en bok om haggor?

– För att jämställdheten fortfarande är urusel på det psykologiska planet, även om det inte är fullt så illa på det ekonomiska. Kvinnor är än idag otroligt bra på att uthärda och låta män normalisera oacceptabla beteenden. Ojämställdheten smygs in i det allra innersta av privatlivet.

Vem är haggan?

– Haggan är en kvinna som vågar omvandla sin vrede till analys och avslöjande, utan att vara rädd för att bli kallad galen. Hon accepterar inga manipulationer, hon håller inte tyst. Om kvinnor hade varit haggor så hade metoo aldrig behövts. Tystnadskulturen kring skitstövlar hade aldrig kunnat växa sig så ogenomtränglig. Pjoskandet med bortskämda män som äger världen hade varit otänkbart.

 Vill man vara en hagga?

– Ja, det vill man. Jag har skickat iväg henne nu som en trojan in i andra kvinnors hjärnor. Hon har laserblick, hon ser allt och hon är en hacker i manssamhället. Däremot utövar hon inte våld, även om hon tillåter sig vilka aggressiva tankar som helst. Hon ägnar sig inte åt hämnd, det är så okonstruktivt. Istället tar hon revansch genom att kräva transparens.

Tre tecken på att jag själv är en hagga?

– Du sabbar stämningen på parmiddagen genom att prata om problem istället för om senaste Thailandsresan, det vill säga: du ställer inte upp på att visa en fasad om lyckligt familjeliv.

– Du ser till att jävligt fort skaffa dig en egen ekonomi som inte är kopplad till någon man.

– Du slutar söka andras bekräftelse och bygger ett grundmurat självförtroende genom trial and error.

Hade Haggan tagits emot annorlunda för sådär 10 år sedan?

– Ja, det tror jag. Det är svårare idag att avfärda kvinnor som talar klarspråk, inte minst efter metoo.

Malin Lindroth reclaimade Nuckan med boken med samma namn i fjol. Är det vad du vill göra med Haggan?

– Ja, jag vill reclaima den kvinnliga ilskan och rätten att vara obehaglig. Kvinnor ska kunna vara starka, farliga och fula utan att uppfattas som skräniga ragator eller psykfall. Samtidigt reclaimar Haggan den äldre kvinnans rätt att vara en sexuell varelse istället för att bli skittrist och avstå från alla andra intressen än heminredningspyssel, trädgårdsskötsel och omvårdnad av barn och barnbarn.

Här hittar du boken.

 

 

Haggan

Haggan

Aase Berg

Fakta

 • Vem:

  Aase Berg

 • Född:

  1967 i Stockholm.

 • Bor:

  Södermalm i Stockholm.

 • Familj:

  Gift med Fredrik Sjöberg, författare han också. Två tonårsdöttrar från tidigare förhållande.

 • Gör:

  Skriver på två nya böcker om kvinnofällor plus en utflippad diktsamling om djuphavsfiskar och dinosaurier.

 • Aktuell:

  Med romanen Haggan.

En sida till? Fortsätt läs!