Barbie vs Oppenheimer - här är böckerna som passar filmerna
Boktips

Barbie vs Oppenheimer - här är böckerna som passar filmerna

Det finns en bok för varje film. Och Här är boktipsen som matchar de största filmsnackisarna under sommaren 2023: Barbie och Oppenheimer.

Av: SelmaStories
Publicerad: 02 augusti 2023

Det finns en bok för varje film. Och Här är boktipsen som matchar de största filmsnackisarna under sommaren 2023: Barbie och Oppenheimer.

Barbie

Bok 1

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Storpocket
Köp boken

Elizabeth Zott, en extraordinär kvinna under 1960-talets Kalifornien, bryter mot normerna genom sin karriär som kemist och oväntade stjärnroll i matlagningsprogrammet ”Middag kl sex”. Trots omgivningens förväntningar om kvinnans plats i köket, revolutionerar hon matlagning med vetenskap och lär ut hur man utmanar samhällets normer. Hennes arbete sträcker sig bortom köket och blir ett levande exempel på kvinnlig självständighet.

Översättare: Sofia Nordin Fischer

Bok 2

Malibu brinner av Taylor Jenkins Reid

Året är 1983 och de  fyra framgångsrika syskonen Rivas ska hålla århundradets fest i Malibu – men inom 24 timmar kommer deras liv att förändras totalt. Nina är fotomodell och nyligen övergiven av sin make, Jay är en känd surfare som ivrigt väntar på en specifik kvinnlig gäst, Hud är en framstående fotograf, och lillasyster Kit, kaxig och vacker, har en oväntad inbjudan att avslöja. Festen, som är årets händelse, bär på både höga förväntningar och oväntade överraskningar.

Öersättare: Cecilia Berglund Barklem

Bok 3

Min lyckliga plats av Emily Henry

Harriet och Wyn, ett par som alltid varit som salt och peppar, gjorde slut för sex månader sedan men har ännu inte berättat det för sina vänner. Nu delar de det största sovrummet i kompisgängets semesterstuga i Maine, där de brukar njuta av ost, skaldjur, vin och varandras sällskap. Men eftersom stugan är till salu, och detta är deras sista vecka där, tvingas de ljuga om sitt förhållande och låtsas som ingenting har hänt. Det är en plan som kanske ser bra ut på avstånd, men att fejka kärlek inför dem som känner dem bäst kan visa sig vara svårare än de trodde…

Översättare: Carina Jansson

Bok 4

Kärlekshypotesen av Ali Hazelwood

Doktoranden Olive Smith, som inte tror på långvariga romantiska förhållanden, ljuger för sin bästa vän Anh om att ha ett nytt förhållande så att Anh kan dejta Olives ex. När hon pressas att bevisa sitt nya förhållande, kysser hon impulsivt den unga framgångsrika professorn Adam Carlsen, som är känd som ett ökänt kräk. Adam spelar dock med och låtsas vara hennes pojkvän, och hjälper henne även vid en vetenskaplig konferens. Olives påhittade experiment med kärleken blir plötsligt allvar, och hon måste granska sitt eget hjärta och ompröva sin tidigare hypotes om kärleken.

Översättning: Isabel Valencia

Bok 5

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts Av Mhairi McFarlane

Lauries långvariga pojkvän gör slut och hennes värld vacklar, inte minst när hon upptäcker att han har en gravid ny flickvän och de jobbar på samma advokatbyrå. Laurie och hennes kollega Jamie, som inte tror på förhållanden men behöver en flickvän för att imponera på sin chef, bestämmer sig för ett fejkförhållande för att uppnå sina mål. De sätter ett hemligt slutdatum för deras påhittade romantik, men Laurie börjar snart inse att gränsen mellan att låtsas vara kär och att faktiskt bli förälskad kan vara oväntat tunn. Det som började som en praktisk lösning blir en utmaning som får dem båda att omvärdera sina uppfattningar om kärlek.


Översättare
: Helena Tusås

Oppenheimer

Bok 1

Bleknande berg av Kazuo Ishiguro

Kartonnage
Köp boken

Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros debutroman skildrar subtilt minnets bräcklighet, uppbrott, traditioner, och öst-västs relationer. Boken följer den åldrade japanska kvinnan Etsuko, nu bosatt i England, som sörjer sin bortgångna dotter och reflekterar över sitt förflutna. Hon återkallar en sommar i Nagasaki efter andra världskriget och atombomben, där hon och hennes vänner försökte bygga upp sina liv igen,

Översättning: Niclas Hval.

Bok 2

Passageraren. Stella Maris av Cormac Mccarthy

Kartonnage
Köp boken

Passageraren, en av de två romaner som presentareas i den här dubbelvolymen, handlar om Bobby Western, vars far jobbade sida vid sida med Oppenheimer. Bobby undersöker ett kraschat flygplan utanför Mississippis kust 1980. Han upptäcker att en av de tio passagerarna saknas, och snart finner han sig förföljd av män i kostym samt plågad av minnen som vägrar ge honom ro.

Översättning: Niclas Hval

Bok 3

Mannen i rummet av Dimitris Alevras

En universitetsstudent, drivs av en obestämbar längtan och lockas av stora existentiella frågor, lever i ett rum med påtaglig mögellukt. En natt blir han inspirerad av en tv-dokumentär om atombomben och dess skapare, Robert Oppenheimer, och påbörjar ett nästan maniskt försök att skriva en bok för att förstå denna gåta. Senare möter han fotografen Pavel, som jobbar med en bildserie av döda och vill att sista bilden ska vara av hans egen döda kropp. Studenten blir indragen i Pavels makabra projekt och en komplex relation utvecklas mellan de udda karaktärerna.

Bok 4

American Prometheus av Kai Bird

Boken som ligger till grund för filmen om Robert Oppenheimer. En fullständigt porträtt av den legendariske vetenskapsmannen , ”far” till atombomben, som berättar om hans banbrytande roll i den vetenskapliga världen under 1900-talet, liksom hans mindre kända roller som familjefar, påstådd kommunist och chef för Princetons Institute for Advanced Studies.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer