15 aktuella boktips för alla poesiläsare
Boktips

15 aktuella boktips för alla poesiläsare

Från en hyllad diktsamling om alltings undergång till en lyrisk berättelse om moderskap och migration. SelmaStories har listat aktuella boktips för alla språkfantaster och poesiälskare.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 21 februari 2023

Från en hyllad diktsamling om alltings undergång till en lyrisk berättelse om moderskap och migration. SelmaStories har listat aktuella boktips för alla språkfantaster och poesiälskare.

Bok 1

Vill du kyssa en rebell? av Eva-Stina Byggmästar

Inbunden
179 kr
Köp boken

Vill du kyssa en rebell? är ett gnistrande såväl som lekfullt lovtal till livet och kärleken. Kärleken har bruna ögon, precis som en grizzly. I dem kan man förlora sig och skåda hela jordklotet och planetens hjärtesår, Grand Canyon, höra skallerormarna på botten, höra rasslet. Det som inte kan kläs i ord blir tårar och kärleken är algoritmen, grundbulten i allt, hela kosmos.

Bok 2

Dröm, baby, dröm av Jenny Tunedal

Inbunden
219 kr
Köp boken

Dröm, baby, dröm möter läsaren en människa som uppslukats av sin sorg. Men vad är det hon sörjer, egentligen? Alla de dödas död eller bara den egna oförmågan att leva? Bara raden: ”Vi försöker ha ett samhälle här” gör boken läsvärd. Det finns nämligen mitt i mörkret en hel del typiskt Tunedalska underfundigheter som står i fullkomlig samklang med den poetiska smärtan.

Bok 3

varv av Niko Erfani

Kartonnage
209 kr
Köp boken

Niko Erfani är född år 2000 och debuterar med den vackra diktsamlingen varv, som har en särpräglad stil. Boksidorna innehåller inte mer än en mening var och diktjagets tankar är självmotsägande och bedrägligt renodlade. Bakom enkelheten i de korta raderna finns ett ångestladdat djup. Det allra mest rena och enkla, i det här fallet kärleken till sin förälder, är i själva verket mycket svårt.

Missa inte vår intervju med Niko Erfani!

Bok 4

I varje grässtrå såg jag en eld av Carolina Thorell

Kartonnage
199 kr
Köp boken

Carolina Thorell är en hyllad poet och grafisk konstnär. I hennes nya bok I varje grässtrå såg jag en eld finns en ljuvligt musikalisk dimension. Det är som om man kan höra hennes röst i sitt eget huvud medan man läser, och raderna vaggas fram. Det är väder och växtlighet, sorg och smärta, liv och död som möts på samma sätt som regnet och gräset: ”regnet     gräset—två rörelser som möts”. Thorells sjätte diktsamling är en bok du kommer bära med dig länge.

Bok 5

Jag såg ett träd av Eva Ström

Inbunden
169 kr
Köp boken

Eva Ströms nya poesibok Jag såg ett träd är ett vittnesmål från det stora pandemiåret. Förutom en mängd vackra skildringar av olika träd så innehåller boken referenser till gammal mytologi, helgon och himlakroppar. Poeten ser på världen och livet både ilsket och extatiskt och med en stor portion lyrisk humor.

Läs ditt namn baklänges
Var hälsad ljuva regnskog
mun under munskydd
hand i handske

rörde vid såret

Bok 6

Det röda äpplet av Lennart Sjögren

danskt band
209 kr
Köp boken

I Lennart Sjögrens diktsvit är miljön äldreboendets. Jaget beskriver en identitet i upplösning, på randen till döden. Livet har ingen färg längre, äpplet ingen smak. Denna mycket berörande och känsliga diktbok kan läsas i ett enda svep och bjuder på vackra rader som:

Vill du smaka på äpplet
jag orkar inte
inte nu

Händerna som griper om varann
är kvar
en stund, andningarna
som om något knaprade i rummet 
så stor är tystnaden nu

Bok 7

Prologer av Elnaz Baghlanian

Kartonnage
209 kr
Köp boken

”Vems sorger kommer barnet att ärva? Diktjaget räknar ner veckorna och gör plats för en ny berättelse. Hennes mage växer. Hon försöker skilja kroppen från sorgen, sorgen från minnet. Kan minne gå i arv? Där hon befinner sig är handdukarna broderade med släktingars initialer. Hennes förflutna skär sig med den här platsen och snart ska barnet ha ett namn.”

Bok 8

Saddam Husseins nya roman av Ali Derwish

Kartonnage
219 kr
Köp boken

”Saddam Hussein går bredvid mig och berättar om sin nya roman. Han är tacksam för feedback och kritik.”

Bok 9

Kore på Starbucks av Helena Eriksson

häftad
199 kr
Köp boken

Athen är kallt på vintern, ändå fortsätter de att vaka och vänta, de nya systrarna på Akropoliskullen, de efterlämnade fem på museet. På Starbucks på andra sidan Plaka sitter hon med sin vita handväska, sin ointresserade pojkvän och sina anteckningsböcker – vad kan hon heta? Euthydikos Kore, Eleni med barnet? Någon sjunger: you were an empty dress that finally…

Men historien börjar i Delfi.

Bok 10

Ballongen av Jörgen Gassilewski

Kartonnage
209 kr
Köp boken

Ballongen handlar om själva varat – ur både kroppsligt och själslig synpunkt. En ballong seglar över himlen och binder samman berättelsen med 1800-talets Ryssland, där vi hittar Anja, Oleg, Kim och Olga. Jörgen Gassilewski skriver självklart och gåtfullt på samma gång.

Bok 11

Hyperverklighet av Aya Kanbar

Det poetiska stjärnskottet Aya Kanbar är född -04 och har redan skrivit in sig på den svenska diktscenen. Hyperverklighet är ett vittnesmål om tiden idag, uppdelat i fem akter.

Bok 12

Avgrunden av ljus av Lars Norén

danskt band
329 kr
Köp boken

Lars Norén påverkade kultursverige, inte bara med sina tragedier på scen och i TV, utan även som poet. Hans första diktsamlingar formade dåtidspoesin på 60- och 70-talet. I Avgrunden av ljus har Mikael van Reis gjort ett brett urval av Noréns författarskap, och med den vackra inbindningen och formgivningen av Nina Ulmaja blir det en av de vackrare diktböcker vi har vilat ögonen på, och i.

Bok 13

Liten lek av Erik Lindman Mata

Erik Lindman Mata blev uppmärksammad för sin starka och berörande debutdiktsamling Pur som tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Nu är han tillbaka med en intermedial diktsamling med titeln Liten lek. Poesin beskrivs som ”ett dopp ned i tid, åtrå, sinnesintryck och sår”.

Bok 14

Patient av Sofia Dahlén

Inbunden
209 kr
Köp boken
Bok 15

"6 juni och solen" av Elis Monteverde Burrau

Författaren och poeten Elis Monteverde Burrau har gett ut fem böcker sedan debuten för fem år sedan. Nu är han aktuell med 6 juni och solen som är full med dikter om allt från sjuka solkatter och Riesling till monogami och socker.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

diktsamlingar