Amerikansk jord – fenomentiteln som skakat en hel värld
Artiklar

Amerikansk jord – fenomentiteln som skakat en hel värld

Förlagen krigade och recensenterna höjde den till skyarna och lite till. Men sen hände något. Turnén ställdes in av säkerhetsskäl och författare skapade namninsamlingar för att få den borttagen från Oprahs bokklubb. Nu har boken kommit ut på svenska, och är nominerad till Årets bok!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 01 maj 2021

Förlagen krigade och recensenterna höjde den till skyarna och lite till. Men sen hände något. Turnén ställdes in av säkerhetsskäl och författare skapade namninsamlingar för att få den borttagen från Oprahs bokklubb. Nu har boken kommit ut på svenska, och är nominerad till Årets bok!

Acapulco, Mexico; Lydia och hennes åttaåriga son Luca gömmer sig i badrummet medan deras familj blir mördad i trädgården. Javier, ledaren för knarkkartellen Los Jardineros, har bestämt sig för att hämnas för ett avslöjande reportage skrivet av Lydias journalistmake genom att utplåna hela deras familj. Han var en gång en trogen, omtyckt kund i Lydias bokhandel, men är nu en hänsynslös mördare som inte kommer ge upp förrän han fått sin hämnd. Hon och sonen måste fly, och de tar sig norrut. Med buss, tåg och till fots färdas de över 200 mil om dagen genom öknen, innan de till slut kommer till USA. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror. Allt medan de jagas av mannen som en gång var deras vän.

Jeanine Cummins, född 1974, är en amerikansk författare som debuterade 2004 med den bästsäljande självbiografin A Rip in Heaven som handlade om mordet på två av hennes kusiner, och den följdes sedan av två romaner; The Outside Boy och The Crooked Branch. Det stora genombrottet kom dock förra året med Amerikansk jord som har sålt i över en miljon exemplar och översatts till ett trettiotal språk. Hon ägnade fem år åt research inför och under skrivandet av boken för att skapa en så verklighetstrogen berättelse som möjligt, men hon hade nog inte förberett sig på hur uppmärksammad den faktiskt skulle bli.

Det är sällan en skönlitterär bok rör upp så starka känslor och skapar debatter som Amerikansk jord har gjort. Ett mästerverk, eller en djupt problematisk bok innehållandes rasistiska stereotyper- läsarnas, recensenternas och författarnas meningsskiljaktigheter är stora.

Kamp mellan bokförlagen

Boken har från allra första början blivit en riktig snackis på flera sätt. Redan 2018 startades ett budgivningskrig utöver det vanliga mellan bokförlagen. Vinnaren blev Flatiron Books som gav Cummins ett avtal värt ett sjusiffrigt belopp, i dollar, och direkt startade en massiv marknadsföringskampanj. Lovorden haglade från recensenter och författare, och den 20:e januari 2020, dagen innan bokens släpptes, meddelade Oprah Winfrey att hon valt Amerikansk jord till sin bokklubb. Att boken blivit en fenomentitel var ett faktum. Knappt en månad senare presenterade New York Times boken som nummer ett på sin bestsellerlista och därmed blev det tydligt redan i februari att den skulle bli en av de bäst säljande böckerna 2020.

Foto: Entertainment Weekly

Foto: Entertainment Weekly

Massiv kritik

Men det tog inte lång tid innan boken fick omfattande kritik, så pass omfattande att Cummins bokturné ställdes in. Kritiken handlar framför allt om att den framställer Mexiko och mexikanare på ett missvisande sätt, och det faktum att Lydia Cummins skriver om ett så laddat ämne när hon själv inte har någon koppling till det. Kritiker menar att många folkgrupper redan blir marginaliserade inom bokförlagsbranschen, och att det därför blir extra problematiskt när en vit författare berättar en av dessa marginaliserade gruppers historia, i detta fall latinamerikanares. Men det som inte bör glömmas bort är att boken främst är skriven i underhållningssyfte.

Amerikansk jord är en vattendelare och responsen till kritiken tar både boken och författaren i försvar. Handlingen är fiktiv och boken är inte en dokumentär eller självbiografi. Skönlitteratur handlar till stor del om att författare genom andra människors berättelser, research och fantasi kan skriva om det hen själv inte har upplevt.

Berörande och upprörande

Oavsett vilken sida du står på är det tydligt att det är en bok som påverkar läsaren från första till sista sidan. Läsaren kastas bokstavligen in i handlingen när Lydia och Luca får uppleva bland det värsta en människa kan vara med om, när 15 av deras familjemedlemmar blir mördade bara några meter ifrån dem. Det är omöjligt att inte fastna. Bokens nyanser är oändliga då Lydia och hennes son Luca stöter på så många människor längs sin resa som alla har en gripande, stark historia att berätta.

En aktuell samtidsskildring

Det politiska klimatet världen över idag är till stor del kallt och hårt. Trumps nolltoleranspolitik har gjort att asylsökande ses som förbrytare, rättssystemet har blivit överbelastat och barn skiljs från sina föräldrar. Den åtstramade migrationspolitiken gäller inte bara i USA, den har synts världen över de senaste åren vilket gör den här episka romanen till en samtidsskildring som enligt många har stor potential att bli en klassiker.

Kontroverserna och diskussionerna kring boken har lett till en debatt om någonting större, bortom denna fiktiva berättelse. Vi får en inblick i den hårda resan som miljontals människor tvingas uppleva när de flyr sitt hemland i hopp om ett bättre liv. Lika spännande som en thriller, men så djupt berörande att den med stor sannolikhet kommer stanna hos dig långt efter att du lagt den på hyllan.

Det finns alltså inte ett entydigt svar på om kritiken mot Amerikansk jord är berättigad eller om den är en fenomenal, spännande samtidsskildring. Vill du försöka ta reda på det? Läs den.
Amerikansk jord

Amerikansk jord

Jeanine Cummins
Lyssna på boken på BookBeat

Lyssna på boken på BookBeat

Jeanine Cummins

 • Född:

  1974- i Rota, Spanien.

 • Gör:

  Författare och föreläsare.

 • Bor:

  I New York med sin man och två barn.

 • Aktuell:

  Med boken Amerikansk jord.

En sida till? Fortsätt läs!