7 aktuella boktips för alla poesiläsare
Böckerna

7 aktuella boktips för alla poesiläsare

Från en hyllad diktsamling om alltings undergång till en lyrisk debutroman om anhörigskap och desperation. SelmaStories har listat aktuella boktips för alla språkfantaster och poesiälskare.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 02 juni 2021

Från en hyllad diktsamling om alltings undergång till en lyrisk debutroman om anhörigskap och desperation. SelmaStories har listat aktuella boktips för alla språkfantaster och poesiälskare.

Bok 1

"Revolution House" av Marie Silkeberg

Marie Silkebergs nya diktsamling kretsar kring en kärleksrelation. Fokus rör sig mellan ett jag och ett du; hon vit, han svart, som själva befinner sig i rörelse. Genom storstäder, i lägenhetsrum, över kontinenter. Mot varandra, bort från varandra, i stunder av stillhet, med varandra. I Revolution House förbinds ögonblickliga detaljer med ett spektrum av röster och tider; begär kolliderar med världens strukturer, öppnas mot det materiellt verkliga.

Bok 2

"Undergången" av Malte Persson

Malte Perssons senaste diktsamling har hyllats av recensenterna i vår. Undergången handlar om framtiden och det förflutna, och om mänskligheten som kläms mellan dem. Den innehåller bland annat tre formstränga sonettsviter om gudar och människor, och en lång dikt som på blankvers berättar världens historia baklänges, från corona till big bang. Tillsammans bildar de en lika lekfull som fruktansvärd färd genom rum och tid, på väg mot det tankens bråddjup där allt försvinner.

“...ett odiskutabelt och högst ovanligt mästerverk” - Sydsvenskan

Bok 3

"Patient" av Sofia Dahlén

Sofia Dahléns prosalyriska debut om anhörigskap har fått fina recensioner. Patient handlar om en byggingenjör vars syster blir tvångsintagen på psyk. Till en början verkar fysikens lagar fortfarande gälla. Men för varje nytt självmordsförsök framstår naturvetenskapen som allt mer ödesmättad. Till slut återstår bara frågan: hur hålla den vid liv, som hela tiden vill dö.

Bok 4

"Himlen till munnen tången till hjärtat" av Gabriel Itkes-Sznap

Gabriel Itkes-Sznap nya diktsamling utspelar sig i en vardag där närheten till barnen är lika närvarande som bibeltexten, rädslan lika akut som uråldrig, körsbärsträden blommar på hösten och husflugorna invaderar hemmet med död. I bilder som rör sig mellan det helt bestämda och helt ovissa tecknas en rå men skimrande existens.

”när ett träd växer
ur stammen på sin döda förälder
heter det ”kadaverföryngring” på tyska
blir till ett
stackmoln om dagen
till en påse om natten
i påsen finns en lunga
i lungan en skära att skära i Ljus”

Bok 5

"6 juni och solen" av Elis Monteverde Burrau

Författaren och poeten Elis Monteverde Burrau har gett ut fem böcker sedan debuten för fem år sedan. Nu är han aktuell med 6 juni och solen som är full med dikter om allt från sjuka solkatter och Riesling till monogami och socker.

Bok 6

"Grus" av Åsa Maria Kraft

Åsa Maria Krafts nya diktbok handlar om omöjliga resor. Det är en bok som går in och ut ur naturen, platsen och historien bland halvt bortglömda versmått och murstenarna där färgen från bilderna försvunnit.

pastellfärgade prickar
små penseldrag i en fresk
ett språk är en krona av löv

runt ett huvuds hjässa
och alla ord är sång,
säger fåglarna, de svärmar

 

”Krafts skapande är utsökt … lätt och vackert som romantisk fågelpoesi. Men med lite mer realism.”

– Klas Hemlin, Sydsvenskan

Bok 7

"Främlingsfigurer" av Mara Lee

”Djävulusiskt välskrivet och berörande”. Så skrev en recensent i Aftonbladet om Främlingsfigurer i våras. I Mara Lees nya bok samsas essä med poesi, myt och fiktion och författaren undersöker språkets laddningar i konstruktionen av främlingen, den Andre. I diskussioner om bl.a. Dante, Woolf, Mary Shelley och Edda-diktningen pekar hon på bildspråk som bärare av känslor men också av makt – åtminstone för dem som kontrollerar de retoriska figurerna – och på hur kärlek och begär kan bli ett uttryck för rasism.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

diktsamlingar