Böckerna som blir film och tv 2023
Boktips

Böckerna som blir film och tv 2023

Fiktiva 70-talsrockband, mord i norrländska byar och en hämndlysten Nalle Puh. Med filmatiseringar av böcker som Händelser vid vatten och Daisy Jones and The Six, ser tv-året 2023 ut att bli något utöver det vanliga.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Lacey Terrell/Amazon Prime
Publicerad: 22 februari 2023

Fiktiva 70-talsrockband, mord i norrländska byar och en hämndlysten Nalle Puh. Med filmatiseringar av böcker som Händelser vid vatten och Daisy Jones and The Six, ser tv-året 2023 ut att bli något utöver det vanliga.

Bok 1

Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins

Ja, du ser rätt – en ny Hunger games-film är på gång! I Balladen om sångfåglar och ormar får vi följa händelserna som skedde 64 år innan Hungerspelen-trilogin, långt innan Katniss Everdeen kommer in i bilden. Berättelsen handlar istället om Panems tyranniske president Coriolanus Snow och hans liv som 18-åring. Filmen har biopremiär i november 2023.

Boken är översatt av Lena Jonsson.

Bok 2

En man som heter Ove av Fredrik Backman

Tom Hanks spelar huvudrollen i den amerikanska versionen av den svenska bok- och filmsuccén En man som heter Ove. Här får vi följa den bittre och enstörige änkemannen Ove (eller Otto som han heter i den nya filmen) som kör Saab och upprättar strikt ordning i radhusområdet där han bor. Filmen har svensk biopremiär 13 januari.

Bok 3

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Storpocket
Köp boken

Under 2023 kommer Bonnie Garmus prisade bok Lektioner i Kemi filmatiseras. I den kommande tv-serien får vi bekanta oss med Elizabeth Zott i 60-talets Kalifornien. Denna oförglömliga karaktär är en kemist som plötsligt blir både ensamstående mamma och stjärna i Amerikas mest hyllade matlagningsprogram. Men Elizabeth lär inte bara kvinnor hur man lagar mat. Hon lär dem kemins lagar och hur man ändrar status quo. Serien kommer att släppas på Apple TV+, det finns ännu inget releasedatum.

Boken är översatt av Sofia Nordin Fischer
Bok 4

Daisy Jones and The Six av Taylor Jenkins Reid

Det är ingen tvekan om att Daisy Jones & The Six kommer bli bra tv. Den kommande miniserien är baserad på Taylor Jenkins Reids älskade bok om ett fiktivt 70-talsrockbands uppgång och dramatiska fall, och bland rollerna hittar vi Riley Keough som Daisy Jones och Sam Claflin som bandets frontman Billy Dunne. Serien har premiär 3 mars på Amazon prime video.

Boken är översatt av Rebecca Alsberg.

Bok 5

Familjen Bridgerton. En oundviklig längtan av Julia Quinn

Den tredje säsongen av Bridgerton kommer att kretsa kring Colin Bridgerton och Penelope Featherington – vilket innebär att man frångår ordningen på böckerna som serien bygger på. Penelope har varit hemligt förälskad i sin bästa väns storebror så länge hon kan minnas. Hon tror sig veta allt om Colin Bridgerton – tills hon råkar avslöja hans djupaste hemlighet, som får henne att tvivla på att hon känner honom alls. Säsong tre har premiär på Netflix,, det finns ännu inget releasedatum.

Boken är översatt av Anna Thuresson

 

2023 är ett riktigt Bridgerton-år. Under 2022 avslöjade författaren Julia Quinn att det kommer en helt ny roman i Bridgerton-serien och ungefär samtidigt släppte Netflix nyheten om att det kommer en prequel-serie om drottning Charlotte. Queen Charlotte: A Bridgerton Story är en spinoff på Bridgerton och utspelar sig före händelserna i originalserien. Berättelsen fokuserar en ung Charlotte och när hon mötte sitt livs kärlek, kung George III.

Spinoff-serien har premiär på Netflix under 2023. Både boken och föreställningen kommer att släppas samma dag.

Bok 6

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Mattias Edvardssons hyllade roman En helt vanlig familj blir miniserie på Netflix. Likt boken kommer serien att handla om prästen Adam, advokaten Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella, som lever ett till synes perfekt liv i en villaförort utanför Lund. Men en dag förändras allt när Stella hamnar i häktet, anklagad för mord. Adam och Ulrika vill hjälpa Stella till varje pris, men frågan är om de verkligen känner sin dotter. Eller varandra… Det finns ännu inget releasedatum.

Bok 7

Äkta kärlekar av Taylor Jenkins Reid

Ytterligare en bok av Taylor Jenkins Reid som filmatiseras under 2023. När Emma är i tjugoårsåldern gifter hon sig med sin ungdomskärlek Jesse. De lever livet fullt ut och tar varje chans till äventyr. Men på deras första bröllopsdag försvinner Jesse spårlöst. På ett ögonblick är han borta för alltid. Emma försöker komma över sorgen efter Jesses bortgång. Flera år senare springer hon på en gammal vän, Sam, och blir förälskad. De förlovar sig och Emma tror att hon fått en andra chans att bli lycklig. Tills Jesse hittas vid liv. Filmen har biopremiär i USA 7 april.

Bok 8

Dune av Frank Herbert

Frank Heberts klassiska sci-fi-roman om Paul Atreides, som måste resa till den farliga planeten Arrakis för att säkra sin familjs och sitt folks framtid, gjorde stor succé på bioduken när första delen hade premiär under 2021. Nu kommer uppföljaren (Dune: Part two) och på den redan stjärnspäckade rollistan kan vi nu hitta en hel del nya namn, bland annat Christopher Walken, Florence Pugh och Aston Butler. Filmen väntas ha biopremiär 3 november 2023.

Boken är översatt av Gabriel Setterborg.

Bok 9

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Storpocket
Köp boken

I början av 2023 blir Kerstin Ekmans prisade deckarklassiker tv-serie på SVT. Berättelsen tar oss till tidigt 70-tal då det sker ett dubbelmord i den norrländska byn Svartvattnet. Det dröjer sedan 18 år innan någon börjar ana sanningen om det som skett, och händelsen blir en mörk kraft som påverkar många människors liv. Serien har premiär 13 januari.

Bok 10

Föraktets tid av Andrzej Sapkowski

danskt band
Köp boken

Berättelsen om häxkarlen och monsterjägaren Geralt fortsätter! Den kommande säsongen bygger på boken Föraktets tid, som är den andra delen i Andrzej Sapkowskis hyllade fantasyserie Witcher. Efter decennium av förtryck strider alver och andra släkten återigen mot varandra och attackerar människorna. Samtidigt som allt mer växande grupper gör sig redo för strid. måste Geralt och Yennefer beskydda Ciri, den föräldralösa arvtagerskan som är eftersökt av alla parter i den rådande konflikten. Ser kommer att släppas på Netflix, det finns ännu inget releasedatum.

Boken är översatt av Tomas Håkanson.

Bok 11

Ronja rövardotter av Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens älskade berättelse om den unga rövardottern Ronja får nytt liv under 2023. Den nya tv-serien består av tolv avsnitt, uppdelade på två säsonger. Som Ronja kommer vi att få se barnskådespelaren Kerstin Linden, som bland annat spelade fattigflickan Hilda i 2022 års julkalender Kronprinsen som försvann. Serien kommer att släppas på Viaplay, det finns ännu inget releasedatum.

Bok 12

Du av Caroline Kepnes

Den intellektuella seriemördaren Joe Goldberg är tillbaka i en ny säsong av You. Den här gången har Joe hamnat i London där han numera har antagit identiteten professor Jonathan Moore. Säsong fyra är uppdelad i två delar. Första delen har premiär på Netflix 10 februari, medan del två har premiär 10 mars.

Boken är översatt av Manne Svensson och Hjalmar Manfred Svensson.

Bok 13

De vuxnas lögnaktiga liv av Elena Ferrante

Elena Ferrantes roman De vuxnas lögnaktiga liv blir tv-serie. Historien tar oss till det rika Neapel högt uppe på kullarna och det fattiga nere i gränderna.Här möter vi en rad Ferrante-typiska karaktärer men framför allt kretsar romanen kring Giovanna som under en middag får höra att hon liknar sin faster, en kvinna hon aldrig träffat. Hon får också veta att hennes pappa inte alls är den välbeställde akademiker med gedigen borgerlig bakgrund som Giovanna alltid trott. Serien har premiär på Netflix 4 januari.

Boken är översatt av Johanna Hedenberg.

Bok 14

Slutet på sommaren av Anders De La Motte

Tv-serien Slutet på sommaren är baserad på första boken i Anders de la Mottes romansvit Årstidskvartetten. Under en sensommarkväll 1984 försvinner en femårig pojke på den skånska slätten. Tjugo år senare leder pojkens storasyster Vera ett gruppterapisamtal i Stockholm. En ung man ansluter, och inför gruppen berättar han om sin barndom, om oförklarliga minnen av en pojkes försvinnande. Hans berättelse är skrämmande välbekant och skakar om Vera. Serien kommer att släppas på Viaplay, det finns ännu inget releasedatum.

Bok 15

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

Boken Ljuset vi inte ser handlar om en ung fransk flicka vid namn Marie-Laure som nyligen förlorat sin syn och måste uppleva krigets fasor genom ljud, dofter och beröring. Samtidigt drömmer en pojke från ett barnhem i Tyskland om att bli radiotekniker, men hans enda chans att undkomma det hårda livet i kolgruvan är att ansluta sig till Hitlerjugend. Deras öden möts i den franska staden Saint-Malo, som kommer att förstöras av kriget.

Boken är översatt av Thomas Andersson.

Bok 16

Det sista han sa av Laura Dave

I april kommer en miniserie baserad på Laura Daves bästsäljande roman Det sista han sa till Apple TV. En flicka knackar på dörren och lämnar en lapp till Hannah Hall.”Skydda henne.”, står det. Lappen är från Owen, hennes man. Trots sin förvirring och sina farhågor förstår Hannah direkt vem som avses: Bailey, Owens sextonåriga dotter. Hannahs desperata samtal till Owen förblir obesvarade, och hon förstår att mannen hon gifte sig med för ett år sedan inte är den han utgett sig för att vara. Miniserien har premiär 14 april.

Boken är översatt av Molle Kanmert Sjölander.

Bok 17

Nalle Puh av A. A. Milne

Nalle Puh är tillbaka… Men denna blodiga nytolkning av A. A. Milnes älskade barnboksklassiker är långt ifrån en barnfilm. I skräckfilmen Winnie the Pooh: Blood and Honey söker Nalle och Nasse hämnd efter att de blivit övergivna av sin vän Christoffer Robin. Filmen har premiär 15 februari.

 

Bok 18

Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston

Även om det inte finns något releasedatum ännu, har castingen till Rött, vitt och kungligt blåttbekräftats. Nicolas Galitzine kommer att spela prins Henry av Wales, och Taylor Zakhar Perez kommer att spela Alex, son till USA:s första kvinnliga president.

Boken är översatt av Anna Thuresson.

Bok 19

Nelly Rapp och Skogsfrun av Martin Widmark

Inbunden
Köp boken

I höst får vi återse Nelly Rapp och hunden London på bioduken. Den här gången får de sällskap av Valle, och tillsammans beger de sig ut i Svartskogen för att finna Dödens spegel. En resa som tar dem till den plats där Nellys mamma en gång försvann. Bland rollerna hittar vi Matilda Gross, Johan Rheborg, Jens Ohlin och Marianne Mörck. Filmen har biopremiär under Halloween 2023.

Bok 20

Purpurfärgen av Alice Walker

Den kommande filmen är baserad på Alice Walkers berättelse om en ung svart kvinna i de amerikanska sydstaterna under tidigt 1900-tal. Purpurfärgen är en stor amerikansk roman, som redan vid utgivningen hyllades och ifrågasattes. Det kvinnliga perspektivet lade ytterligare dimensioner till skildringen av rasistiskt förtryck i USA. Filmen har biopremiär I USA 20 december.

Boken är översatt av Kerstin Hallén.

Bok 21

Mr Ett av Jens Lapidus

Storpocket
Köp boken

Den populära C More-serien Top Dog är fritt baserad på karaktärerna och världen från Jens Lapidus serie med samma namn. I säsong två får vi återse juristen Emily och ex-brottslingen Teddy vars liv korsats i jakten på en eftersökt kidnappare. Det finns ännu inget releasedatum.

Bok 22

Stormens öga av Leigh Bardugo

Fantasyserien Shadow and Bone är baserad på Leigh Bardugos Grisha-trilogi och duologin Six of Crows, och har snabbt blivit en tittarfavorit på Netflix. Berättelsen utspelar sig i det fiktiva landet Ravka och kretsat kring kartografen Alina Starkov som upptäcker att hon besitter en mytisk och uråldrig kraft. Hon förs till landets magiska elit och fångar snart uppmärksamheten hos den ambitiösa Grisha-generalen Kirigan. Säsong två har premiär på Netflix 16 mars 2023.

Boken är översatt av Carina Jansson.

Bok 23

Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Martina Haags två succéböcker Det är något som inte stämmer och Livet går så fort. Och så långsamt blir film på ViaPlay. I Det är något som inte stämmer varvas berättelsen om hur huvudpersonen Petra upptäcker att hennes make sedan många år har en affär, med en historia om en resa till fjällen där Petra ska hitta tillbaka till sig själv som stugvakt. Men fjälldelen kommer i filmen att bytas ut mot högstadieskildringen från boken Livet går så fort. Och så långsamt. Filmen kommer att släppas på Viaplay, det finns ännu inget releasedatum.

Bok 24

Lockwood & Co. av Jonathan Stroud

Lockwood & Co. är den brittiske Jonathan Strouds serien om tre ungdomar som jagar spöken och löser mysterier. Under många år har människor terroriserats av vålnader, gastar och andra övernaturliga fenomen. Antalet spökagenter ökar ständigt, och när Lucy anländer till London, är hon säker på att hon ska få anställning hos en av de mest framstående agenturerna. Istället hamnar hon hos den minsta firman i hela stan. Serien har premiär på Netflix 27 januari.

Boken är översatt av Carina Jansson.

Bok 25

Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl

Timothée Chalamet kommer att spela Willy Wonka i en ny film om världens mest älskade chokladfabrikschef. Filmen handlar om tiden före Wonkas godisimperium, långt innan Roald Dahls huvudkaraktär Kalle Spann hittar en gyllene biljett i en chokladkaka. Det finns ännu inget releasedatum för filmen.

Boken är översatt av Viveka Tunek.

Boken är slut hos bokhandlare men kan finnas på bibliotek eller antikvariat.

Bok 26

Ondskan av Jan Guillou

20 år efter Mikael Håfströms filmsuccé, är det nu åter dags för Jan Guillous klassiska roman att filmatiseras. Den här gången blir det en tv-serie på C More som kommer att bestå av sex avsnitt och beräknas ha premiär 2023. Handlingen kretsar kring Erik som är van vid våld, både i hemmet och på skolgården. När han relegeras från skolan i Stockholm, förflyttas han till internatskolan Stjernsberg, där våldet är värre än hemma. Serien kommer att släppas på C More, det finns ännu inget releasedatum.

Bok 27

Den lilla sjöjungfrun av H.C. Andersen

Under hösten 2022 släpptes teasern till den kommande nytolkningen av Disneys Den lilla sjöjungfrun, som är baserad på H.C. Andersens klassiska berättelse om en sjöjungfru som ger bort sin röst till en häxa för att bli människa. Samtidigt avslöjades även att huvudrollen Ariel kommer att spelas av artisten och skådespelerskan Halle Bailey. Filmen har biopremiär 26 maj 2023.

Boken är översatt av Elisabet Björklund.

Bok 28

Mamma i soffa av Jerker Virdborg

Inbunden
Köp boken

Ännu en av Jerker Virdborgs romaner har filmatiserats. Svart krabba gjorde succé på Netflix under 2022 och nu får även Mamma i soffa en ny chans i rörligt format. En dramakomedi skriven och regisserad av långfilmsdebutanten Niclas Larsson. Filmen söker svar på frågor alla måste undra över: Vad innebär det att vara någons förälder? Vad innebär det att vara någons barn?

En sida till? Fortsätt läs!