Annika Widholm om nya boken:
Författare

Annika Widholm om nya boken: "En psykologisk thriller om medvetandets gränser"

Annika Widholm kommer nu ut med sin första roman för vuxna – en psykologisk thriller om människans medvetande. Hon har tidigare skrivit barn- och ungdomsböcker på temat spänning och har sedan debuten 2010 gett ut ett tiotal titlar. 

Av: Moa Linette Lindahl
Publicerad: 02 juli 2018

Annika Widholm kommer nu ut med sin första roman för vuxna – en psykologisk thriller om människans medvetande. Hon har tidigare skrivit barn- och ungdomsböcker på temat spänning och har sedan debuten 2010 gett ut ett tiotal titlar. 

Hallå där Annika! Berätta om din bok Yrsel

– Upptakten till Yrsel är inspirerad av en personlig upplevelse. Jag började skriva romanen efter att ha svimmat och vaknat upp på golvet i min lägenhet. Det  är en obehaglig upplevelse, att tappa kontrollen över kroppen, och det kändes som ett bra tema för en spänningsroman. Så det utvecklades till en psykologisk thriller om medvetandets gränser.

– Yrsel handlar om Clara som nyligen har flyttat in hos pojkvännen Markus och hans två döttrar när hon börjar få yrsel och svimningsattacker. Hon vaknar upp på oväntade ställen utan att minnas hur hon kom dit. Dessutom har hon en känsla av att vara förföljd och hon är rädd att det kan ha någonting att göra med Markus tidigare sambo som dött i en olycka.

Hur har skrivprocessen sett ut? 

– Skrivprocessen är väldigt intuitiv för mig, särskilt i inledningen av ett bokprojekt. Jag hoppar också fram och tillbaka i manuset. När det går att urskilja ett mönster i berättelsen brukar jag skriva synopsis och flytta om stycken och scener tills dramaturgin känns bra. Ofta låter jag mina texter vila ett tag innan jag läser igenom på nytt och redigerar. Jag gillar hela skrivprocessen, från det där kreativt nyförälskade stadiet av en berättelse när allt är möjligt till att sitta och peta i meningar i ett nästan färdigt manus.

–Jag skriver gärna om gåtfulla mysterier med metafysiska eller psykologiska vinklar som utforskar det skrämmande och mörka i till synes vardagliga situationer och relationer. Det är den sortens berättelser som jag själv alltid gillat att läsa, som undersöker människans mentala och fysiska gränser.

Du har tidigare skrivit böcker för barn och ungdomar – hur kommer det sig att det blev en vuxenbok den här gången?

– Det är berättelsen som får bestämma vilka läsare den riktar sig till och Yrsel kändes på ett tidigt stadium som en roman för vuxna.

Kommer du att skriva fler vuxenböcker?

– Ja, jag har börjat skriva på en ny bok. Dessutom kommer min kortroman Underströmmar, också den en psykologisk thriller, att släppas av Bonnier Bookery senare i år.

Vad läser du i sommar? 

– Jag har flera böcker som jag ser fram emot att läsa eller lyssna på i sommar, bland annat Kvinnan i fönstret av A J Finn, 4321 av Paul Auster och Satyricon av Gertrud Hellbrand.

Yrsel

Yrsel

Annika Widholm

Fakta

 • Vem

  Annika Widholm

 • Född

  1975 i Stockholm.

 • Bor

  Södermalm.

 • Gör

  Författare och föreläsare.

 • Aktuell

  Med thrillern Yrsel i pocket.

 • Boktips

  Månpalatset av Paul Auster och Den hemliga historien av Donna Tartt.

En sida till? Fortsätt läs!