Arga bibliotekstanten:
Boktips

Arga bibliotekstanten: "Många förknippar bibliotek med synd"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 02 oktober 2018

Hur sexigt är ett bibliotek egentligen? I en ny krönika berättar Internets mest ärliga boknörd, Arga Bibliotekstanten, sanningen om hur hett det går till bland hyllraderna.

Mitt första biblioteksjobb var på filial i en låg- och mellanstadieskola. Där låste äldre kollegan in alla sexualupplysningsböcker i ett skåp bakom disken. Då jag undrade varför, svarade hon ”det blir så mycket flams och trams vid hyllan så de får fråga efter dem i stället”.

Gissa hur många elever som bad att få låna en bok om sex? Nä just det, inte en enda.

Däremot stod de och flamsade över det tecknade erotiska omslaget till Lastbara berättelser av Ivar Lo-Johansson. Vid bokuppsättning fann vi den ofta undanstucken bakom andra böcker på fel hylla. Men men, huvudsaken var väl att de inte kunde fnissa över hur kroppen fungerar?

Att folk gömmer undan den typen av böcker är fortfarande vanligt. På hylla Vnd, Sexologi, finns titlar som gärna får små ben och hamnar lite varstans.

På hylla Vnd, Sexologi, finns titlar som gärna får små ben och hamnar lite varstans.

Över huvud taget förknippar många oinitierade bibliotek med sex och synd. De föreställer sig förstulna blickar över hyllorna, heta rendezvous i undanskymda hörn, och över alltihopa vakar den  sexiga men stränga bibliotekarien som hyssjar på allt som rör sig.

Så besvikna de ska bli när de besöker ett bibliotek för första gången och ser en vardagligt kommunalgrå verksamhet med personal inställd på bokprat och information i blick.

Visserligen har det hänt att folk hånglat i ungdomshörnan, och tidigt en morgon kom bestört och generad personal på ett par i 60-årsåldern som kopulerade på fackavdelningen (no pun intended). Det hör ändå till ovanligheterna. För det mesta är det studier, läsning och informationssökning som pågår.

Men fördomar dör inte så lätt, särskilt när det gäller sex. För ett antal år sedan gjorde lokala tv-nyheterna ett inslag om att vi börjat med meröppet. Reportern kom hit, intervjuade chefen och gick sedan runt och filmade i lokalen. Rätt som det var kom han fram till mig och undrade om Lady Chatterleys älskare fanns inne. Jag blev lite konfunderad men visade var den stod. Han sågs senare sitta och läsa, djupt försjunken i en fåtölj.

Rätt som det var kom han fram till mig och undrade om Lady Chatterleys älskare fanns inne.

Inslaget blev inte alls som vi tänkt oss. Vårt nya meröppet blev en bisak i den något otippade vinklingen att åldersgränsen på 16 år tillät minderåriga att hänga på obemannat bibliotek. Och vi vet ju alla vad obevakade tonåringar gör: Letar fram urgamla ”snuskböcker” som Lady Chatterley, vilket reportern dramatiskt illustrerade genom att läsa högt ur den.

Vi visste inte om vi skulle skratta eller gråta och konstaterade att det är tur ändå att det inte finns riktig pornografi tillgängligt för ungdomar, till exempel på internet. Och att det möjligtvis kunde vara första gången reportern själv satte sin fot på ett bibliotek?

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!