Arga bibliotekstanten:
Boktips

Arga bibliotekstanten: "Att bibliotek slänger böcker jämförs med censur"

Av: Arga bibliotekstanten
Publicerad: 28 augusti 2018

Att slänga bort böcker är det absolut värsta man kan göra. Eller? I en ny krönika berättar Internets mest ärliga boknörd, Arga Bibliotekstanten, hur en rensning går till bland hyllraderna.

Läs också: Arga bibliotekstanten om semestertider på biblioteket

Snart är det höst på riktigt och man börjar få lust att städa och rensa ut i hemmet. För många är det självklart att då och då göra en garderobsrensning, men slänga böcker? Neeej!

Vissa går då till biblioteket med dem. De verkar tro att biblioteket bara är en samling med böcker, vilka som helst, så de kommer kånkandes med fulla kassar och tänker att de blir nog jätteglada över över mina gamla Bra böcker-titlar från 80-talet. Svaret är nästan alltid Tack, men nej tack, av den enkla anledningen att låntagare i allmänhet mest efterfrågar nyutkommet, och det gamla som är värt att sparas har vi oftast redan eller kan lånas in via fjärrlån.

På bibliotek är man nämligen så illa tvungen att gallra och slänga, på grund av utrymme. För att ge plats för nya titlar måste man då och då plocka bort det som är slitet, inaktuellt och så kallade hyllvärmare som aldrig blir lånade.

Att bibliotek slänger böcker jämförs ibland med censur, och att de destrueras genom bränning får okunniga att associera till bokbål. Det är dock stor skillnad på att bibliotek bränner trasiga och daterade böcker och att en stat censurerar författare som uttrycker avvikande åsikter.
(Det är också bibliotekens rättighet att bestämma vilka böcker de väljer att köpa in eller inte utan att bli utsatta för hot, men det är ett annat ämne.)

Gallring är så laddat att vid senaste rensningen smög vi ut till containern i skymningen för att inte bli skammade av allmänheten. Ändå fick några nys om det, blev upprörda och undrade varför vi inte skickade dem till Polen istället? Vad de tänkt att polackerna skulle göra med gamla böcker på svenska framgick dock inte.

Och visst, man kan sälja av mycket, men inte allt.

En låntagare kom in med ett par böcker som blivit upphittade i en papperskorg på stan.

-Folk är inte kloka! Slänga böcker… Så jag tänkte att ni vill ha dem?

Efter en okulärbesiktning avböjde jag på vänligast möjliga sätt.

-Men vad ska jag göra med dem då? Man kan ju inte bara slänga?

-Tja, om du absolut inte vill slänga kan du kanske ta med dem hem?

-Nää, usch. Dom är ju gamla. Och smutsiga.

Jo, det var just det.

Läs också: Arga Bibliotekstantens budord

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!