Andréa Brändström vann Hela Sverige bakar 2017 - nu kommer boken!
Författare

Andréa Brändström vann Hela Sverige bakar 2017 - nu kommer boken!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 12 december 2017

Äntligen får Andréa Brändström fira och glädjas inför hela landet, för det var hon som knep den åtråvärda titeln som vinnare av Hela Sverige bakar 2017! Och redan nu släpps boken Från fika till fest.

Under hösten i TV4 har vi kunnat följa fjorton amatörbagare som vecka efter vecka kämpat för att nå titeln som vinnare. För deltagarna har det varit en höst av hemlighetsmakeri och tystnad … Och för Andréa Brändström en intensiv period av bokproduktion.

Det var tack vare mormor jag började baka

Grattis till vinsten! Hur känns det?

– Det känns helt otroligt, väldigt overkligt. Och helt underbart. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle vinna.

Vad har varit roligast?

– Hela resan tror jag! Jag har lärt mig otroligt mycket, fått fantastiska vänner och så har jag fått göra en egen bok: Från fika till fest! Jag har drömt om att kunna jobba med bakningen, men aldrig trott att det skulle ta den här vägen. Det är nu det börjar!


Andréa Brändström precis efter vinsten i Hela Sverige bakar 2017. Foto: Anette Lindmark / TV4

Ni spelade in i våras och somras och du har behövt vara tyst om det här hela hösten. Hur har det gått?

– Från början skulle jag ju bara vara tyst om att jag ens var med i programmet, och det var en utmaning i sig. Men sen började tv-sändningen och då fick jag ta det vecka för vecka. Men det har blivit ännu jobbigare nu. Särskilt den här senaste veckan har det varit riktigt svårt att inte försäga sig.

Men nu får du berätta!

– Ja, det känns så skönt! Att få visa alla vad jag gjort och få visa min bok! Den har vi jobbat med under hela sommaren, så det känns fint att få visa upp den äntligen.

Hur var det att jobba med boken?

– Jag har aldrig tänkt att jag ska göra en bakbok, så det blev mycket att tänka på. Allt ifrån hur den skulle se ut till vad den skulle innehålla. Jag gillar färger, men inte för starka färger. Jag ville att den skulle vara pastellig men inte för gullig. Lite snirklig, men inte för romantisk och inte ”shabby chic-ig”. Att få ihop det här och att alla förstod hur jag tänkte, det var fantastiskt, tänkte jag när jag såg förlagan.

Vad gäller innehållet var det viktigt för mig att få med lite av varje så att det inte bara blev söta bakverk. Alla är ju inte lika fikatokiga som jag och min familj. Det skulle vara både enklare bakverk och mer utmanande recept. Nu finns det med allt från frukost till fika (såklart!) fram till fest och pampiga tårtor. Jag är jättenöjd. Den är precis som jag ville!

Hur kändes det att få boken i din hand första gången?

– Jag har ju sett hur den har vuxit fram, men att ha den i handen var väldigt speciellt. Den är så mycket jag!

Innan programmet drog igång sa du ”Jag ska aldrig gråta i TV”, hur har det gått?

– Ha ha, det gick sådär. Jag grät redan första inspelningsdagen! Men det går nästan inte att förklara hur speciellt det är på en tv-inspelning. Och jag sätter väldigt hög press på mig själv, dessutom får nära vänner lämna programmet och det är väldigt tråkigt.

Jag har tänkt innan, när jag tittat på liknande program, att ”hur kan de bli så ledsna?” Men redan första kvällen när vi träffades allihopa var det som att vi känt varandra hur länge som helst. Jag har fortfarande väldigt bra kontakt med de flesta och med flera av dem hörs jag varje dag.

Kakor är godast! Jag är riktigt svag för kakor.

Berätta om finalen.

– Jag var inte inte så nöjd med mina bak den dagen. En botten i min tårta blev inte riktigt färdiggräddad och det blev lite ojämnt med glasyren, inte alls som jag hade tänkt. Alltså blev tårtan sådär. Det tekniska var jag heller inte riktigt nöjd med, så jag hade ingen bra känsla i kroppen.

Hur kändes det då, när du hörde ditt namn?

– Jag kan knappt minnas vad jag tänkte. Men jag började gråta, haha. Jag som inte skulle göra det. Men det var mycket känslor och … helt ofattbart. Jag är så stolt över mig själv!

Var kommer ditt bakintresse ifrån?

– Från mormor. Jag bodde granne med henne så vi har varit där och fikat i princip varje dag under min uppväxt, klockan 11 och klockan 16 var det fika. Och hon har alltid bakat väldigt mycket. Jag började baka med henne när jag var tre, fyra år och det har hållit i sig. Hon är väldigt stolt nu! I avsnittet där vi bakade småkakor, bakade jag en av hennes kakor. Det var otroligt fint.

Vilket var det godaste bakverk du visste när du var liten?

– När jag var liten var mitt bästa bakverk små mördegskakor som jag bakade med mormor. Man stansar ut som ett litet löv som man penslar med ägg och strösslar pärlsocker över. Vi brukar bara kalla dem ”mördegslöv”. Det var nog det godaste jag visste. Så enkelt men så gott!

Vi har fikat väldigt mycket, som sagt, och min pappa är verkligen en gottegris av rang. Det har blivit mycket sötsaker ! Men kakor är godast, jag är riktigt svag för kakor.

Julbaken då, det är verkligen något som de allra flesta har en särskilt uppfattning om. Vad bakar du till julbordet?

– Jag har förätit mig lite på sådant som knäck och fudge. Men däremot gillar jag saffrans- och pepparkakssmaken. Mjuk pepparkaka  är fantastiskt gott och påminner mig mycket om mormor och barndomen.

Vad händer nu?

– Ganska mycket! Men jag drömmer om att öppna något eget. Helst vill jag hitta en lokal i närheten av där jag bor, eller ett kök åtminstone så jag inte behöver baka allt hemma. Nu ska jag göra det jag brinner för, få jobba med bakningen på heltid!

 

Av: Elsa Gellermark

 

 

Köp boken

Köp boken

Fakta

 • Namn:

  Andréa Brändström

 • Bor:

  I Jönköping med maken Johan och barnen Ludwig, 4 och Liw 1 år.

 • Gör:

  Gruppträningskoordinator

 • Aktuell:

  Som vinnare avHela Sverige bakar 2017 och med bakboken Från fika till fest

   

En sida till? Fortsätt läs!