6 böcker om att vara ung och man
Boktips

6 böcker om att vara ung och man

Från klassiker som Den store Gatsby till samtida drabbande uppväxtskildringar som Shuggie Bain. Här är sex kraftfulla böcker som skildrar unga män som möter motstånd i det skoningslösa vuxenlivet.

Av: Russell Rothman
Publicerad: 06 februari 2023

Från klassiker som Den store Gatsby till samtida drabbande uppväxtskildringar som Shuggie Bain. Här är sex kraftfulla böcker som skildrar unga män som möter motstånd i det skoningslösa vuxenlivet.

Bok 1

Vi av Edgar Corvera

Inbunden
Köp boken

Orlando föddes på 1980talet i Minsk, men när Sovjetunionen kollapsade, flyttade hans familj till Sverige. Trettio år senare har han blivit pappa och hans liv består av tidiga förskolelämningar och långa pass på en gruppbostad, medan hans dröm var att skriva. Samtidigt fanns det fortfarande delar av hans familj kvar i Belarus där regeringen besinningslöst slår ner allt motstånd. Boken handlar om separation, samhörighet och den bisarra tillvaron i en diktatur. Det rör sig mellan nu och då, mellan vardagens slit och minnena från en återresa till Minsk.

Bok 2

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Shuggie Bain är en berättelse om klass och kärlek i en tid då Glasgow är nere för räkning under Margaret Thatchers styre. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen på femton år, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda. Boken har fått ett storartat mottagande och jämförs med olika författare såsom Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Édouard Louis. Washington Post kallade bokenen debut som känns som ett mästerverk”.

Översättare: Eva Åsefeldt

Bok 3

Shantaram av Gregory David Roberts

Denna kritikerrosade roman som handlar om Gregory David Roberts liv som förrymd fånge i Bombay, där han öppnar en sjukvårdsmottagning för de fattiga. Han arbetar även för maffian som pengatvättare och förfalskare och reser till Afghanistan för att förse mujaheddin med vapen. Roberts värld är hård och rå, men ändå fylld av kärlek, lojalitet och vänskap.

Översättare: Hans O Sjöström

Bok 4

Räddaren i nöden av J D Salinger

Holden Caufield är en 16årig pojke som känner att livet är fruktansvärt. Ibland ser han dock skönheten i världen och det får honom att inse att han är levande. Holden har precis blivit utesluten från skolan och ska möta sina föräldrar i New York. Istället för detta väljer han att försvinna in i Manhattans stadsliv för att liva som en vuxen under ett par turbulenta dagar. Han går på nattklubbar, träffar sina före detta flickvänner, och försöker till och med att ha ett hemligt äventyr med en eskort. Slutligen kommer dock hans familj och omger honom igen. Räddaren i nöden, skriven av J.D. Salinger

Bok 5

Den unge Walters lidanden av Augustin Erba

Inbunden
Köp boken

Walter lever ett hektiskt liv som chef för ett litet bankkontor när han oväntat befordras. Hans nya position överträffar inte bara hans ambitioner utan också hans stora kunskaper. Samtidigt har han sin frånvarande partner att ta hand om och han tror att han är sjuk, vilket ger honom ännu mer oro. Hans första uppdrag som chef är att implementera ett öppet kontorslandskap, vilket kommer att utmana honom ytterligare.

Bok 6

Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald är en av 1900talets mest inflytelserika amerikanska romaner. Handlingen kretsar kring den unge Nick Carraway som flyttar till New York och blir aktiemäklare. Han blir granne med den gåtfulla och förmögne Jay Gatsby som anordnar storslagna fester under det glada 20-talet. 

Översättare: Christian Ekvall

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!