10 relationsromaner av och om män
Boktips

10 relationsromaner av och om män

Det vardagsnära och igenkännbara. Att genren relationsromaner är något som historiskt förknippats med en rad kvinnliga författarskap kan tyckas lite märkligt. Handlar inte de flesta böcker om det på något sätt? Här är tio relationsromaner skrivna av manliga författare.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 03 januari 2023

Det vardagsnära och igenkännbara. Att genren relationsromaner är något som historiskt förknippats med en rad kvinnliga författarskap kan tyckas lite märkligt. Handlar inte de flesta böcker om det på något sätt? Här är tio relationsromaner skrivna av manliga författare.

Bok 1

Allegro Pastell av Leif Randt

Leif Randts hyllade roman Allegro Pastell handlar om distansförhållandet mellan den snart trettioåriga författaren Tanja, och den lyckade, lite äldre webbdesignern Jerome. Tanja bor i Berlin där de båda festar loss på helgerna. Till en början är kontakten tät och förhållandet friktionsfritt, men under tidens gång lyfts frågan om vad kärlek egentligen är eller borde vara.

En roman om att vara sann mot sig själv, samtidigt som man behöver hantera förväntningar på ett idealförhållande.

Bok 2

Den unge Walters lidanden av Augustin Erba

Inbunden
Köp boken

I författaren och journalisten Augustin Erba är bok får läsaren bekanta sig med Walter som är chef för ett litet bankkontor. Han blir oväntat befordrad men hur ska det gå med jobbet på huvudkontoret? Uppdraget är över både hans ambitions- och kompetensnivå. Dessutom har han fullt upp med sin frånvarande sambo och att oroa sig för de symtom som han tror är tecken på en nära förestående död…

 

Bok 3

Bli snäll igen av Geir Gulliksen

Norrmannen Geir Gulliksen gjorde succé med relationsromanen Berättelse om ett äktenskap och är nu aktuell med en ny roman på svenska. Bli snäll igen handlar om Henning som är färdig med förhållanden. Han har haft flickvänner sedan han var fjorton år och varit sambo sedan han var nitton. Han har också varit gift, mer än en gång. Nu är han femtio någonting och vill ta reda på vem han har varit tillsammans med kvinnor – och vem han kan bli utan dem.

Läs mer: Geir Gulliksen: ”Två människor kan aldrig älska varandra lika högt”

Bok 4

Jungfrustigen av Philip Teir

Den finlandssvenske författaren och journalisten Philip Teirs Jungfrustigen är en bok om den svåra konsten att leva under samma tak. Skilsmässa och ”den nya familjen” är temat i hans tredje roman. Det handlar om Richard som är gift och har två barn när han förälskar sig i den vackra och något äldre Paula på en förlagsfest. Vi får läsa om mannens resonerande kring hur han ska göra, men också om tiden när de blir tillsammans och om hur sprickor och olikheter börjar att vecklas ut i den nya familjekonstellationen.

Bok 5

Swing av Bengt Ohlsson

I författaren och krönikören Bengt Ohlssons relationsroman Swing får vi läsa om Åke och Hanna. De är lyckligt gifta och har ett hyfsat sexliv, men då en väninna till dem föreslår att de ska följa med till en swingerklubb övertalar Hanna Åke att de ska gå. Efter besöket på klubben får de veta att ett annat par är intresserade av en fortsättning. Experimentet fullföljs, och efter en middag med det andra paret går de med varsin partner till varsitt rum. Det går bra i det ena, och mindre bra i det andra. Swing är en ömsint berättelse om våra krav på spänning och här utforskar författaren den laddade och komplexa sexualiteten.

Bok 6

En dåres försvarstal av August Strindberg

Det är över 100 år sedan August Stridsbergs En dåres försvarstal gavs ut på svenska. Boken skrevs efter att författaren hade haft en stor kris i sitt första äktenskap med Siri von Essen, och betraktas idag som en av de stora kärleksromanerna. I den delvis självbiografiska boken ska mannen Axel avslöja Marias brott, otroheten, för att på så vis frikänna sig själv från misstankar. Det är en hätsk uppgörelse med ett äktenskap där läsaren hela tiden ombeds att ta ställning i skuldfrågan.

Bok 7

Hundra skäl att leva av Richard Roper

Inbunden
Köp boken

I Richard Ropers Hundra skäl att leva som kommer i slutet av april får vi bekanta oss med Andrew. Hans jobb handlar om att städa upp efter att ensamma människor har dött. Det är hans uppgift att leta igenom hemmet och försöka hitta kontaktpersoner till anhöriga eller pengar som kan täcka begravningen. Det är ett tufft yrke och till andra säger Andrew att det är tur att han har en så underbar fru och fantastiska barn. Men är det verkligen sant? En dag träffar han den nya kollegan Peggy som skakar om hans rutinmässiga liv.

Översättare: Emö Malmberg

Bok 8

Vi av David Nicholls

David Nicholls är författaren till succéromanen En dag. I Vi, som kom några år efter, skriver han om en äktenskapskris och om en familj under det som kan vara deras sista veckor tillsammans. Det handlar om Douglas och Connie som varit gifta i tjugofem år. I samband med att deras son ska flytta hemifrån ger frun det chockartade beskedet att hon vill skiljas. Men innan det blir verklighet ska de åka på en sista familjesemester tillsammans.

Översättare: Åsa Brolin

Bok 9

Släkte av Torbjörn Flygt

Torbjörns Flygts Släkte är en relationsroman från samhällets botten. Boken skildrar en miserabel helg med släkten då fyra personer har samlats för en blöt födelsedagsfest i ett hus på Österlen. Familj och ansvar är två teman i författarens relationsdrama. Vad är egentligen en familj och vilket ansvar för medlemmarna för varandra?

 

Bok 10

Kicki och Lasse av Peter Kihlgård

Peter Kihlgårds Kicki & Lasse fick mycket uppmärksamhet när den kom ut för drygt tio år sedan. Det är en humoristisk men samtidigt sorgsen berättelse om ett barnlöst par i storstaden som inte leva kan utan varandra, men samtidigt saknar förmågan att göra just det. Romanen gör olika nedslag i deras 30-åriga relation och är som många kärlekshistorier storslagen i sin enkelhet.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!