4 klassiska sydamerikanska författare som alla borde läsa
Artiklar

4 klassiska sydamerikanska författare som alla borde läsa

"Boom latinoamericano" kallades den våg av latinamerikansk litteratur som under 60- och 70-talet fick ett enormt internationellt genomslag. De sydamerikanska länderna har fortsatt att producera mästerlig litteratur – lär dig mer om fyra klassiska författare!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 07 april 2020

"Boom latinoamericano" kallades den våg av latinamerikansk litteratur som under 60- och 70-talet fick ett enormt internationellt genomslag. De sydamerikanska länderna har fortsatt att producera mästerlig litteratur – lär dig mer om fyra klassiska författare!

4 klassiska sydamerikanska författare som alla borde läsa

Gabriel García Márquez, född 1928 i Colombia, är författare till några av våra mest älskade klassiker som Hundra år av ensamhet och Kärlek i kolerans tid. Han växte upp med sina morföräldrar i den lilla byn Aracataca vid Colombias kust, en barndom som kom att ligga till grund för en stor del av hans författarskap. García Márquez har kommit att förknippas med magisk realism, en stil som definieras av ett berättande där det magiska eller övernaturliga är en självklar del av vardagen. Under ett kvarts sekel såldes Hundra år av ensamhet i mer än 30 miljoner exemplar och låg till grund för författarens Nobelpris i litteratur 1982.

Mest kända verk: Hundra år av ensamhet

Om boken: En historia om sju generationer i familjen Buendía, deras drömmar, strävanden och olyckor i den lilla colombianska byn Macondo. Hundra år av ensamhet är ett av de mest betydande verken inom den latinamerikanska magiska realismen, och har översatts till fler än 30 språk. På svenska utkom den för första gången 1970, och återutges nu i en nyöversättning av Lina Wolff.

Köp boken här.

Läs mer: 4 nya sydamerikanska författare du inte får missa

Foto: Cato Lein

Foto: Cato Lein

Mario Vargas Llosa, född 1936 i Peru, fick sitt internationella genomslag med Det gröna huset som översattes till flera språk. Han är uppvuxen i Peru och Bolivia och bor sedan 1993 i Spanien med sin familj. Vargas Llosa har varit ordförande i PEN och har dessutom varit aktiv politiker. Han var med och startade Movimiento de Libertad, som drev liberala idéer, och ställde upp i det peruanska presidentvalet 1990. 2010 tilldelades han Nobelpriset i litteratur och skriver förutom romaner även noveller, intervju- och reportageböcker och essäer.

Mest kända verk: Staden och hundarna

Om boken: Cava, Boa och Rullen är tre kadetter vid militärskolan Leoncio Prado i Lima, Peru. De hör till den fruktade Jaguarens kamratgäng och ägnar sig åt inbrott, utpressning och försäljning av stulen sprit och cigaretter. Kadetten Slaven förväntas se mellan fingrarna när han har vakten vid militärförrådet och släppa in Jaguarens och hans underhuggare. Slaven åker fast och tjallar på Jaguaren under de hårda förhören utan att begripa att han däri­genom blir lovligt byte. När Slaven skjuts kort därefter under en övning är det ingen som bryr sig, alla talar om en vådaskjutning. Alla utom kadetten Poeten, som är övertygad om att Jaguaren är den skyldige.

Köp boken här.

Foto: Lori Barra

Foto: Lori Barra

Isabel Allende, född 1942 i Peru, började sin karriär som journalist i Chile och Venezuela på 60- och 70-talet. Hennes bok Andarnas hus anses vara en milstolpe i den latinamerikanska litteraturen och Allendes verk anses ha inslag av magisk realism. Hon har tilldelats Chiles National Literature Prize och 2014 tilldelades hon den amerikanska Presidential Medal of Freedom av president Barack Obama.

Mest kända verk: Andarnas hus

Om boken: En familjekrönika och en historisk skildring av ett latinamerikanskt land under 1900-talet. Vi möter Esteban Trueba, patriark och stor jordägare som så småningom väljer att kandidera till presidentposten. Systern Férula sköter om deras mor och egendomen och Clara, Estebans eteriska och undflyende fru, står i kontakt med förfädernas andar. Esteban och Clara får dottern Blanca, en flicka som gör som hon vill och föder dottern Alba, frukten av Blancas förhållande med förmannen på familjen Truebas ägor.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Foto: The Estate of Roberto Bolaño

Foto: The Estate of Roberto Bolaño

Roberto Bolaño, född 1953 i Chile, fick sitt genombrott med De vilda detektiverna. Han flyttade som tonåring till Mexiko, hoppade av skolan och började jobba som journalist. Bolaño var politiskt aktiv och blev känd för sina åsikter om tidens chilenska författare och etablissemanget. Han dog i Barcelona 2003 och hade då precis slutfört sitt stora verk 2666.

Mest kända verk: 2666

Om boken: Fyra litteraturvetare på jakt efter den undflyende, mystiskt försvunne författaren Benno von Archimboldi; en mentalt instabil filosofilärare som hör röster och försöker skydda sin dotter från världens ondska; en sportjournalist som istället för att bevaka boxning ställs öga mot öga med döden – vägarna har fört dem alla till Santa Teresa, en ökenstad vid gränsen mellan Mexiko och USA. En stad märkt av korruption, knarkhandel, svältlönejobb och prostitution – och en brottsvåg där hundratals kvinnor våldtagits, lemlästats och mördats utan att de skyldiga gripits.

Köp boken här.

En sida till? Fortsätt läs!