11 aktuella boktips för alla poesiläsare
Böckerna

11 aktuella boktips för alla poesiläsare

Från en hyllad diktsamling om alltings undergång till en lyrisk berättelse om moderskap och migration. SelmaStories har listat aktuella boktips för alla språkfantaster och poesiälskare.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 12 november 2021

Från en hyllad diktsamling om alltings undergång till en lyrisk berättelse om moderskap och migration. SelmaStories har listat aktuella boktips för alla språkfantaster och poesiälskare.

Bok 1

Prologer av Elnaz Baghlanian

Prologer av Elnaz Baghlanian är en mycket stark och berörande poetisk historia om moderskap, arv och migration.

”Vems sorger kommer barnet att ärva? Diktjaget räknar ner veckorna och gör plats för en ny berättelse. Hennes mage växer. Hon försöker skilja kroppen från sorgen, sorgen från minnet. Kan minne gå i arv? Där hon befinner sig är handdukarna broderade med släktingars initialer. Hennes förflutna skär sig med den här platsen och snart ska barnet ha ett namn.”

Bok 2

Saddam Husseins nya roman av Ali Derwish

Ali Derwish debuterar som utgiven poet, men är känd sedan innan från poesiscener och readings. Boken blandar verklighet och dikt, där författaren Ali går sida vid sida med den döda diktatorn Saddam Hussein. Boken är fylld av humor och absurditeter.

”Saddam Hussein går bredvid mig och berättar om sin nya roman. Han är tacksam för feedback och kritik.”

Bok 3

Kore på Starbucks av Helena Eriksson

Helena Eriksson har givit ut ett dussintal diktböcker tidigare, den första 1990. I nya Kore på Starbucks står Grekland, den antika kulturens hemland, i briljant juxtaposition med vår tid, och med en försvunnen syster.

Athen är kallt på vintern, ändå fortsätter de att vaka och vänta, de nya systrarna på Akropoliskullen, de efterlämnade fem på museet. På Starbucks på andra sidan Plaka sitter hon med sin vita handväska, sin ointresserade pojkvän och sina anteckningsböcker – vad kan hon heta? Euthydikos Kore, Eleni med barnet? Någon sjunger: you were an empty dress that finally…

Men historien börjar i Delfi.

Bok 4

Ballongen av Jörgen Gassilewski

Ballongen handlar om själva varat - ur både kroppsligt och själslig synpunkt. En ballong seglar över himlen och binder samman berättelsen med 1800-talets Ryssland, där vi hittar Anja, Oleg, Kim och Olga. Jörgen Gassilewski skriver självklart och gåtfullt på samma gång.

Bok 5

Hyperverklighet av Aya Kanbar

Det poetiska stjärnskottet Aya Kanbar är född -04 och har redan skrivit in sig på den svenska diktscenen. Hyperverklighet är ett vittnesmål om tiden idag, uppdelat i fem akter.

Bok 6

Avgrunden av ljus av Lars Norén

Lars Norén påverkade kultursverige, inte bara med sina tragedier på scen och i TV, utan även som poet. Hans första diktsamlingar formade dåtidspoesin på 60- och 70-talet. I Avgrunden av ljus har Mikael van Reis gjort ett brett urval av Noréns författarskap, och med den vackra inbindningen och formgivningen av Nina Ulmaja blir det en av de vackrare diktböcker vi har vilat ögonen på, och i.

Bok 7

Liten lek av Erik Lindman Mata

Erik Lindman Mata blev uppmärksammad för sin starka och berörande debutdiktsamling Pur som tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Nu är han tillbaka med en intermedial diktsamling med titeln Liten lek. Poesin beskrivs som "ett dopp ned i tid, åtrå, sinnesintryck och sår".

Bok 8

"Revolution House" av Marie Silkeberg

Marie Silkebergs diktsamling Revolution house kretsar kring en kärleksrelation. Fokus rör sig mellan ett jag och ett du; hon vit, han svart, som själva befinner sig i rörelse. Genom storstäder, i lägenhetsrum, över kontinenter. Mot varandra, bort från varandra, i stunder av stillhet, med varandra. I Revolution House förbinds ögonblickliga detaljer med ett spektrum av röster och tider; begär kolliderar med världens strukturer, öppnas mot det materiellt verkliga.

Bok 9

"Patient" av Sofia Dahlén

Sofia Dahléns prosalyriska debut om anhörigskap har fått fina recensioner. Patient handlar om en byggingenjör vars syster blir tvångsintagen på psyk. Till en början verkar fysikens lagar fortfarande gälla. Men för varje nytt självmordsförsök framstår naturvetenskapen som allt mer ödesmättad. Till slut återstår bara frågan: hur hålla den vid liv, som hela tiden vill dö.

Bok 10

"Himlen till munnen tången till hjärtat" av Gabriel Itkes-Sznap

Gabriel Itkes-Sznap diktsamling utspelar sig i en vardag där närheten till barnen är lika närvarande som bibeltexten, rädslan lika akut som uråldrig, körsbärsträden blommar på hösten och husflugorna invaderar hemmet med död. I bilder som rör sig mellan det helt bestämda och helt ovissa tecknas en rå men skimrande existens.

”när ett träd växer
ur stammen på sin döda förälder
heter det ”kadaverföryngring” på tyska
blir till ett
stackmoln om dagen
till en påse om natten
i påsen finns en lunga
i lungan en skära att skära i Ljus”

Bok 11

"6 juni och solen" av Elis Monteverde Burrau

Författaren och poeten Elis Monteverde Burrau har gett ut fem böcker sedan debuten för fem år sedan. Nu är han aktuell med 6 juni och solen som är full med dikter om allt från sjuka solkatter och Riesling till monogami och socker.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

diktsamlingar

Böcker, författare och aktuella ämnen som det pratas om – eller kommer att pratas om. Intervjuer, reportage, filmer och tips om såväl skönlitteratur som faktaböcker. Läs om det först på SelmaStories.

© 2022 All information på selmastories.se är upphovsrättsskyddad. Citera gärna men ange källa