Årets bästa böcker 2018 — SelmaStories väljer 6 favoriter
Boktips

Årets bästa böcker 2018 — SelmaStories väljer 6 favoriter

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 19 december 2018

Bokåret 2018 har bjudit på en mängd nya titlar och mysiga lässtunder. Tillsammans har vi på SelmaStories-redaktionen läst över 200 böcker, gamla som nya. Vi har valt ut några av våra läsfavoriter det här året (och det var inte helt enkelt, vill vi lova). Här är dem!

Johannas val

Hjärtats osynliga raseri av John Boyne

bokomslag för hjärtats osynliga raseri

Motivering: ”För att den är ett mästerverk i berättande. Den handlar om romanens huvudperson, men lika mycket om det moderna Irlands hela historia de senaste 70 åren. Kommer aldrig att glömma den läsupplevelsen.”

Om boken: I Irland 1945 blir den 16-åriga och gravida Catherine förskjuten av sin familj. Hjärtats osynliga raseri är sonen Cyrils egna berättelse om uppväxten med adoptivföräldrarna, internatskolan, flykten från bröllopsmottagningen och 1980-talets New York och Amsterdam.

Köp boken här.

Steffis val 

Den sista flickan av Nadia Murad 

Motivering: ”En bok som alla behöver läsa, för att förstå vad som händer så nära oss, varje dag, hela tiden.”

Om boken: Nadia bor i en liten by i norra Irak. Hon lever ett lugnt och stillsamt liv och drömmer om att blir historielärare eller öppna en skönhetssalong. Men i augusti 2014, när Nadia är 21 år gammal, förändras allt. Islamiska staten kommer till byn och flera av Nadias familjemedlemmar mördas brutalt. Nadia själv kidnappas och säljs som sexslav till Islamiska statens soldater. Här skildrar hon den ohyggliga tiden i fångenskap och flykten därifrån.

Köp boken här.

Moas val 

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Omslag för boken En helt vanlig familj

Motivering: ”För att den var väldigt annorlunda i sitt upplägg (man fick följa en person åt gången i tre olika delar av boken) och för att den var otroligt spännande och välskriven.”

Om boken: Handlingen kretsar kring just en ”helt vanlig familj”: prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i ett skyddat villaområde i Lund och på ytan är allt perfekt. Men så anklagas Stella för mord, hamnar i häktet, och allt rasar. I tre olika delar får vi följa deras olika berättelser kring händelseförloppet, och bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände.

Köp boken här.

Toves val 

Mannen i skogen av Jens Liljestrand

Motivering: ”För att jag gillar att läsa biografier, speciellt om lite argsinta farbröder! Medryckande och fängslande läsning om Vilhelm Mobergs liv och gärning. Är du det minsta intresserad av svensk historia ska du läsa denna!”

Om boken: En biografi om Vilhelm Moberg, en av 1900-talets största svenska diktare vars utvandrarromaner blivit otroligt älskade. Samtidigt var han en viktig opinionsbildare och länge vår mest spelade dramatiker. 45 år efter hans död berättar Jens Liljestrand levande och fängslande om en av våra mest komplexa, kontroversiella och storslagna kulturikoner.

Köp boken här.

Elsas val 

Falska vänner av Jane Harper 

Falska vänner av Jane Harper
Motivering: ”För beskrivningen av naturen som skrämmande och farlig och den psykologiska spänningen. Perfekt bladvändar-läsning.”

Om boken: Fem kvinnor ger sig ut på vandring i den australiensiska vildmarken, men går snart vilse. När de kommer tillbaka upptäcker de att en person saknas: Alice, den manipulativa och illa omtyckta kollegan med stora ambitioner. Poliskommissarie Aaron Falk blir inkallad och under förhören med de fyra kvinnorna växer en mycket osmickrande bild fram om maktmissbruk och misstro, om giftiga relationer och svek.

Köp boken här.

Saras val

Se på oss nu av Geir Gulliksen

Bokomslag för Se på oss nu

Motivering: ”För att den skapade många roliga och intressanta samtal kring sexualitet och vår syn på gravida och nyförlösta kvinnors kroppar”

Om boken: 50-årige Hans börjar fundera på hur lyckligt gift han faktiskt är. Samtidigt träffar han den mycket yngre och nyblivna mamman Harriet. Hans dras till Harriet och försöker reda ut sina känslor utan att såra hustrun Ingunn. Handlar det om begär, kärlek eller både och?

Köp boken här.

En sida till? Fortsätt läs!