4 nya sydamerikanska författare du inte får missa
Författare

4 nya sydamerikanska författare du inte får missa

Lägg Gabriel García Márquez och Paulo Coelho åt sidan och upptäck de nya litteraturstjärnorna från Sydamerika. Vi listar fyra spännande, moderna författare från Venezuela, Argentina och Chile.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 11 februari 2020

Lägg Gabriel García Márquez och Paulo Coelho åt sidan och upptäck de nya litteraturstjärnorna från Sydamerika. Vi listar fyra spännande, moderna författare från Venezuela, Argentina och Chile.

Foto: Lisbeth Salas

Foto: Lisbeth Salas

Karina Sainz Borgo, född 1982, är uppvuxen i Caracas, Venezuela. Hon bor sedan mer än tio år i Spanien där hon jobbar som kulturjournalist och författare. Hon har tidigare skrivit två fackböcker, men Natt i Caracas är hennes stora skönlitterära genombrott.

Senaste bok: Natt i Caracas

Om boken: Vi träffar Adelaida Falcón i ett kaosartat land där skyddsnätet för länge sedan gett vika. Hon begraver sin mor i ett fallfärdigt kapell, nu är hon ensam. I Caracas är hyperinflation, våld och laglöshet är en del av vardagen, gränsövergångarna är överbelastade av venezuelaner som försöker ta sig ut. När Adelaida efter ett inbrott finner kvinnan i grannlägenheten död ser hon en oväntad möjlighet att undkomma kollapsen. Natt i Caracas är en berättelse om en kvinnas desperata försök att överleva i ett samhälle i upplösning.

Boken finns här.

Vill du ha fler boktips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Foto: Paul Harper

Foto: Paul Harper

Mariana Enriquez, född 1973, är en journalist och författare från Buenos Aires, Argentina. Hon har tidigare skrivit två romaner, en essäbok, en biografi och en novellsamling. Fler av hennes noveller har publicerats i antologier i Spanien, Mexiko, Chile, Bolivia och Tyskland. Novellsamlingen Det vi förlorade i elden blev 2017 hennes första bok att översättas till engelska.

Senaste bok: Det vi förlorade i elden

Om boken: 12 noveller där samhällskritik och starka kvinnoporträtt varvas med skräck och övernaturliga fenomen när Mariana Enriquez tar tempen på det mentala tillståndet i 2000-talets Argentina.

Boken finns här.

Läs mer: G’day mate! 8 australienska författare du inte får missa

4 nya sydamerikanska författare du inte får missa

Samanta Schweblin, född 1978 i Buenos Aires, Argentina, debuterade som författare 2002 med novellsamlingen El núcleo del disturbio. Hon bor idag i Berlin och har belönats med flera litterära priser för sina noveller. Fler av dem har översatts till engelska och publicerats i The New Yorker och Granta, varav den sistnämnda 2010 utsåg henne till en av de bästa unga spanskspråkiga författarna.

Senaste bok: Räddningsavstånd

Om boken: Amanda ligger i en sjukhussäng. Hon är desorienterad och svag. Något har hänt, något som inte fick hända. Med henne på sjukhuset finns David, väninnan Carlas lille son, och manar Amanda att berätta. Något med den här platsen har gjort Amanda sjuk, så som David också har varit sjuk. Vad hände hos kvinnan i det gröna huset? Hon man går till när läkarna står handfallna? Och var är Amandas dotter? Räddningsavstånd är en febrig, tät och psykologiskt laddad kortroman om faran mitt i vardagen.

Boken finns här.

Foto: Mabel Maldonado

Foto: Mabel Maldonado

Alejandro Zambra, född 1975, är författare i Santiago, Chile. Han skrev sin första roman 2006 och har sedan dess kommit ut med ytterligare tre romaner. Vägar hem fick stor uppmärksamhet internationellt och översattes till flera språk.

Senaste bok: Vägar hem

Om boken: I 1980-talets Santiago leker en pojke kurragömma. Under tiden blir hans grannar och föräldrar alltmer insnärjda i Pinochets brutala regim. En natt möter han en flicka som ber honom att följa efter hennes farbror Raúl, en uppgift som kommer att förändra pojkens liv. Som vuxen försöker han reda ut sina barndomsminnen i arbetet med sin roman. Under en middag med sina föräldrar börjar han ifrågasätta vad som hände under diktaturen, när barnen lärde sig läsa och skriva medan deras föräldrar dödade eller dödades. Kan hans egen familj och grannar ställas till svars för våldet och försvinnandena?

Boken finns här.

Läser du böcker på spanska? Då finns det fler titlar av författarna att kolla upp!

En sida till? Fortsätt läs!