I rättvisans tjänst – 8 advokater i litteraturen
Boktips

I rättvisans tjänst – 8 advokater i litteraturen

Advokaten fyller en viktig roll i samhället och det är en yrkesgrupp som ofta dyker upp i fiktionen. Vi har listat åtta advokater från böckernas värld. De heter allt från Sophia Weber till Atticus Finch – och de tar sig an klienter ingen annan vill ha samtidigt som vi får ta del av deras inte så sällan okomplicerade vardag.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 12 januari 2022

Advokaten fyller en viktig roll i samhället och det är en yrkesgrupp som ofta dyker upp i fiktionen. Vi har listat åtta advokater från böckernas värld. De heter allt från Sophia Weber till Atticus Finch – och de tar sig an klienter ingen annan vill ha samtidigt som vi får ta del av deras inte så sällan okomplicerade vardag.

1. Rebecka Martinsson i Till offer åt Molok

Till offer åt Molok

Till offer åt Molok

Åsa Larsson

Rebecka Martinsson är advokaten som tar sig an fall i Åsa Larssons populära böcker. Deckarserien, som utspelar sig i Kiruna dit huvudpersonen har flyttat, har blivit en enorm försäljningsframgång.  Till offer åt Molok är den senaste boken i serien. Efter att en björn har skjutits i Lainio hittar man en tumme i djurets mage. Några månader senare hittas Sol-Britt Uusitalo mördad i sitt hem. Rebecka Martinsson tar sig an fallet och upptäcker att det verkar gå som ett stråk av död i kvinnans familj.

Lyssna på Till offer åt Molok här.

 2. Atticus Finch i Att döda en härmtrast

Att döda en härmtrast

Att döda en härmtrast

Harper Lee

Atticus Finch är advokaten i Harper Lees Pulitzerprisvinnande klassiker från 1960. Karaktären, som är fadern till berättaren, ses som en moralisk förebild på grund av sitt ställningstagande mot rasism i den amerikanska Södern. Under den stora depressionen tar han sig an ett fall där en ung svart man, Tom Robinson, anklagas för våldtäkt på en vit kvinna.

Översättare: Eva Johansson

3. Sophia Weber i Bortom varje rimligt tvivel

Bortom varje rimligt tvivel

Bortom varje rimligt tvivel

Malin Persson Giolito

Stockholmsadvokaten Sophia Weber är huvudpersonen i två av Malin Persson Giolitos spänningsromaner. Vi får följa hennes liv i huvudstaden med trassliga relationer och klienter som ingen annan vill ha. I den andra boken, Bortom varje rimligt tvivel, bestämmer hon sig för att hjälpa Stig Ahlin då hon upptäckt stora brister i mordutredningen. Hon gör sitt yttersta för att sin klient ska bli frikänd, vilket väcker avsky hos många. Och ju mer hon får veta, desto svårare blir hennes arbete.

Lyssna på Bortom rimligt tvivel här.

4. Shirin Nouri i Justitia-serien 

Dödsbädden

Dödsbädden

Katarina Wennstam
Inbunden
Köp boken

Shirin Nouri. Så heter försvarsadvokaten i Katarina Wennstams deckarserie. Författaren är engagerad i frågor om kvinnors rättigheter och hennes samhällskritik lyser igenom i böckerna. I den senaste spänningsromanen Dödsbädden ska Shirin och Eddie just få barn när Eddies mamma går bort. Vid dödsbädden uppdagas en historia som ändrar hans bild av uppväxten. Varför passerade så många barnflickor genom det välbärgade hemmet? Vad hände med dem? Hemligheterna påverkar även relationen med Shirin. Samtidigt dör en tv-stjärna i Stockholm och utredaren Charlotta letar efter svar bland ryktena som länge omgärdat mannen.

Lyssna på Dödsbädden här.

5. Jude St Francis i Ett litet liv 

Ett litet liv

Ett litet liv

Hanya Yanagihara
Storpocket
Köp boken

Ett litet liv  är den episka berättelsen om vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York. Boken sträcker sig över flera decennier och Jude St Francis, den framgångsrike advokaten med ett traumatiskt förflutet, är den som håller samman vännerna genom åren. Han förblir en gåta även för de närmaste, och under sitt liv slits han mellan det självförakt som styr hans tillvaro och den kärlek han inte kan tillåta sig. Många läsare är nog överens om att det är en oförglömlig romankaraktär.

Översättare: Niclas Nilsson

6. Victoria Leander i Sikta högt

Sikta högt

Sikta högt

Heléne Holmström

Romanceförfattaren Heléne Holmström, som själv arbetat som advokat, har skrivit två böcker om den framstående byrån Svärdh & Partners. I den senare och fristående Sikta högt får vi följa advokaten Victoria Leander. Som nyskild försöker hon gå vidare med sitt liv och hon börjar arbeta på den tidigare nämnda advokatbyrån. Där blir hon rådgivare till en viss Erik Häger som driver en stor gymkedja. Hon påverkar honom på ett sätt han inte kan värja sig mot, och när Victoria Leander bestämmer sig för att hämnas på sin exman blir den yngre Erik och hans bolag brickor i hennes spel. Men snart uppstår känslor ingen kan råda över.

Lyssna på Sikta högt här.

7. Kate Woodcroft i Efter skandalen

Efter skandalen

Efter skandalen

Sarah Vaughan

Karaktären Kate Woodcroft i den hypade romanen Efter skandalen är en erfaren brottmålsadvokat som är specialist på sexualbrott. När en ung kvinna anklagar en av ministrarna i den brittiska regeringen för ett fruktansvärt brott är hon den som får uppdraget att driva fallet. Den anklagade är den framgångsrika James Whitehouse som har nära band till premiärministern. För hans fru Sophie kommer anklagelserna som en chock, och hon gör allt för att skydda deras privilegierade liv. Kate Woodcroft är däremot övertygad om att ministern är skyldig.

Översättare: Molle Kanmert Sjölander

Lyssna på Efter skandalen här.

8. Clas Thune i Hägring 38

Hägring 38

Hägring 38

Kjell Westö

Kjell Westös Hägring 38 utspelar sig under åtta månader i Helsingfors. Året är 1938 och romanen kretsar kring advokaten Claes Thune, hans sekreterare och några herrar som möts i diskussionsklubben Onsdagsklubben. Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran, inte minst i klubben, och året innan andra världskriget utbrott knakar deras vänskap alltmer i fogarna. Hägring 38 skildrar ett kritisk ögonblick i Finlands historia och har tilldelats flera priser – bland annat Nordiska rådets litteraturpris.

Lyssna på Hägring 38 här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!