Årets bok 2022 - här är alla nominerade!
Boktips

Årets bok 2022 - här är alla nominerade!

Så har det äntligen tillkännagivits vilka romaner som har chansen att bli Årets bok 2022. Vilka har du läst och vilken hoppas du på?

Av: Mattias Timander
Mattias Timander
Publicerad: 03 maj 2022

Så har det äntligen tillkännagivits vilka romaner som har chansen att bli Årets bok 2022. Vilka har du läst och vilken hoppas du på?

Bok 1

Sarek av Ulf Kvensler

Ulf Kvensler känner vi igen som manusförfattaren till de älskade TV-serierna Solsidan och Vår tid är nu. När han i år kom ut med sin första roman Sarek har den blivit en riktig snackis.

De tre vännerna Milena, Anna och Henrik tar varje år nattåget norrut för att fjällvandra. Den här gången frågar Milena om hennes ta nya pojkvän Jacob får följa med. Killen verkar vara trevlig, men Anna kan inte släppa tanken på att hon sett honom förut. Under början av turen går det mesta som det ska, men de tre vännerna blir snart varse om vad det egentligen är för en de har med sig i sällskapet…

Bok 2

Dit du går, följer jag

Lina Nordquist har många strängar på sin lyra. Hon är utbildad apotekare, sitter i Riksdagen för Liberalerna, har bedrivit forskning om diabetes och blodtryck och så är hon romanförfattare. Hennes debutroman Dit du går, följer jag är en historisk skildring av utanförskap och lidande i två skilda kvinnoliv. Unni och Kåra lever i helt olika tidsperioder, men har avlägsna släktband och erfarenheten av verklighetens misär gemensamt.

Berättelsen om de båda är djupt berörande och allmänmänskligt berättad, med ett språk som griper tag och vrider om.

Bok 3

I dina händer av Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolito är knappast ett okänt namn för någon svensk skönlitteraturläsare. Med romanen Störst av allt blev hon mångas favorit, även utomlands efter att den blivit Netflix-serie.

Hennes senaste bok I dina händer är en skildring av liv och brott i två Stockholmsförorter som kunde varit verkliga. Vännerna Dogge och Billy kommer från de två orterna, som visserligen ligger nära varandra men som i övrigt inte har mycket gemensamt. De har helt olika socioekonomisk bakgrund, men dras båda in i kriminalitet, något som drabbande och trovärdigt skildrat kommer att leda till mycket mycket allvarliga konsekvenser…

Bok 4

Sista sommaren av Eleonore Holmgren

Debutanten Eleonore Holmgrens härliga roman Sista sommaren, med det vackra omslaget, har varit en av årets mest älskade feelgoodromaner. Här porträtteras oväntad vänskap, till en början något knakande men mycket snart omvälvande. Adam, bostadslös och på flykt undan en knarklangare bryter sig in i ett vackert hus i Stockholms skärgård. Där möter han 86-åriga Britta, som trots allt låter Adam stanna i hennes sommarstuga. Betalningen för login och den goda maten blir hårt arbete. Ändå ska de båda komma att få en alldeles speciell sommar tillsammans.

Bok 5

Allt vi inte sa av Sara Osman

Sara Osmans debutroman Allt vi inte sa har hyllats av bland andra Alex Schulman och Jens Lapidus. Romanen handlar om Sofia, den enda svarta kvinnliga försvarsadvokaten på den tjusiga byrån där hon gjort karriär. Det handlar också om Amanda, som är bäst på fest, kanske lite väl bra. Men vi möter också Caroline — som jar allt förutom nog många följare på Instagram.

De tre vännerna bor i Stockholm och på ytan är allt bra. Men där under döljer sig hemligheter och förakt.

Bok 6

Vattnets sötma av Nathan Harris

Vattnets sötma av Nathan Harris är en veritabel bladvändare till debutroman. I USA där den först kom ut belönades den en lång rad prestigefyllda priser.

”Efter att de vita sydstatsbönderna tvingats frige sina slavar söker de föräldralösa bröderna Prentiss och Landry sin tillflykt på George och Isabelle Walkers gård. I sorgen över att ha förlorat sin ende son i kriget tar paret Walker sig an dem på ett sätt som får resten av bönderna i Old Ox att rasa av ilska.”

Bok 7

Äpplet faller inte av Liane Moriarty

Liane Moriarty är författaren bakom romanen Stora små lögner / Big little lies som blivit älskad TV-serie på HBO. Hennes senaste bok Äpplet faller inte handlar om paret Stan och Joy Delaney som på ytan har ett perfekt liv. De driver en tennisklubb och har fyra vuxna framgångsrika barn. Men så ändras allt när den främmande kvinnan Savannah knackar på och söker skydd undan sin våldsamme pojkvän. Mamman Joy försvinner nämligen kort därefter, under mystiska omständigheter. Polisen misstänkliggör pappan Stan. Men varför tvekar deras fyra vuxna barn inför att samarbeta med polisen?

Bok 8

Sångfåglar av Christy Lefteri

Sångfåglar av Christy Lefteri är en gripande berättelse om klass och ras. Läsaren får möta Nisha, en kvinna som lämnat sitt Sri Lanka med sina barn för att söka finna ett bättre liv på Cypern. En kväll går hon från hemmet där hon är hushållerska, och försvinner för alltid. Nishas arbetsgivare Petra börjar nysta i försvinnandet.

Bok 9

Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

I Räkna hjärtslag av Katarina Widholm tas läsaren tillbaka till det glada trettiotalet. Betty, 17 år från Hudiksvall, kommer till Stockholm och tar arbete som hembiträde hos den rika överklassfamiljen Molander. Det är inte ett lätt arbete. I huvudstaden finner Betty en mycket större frihet än hemma i Hälsingland, och hon har en hunger efter bildning. Den kan Martin, en universitetslektor av judisk börd, erbjuda henne. Med tiden ska de komma att  förälska sig i varandra.

Bok 10

När vargarna kom av Charlotte McConaghy

I När vargarna kom av Charlotte McConaghy lär vi känna biologen Inti Flynn som ger sig av till Skottland för att återinföra en flock vargar till sitt naturliga habitat i the Scottish highlands. Men hon vill inte bara förbättra den biologiska mångfalden i Skottland, utan också få sin tvillingsyster Aggie på bättre humör. Aggie har ännu inte lyckats läka såren efter den hemska olycka som fick systrarna att fly sitt hem i Alaska.

Efter en tid påträffas en av lokalborna död och naturligtvis vill alla skylla på de ditflyttade vargarna. Det blir Intis uppgift att bevisa deras oskuld i händelsen. Men om inte vargarna dödade mannen, vem gjorde det?

Bok 11

Sly av Sara Strömberg

Sara Strömbergs debutthriller Sly har jämförts med Åsa Larsson. Det är inte alls en dum jämförelse. Här hamnar vi i Åre-fjällen, en hel del turister fortfarande även om hösten börjar ta fart med allt vad det innebär. Lokaljournalisten Vera Bergström tar motvilligt på sig jobbet att skriva om kvinnan som hittats död i skogen. Fokus i artikeln ska vara lokalbefolkningens skräck efter det omtalade mordet, men allteftersom blir Vera besatt av att lösa mordgåtan. Det går inte lång tid förrän Vera inser att hon satt sig själv i fara.

Bok 12

Skilsmässan av Moa Herngren

Få andra har beskrivit relationer så träffsäkert och roligt som Moa Herngren. I hennes nya roman Skilsmässan lär vi känna Bea och Niklas som bor på Östermalm i Stockholm. De har grälat och Niklas har stuckit därifrån och lämnat henne och döttrarna i sticket. Så småningom kommer det fram att han träffat en annan.

Herngren skildrar hur en relation kan tolkas och värderas så fundamentalt olika, och hur något så vackert och ömt så snabbt kan slås sönder.

Mattias Timander
Mattias Timander

Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna, och jobbar som redaktör på SelmaStories. Instagram: @mattiastimander

En sida till? Fortsätt läs!