Alla kan brodera! Nu växer den senaste gör det själv-trenden
Författare

Alla kan brodera! Nu växer den senaste gör det själv-trenden

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 06 april 2018

Alla kan brodera och det går att brodera vad som helst. Möt Karin Holmberg, broderiexperten som gjorde passionen till ett yrke, skriver egna böcker och har broderat omslag till andras bokklassiker. Det kan du också göra! 

Handarbetsintresset började redan när Karin Holmberg var liten. Ofta sydde och pysslade hon hemma, medan mamman sydde figurer till henne.

– När jag började på fritids började jag brodera, först korsstygn, och har egentligen aldrig slutat, berättar Karin Holmberg som lärt sig väldigt mycket på egen hand, genom att titta i böcker och testa sig fram. Det var liksom alltid så lätt med broderiet, det kom av sig självt.

Hur kom det sig att du började arbeta med broderier på heltid?

– Jag kom in, på Handarbetets Vänner år 2005 . Sista året kom jag fram till att det var broderi jag kunde bäst och ville satsa på. Sedan var det väl en kombination av tur och skicklighet, att jag träffade rätt människor som såg och gillade det jag gjorde, och som i sin tur ledde till mitt första bokkontrakt.
Karins broderier gav i sin tur större möjlighet att ha egna kurser och få frilansuppdrag, vilket i stora delar är det hon sysslar med idag.

Karin Holmberg har bland annat broderat omslag till Vilhelm Mobergs klassiska utvandrar-serie.

Frilansande brodös! Vad är det bästa med att brodera och göra böcker om det?
– Att det är så himla roligt! Även om det kan vara tufft att vara frilans så värdesätter jag friheten och variationen i att varva undervisning med olika projektjobb. Just att göra böcker är en väldigt roligt sorts projekt: man arbetar i ett team under lång tid, ett år eller mer, där alla faser är lika roliga. Planera, skissa, brodera, skriva text, fota, se hur formgivningen blir, korrläsa allt tusen gånger…

Vad inspirerar dig?
– Jag har, under lång tid, haft ett stort intresse för folkkonst, slöjd och hantverk, från Sverige men även andra kulturer. Det är en kombination av färger, formspråk och ofta charmigt naiva detaljer som lockar där. Det behöver inte vara så perfekt och det är inspirerande att se vad människor har skapat med återbruk och ganska enkla material.

Kan man brodera vad som helst? Hur som helst?

– Jag brukar säga att man kan brodera det mesta, eller i alla fall testa. Man kan gärna gå ifrån att det ska finnas ett ”rätt och fel” inom broderi, det blir bara olika uttryck.

Jag vill börja direkt! Ge mig ett nybörjartips.
– Släpp alla krav och pretentioner och låt det bli som det blir . Generellt sagt måste man öva, öva, öva för att lära sig.

Vad har du för framtida broderidrömmar?

– Åtminstone en bok till! Och så vore det roligt att jobba med något riktigt stort projekt, rent bokstavligt. Kanske en offentlig utsmyckning någonstans?

 

Köp boken

Köp boken

Fakta

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!