Anne B Ragde: ”Att vara mamma förändras aldrig
Författare

Anne B Ragde: ”Att vara mamma förändras aldrig"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 28 juni 2017

Vi tog ett glas med den hyllade norska författaren Anne B Ragde, aktuell med Det finns alltid förlåtelse, fjärde delen i den populära serien vars första bok var Berlinerpopplarna.

Hej Anne, vad vill du ha att dricka?
– Vitt, vitt, vitt! Gärna med bubblor, men tysk Riesling går också bra.

Din nya bok heter Det finns alltid förlåtelse. Är det sant?
– Det är sant. Det finns alltid förlåtelse om man tycker om varandra och tänk på att den du är arg på alltid gjort sitt yttersta, gjort sitt bästa. Ingen kan förvänta sig annat än att man gör sitt BÄSTA. Vi är bara människor på jorden, en kort liten tid, och vi vill efterlämna oss goda minnen av vilka vi var, medan vi levde här. Universum är enormt i tid, vi är bara små fisar i rymden …

Vänner är världens underverk. Äkta hälfter kommer och går, vänner består, haha!

Berätta, vad händer i ditt eget liv just nu, känslomässigt och praktiskt? Var står du?
– Min mamma dog för fyra år sedan, samtidigt som jag blev farmor till Sverre, son till min enda son Jo. Jag har nu blivit matriarken i familjen, och farmor – det är fantastiskt! Jag fyller 60 år i december och I love it! Jag går in i min sista livsfas, jag är frisk och lycklig, har god ekonomi, har nära och förtroliga vänner jag har känt sedan jag var sex år gammal, och vi har det så vackert! Goda och långa middagar, äkta samtal, vi diskuterar böcker ihop, vi tänker och gråter och njuter tillsammans. Vänner är världens underverk. Äkta hälfter kommer och går, vänner består, haha!

Moderskapet har varit en utgångspunkt i flera av dina böcker. Vilka utmaningar finns i det moderna moderskapet, enligt dig?
– Att vara mor förändras aldrig. Man ska vara den trygga, oföränderliga och väldigt förutsägbara. Jag har varit en supertraditionell mor. Helt vanlig. Vardagar är det allra viktigaste och barn älskar repetitioner och rutiner. Utmaningar: Att mamman ska ”finna sig själv” medan hon forfarande är mamma. Det bör hon vänta med tills barnet är vuxet nog att förstå att mamman också är en person. En mamma ska vara trygghet. Hon kan vänta med att bli hippie tills barnet är tryggt i hamn i vuxenlivet.

Hon har gjort många tokiga livsval och jag förstår inte helt och fullt varför hon gjort dem

Karaktären Torunn har precis fyllt 40 i din nya bok. Vad tycker du själv är för- och nackdelarna med just den åldern, som människa?
– Stackars Torunn. Hon är en karaktär jag har gråtit mycket över. Hon har gjort många tokiga livsval och jag förstår inte helt och fullt varför hon gjorde dem. Kom ihåg: Mina karaktärer lever sina egna liv, jag följer dem nästan som om jag ”rapporterar” om hur det går. Själv älskade jag att bli 40! Men Torunn känner nog av att hon inte fått barn, och aldrig har hon ett förhållande till en man som fungerar. Och nu är hon ensam. Igen.

Hur präglar det en människa (som Torunn) att växa upp utanför kärnfamiljnormen? Vilka emotionella utmaningar följer av ett sådant arv?
– Det har självklart varit ett helvetes tomrum. En frånvarande far, en nästan icke-existerande. Pappor som inte erkänner sina barn borde bli skjutna på öppen mark, skämtåsido. Men i detta västliga, dumma patriarkat är vi forfarande efterblivna. Bara för att vi inte har någon religion att lägga skulden på. Pappor kan göra vad de vill, medan mödrar bör ställa upp från morgon till kväll, tills barnen flyttar hemifrån.

I detta västliga, dumma patriarkat är vi fortfarande efterblivna

– Men Torunn har ett eget liv, hon definierar sig själv som singel. Självklart präglar det henne i förhållande till män, hon litar inte på dem. Alla män blir lite som ”förlorade faderfigurer”, något som är oändligt tragiskt egentligen.

Det känns som att Norge blivit så himla inne nu, sen tv-serien Skam och Skavlan på tv. Vad tycker du om att leva och bo i Norge 2017, givet allt som händer i världen? 
– Det var ett drastiskt påstående, haha! SKAM är en serie vi är otroligt stolta över, allihop! Skavlan är väl lite på väg ut i Norge, han har nog sett sin bästa tid eftersom han överhuvudtaget inte har förnyat sig, bara kör på sina shower med huvudstadsprofiler och utländska kändisar utan att inse att han faktiskt är norsk, hela vägen upp till 78:e breddgraden i norr.

– Men det som verkligen inte är bra i Norge är att unga och friska människor kan få bidrag på livstid. De ger upp skolan, säger att de är sjuka och får tusentals kronor rakt in på kontot. Detta kanske låter som en kliché, men vi är ett folk som jobbat hårt för att få en bra och välförtjänt pension, och då upplever många att det kommer gratispassagerare i form av lat ungdom och kriminella, som förser sig utan att bidra med något själv.

SKAM är en serie vi är otroligt stolta över, allihop!

– Men Norge är ett fantastiskt land att bo i. Vi har blivit duktiga på att acceptera olikheter. Dessutom är det ett fantastiskt vackert land att resa i, från norr till söder.

Vilken bok kommer du aldrig att glömma?
Tysktimmen av Siegfried Lenz. Om plikten, konsten och friheten. Om jag skulle ta med en enda bok till en öde ö blir det denna.

Om du fick ta en drink med vem som helst i hela världen – vem skulle det vara?
– Barack Obama! Jag skulle ha med minst tre flaskor god Bollinger (champagne) och massa is. Jag såg honom tala i Berlin i juni i år – vilken karisma och klokhet han utstrålar!

av Caroline Geijer

Köp boken här!

Köp boken här!

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!