Beach reads! 10 böcker att ta med till stranden
Böckerna

Beach reads! 10 böcker att ta med till stranden

Sommar, sol och strandläsning! Perioden då vi plöjer bok efter bok i rasande fart är här. Vi har samlat tio böcker – feelgood, deckare och romaner – som lämpar sig extra bra för uppslukande strandläsning.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 22 juni 2021

Sommar, sol och strandläsning! Perioden då vi plöjer bok efter bok i rasande fart är här. Vi har samlat tio böcker – feelgood, deckare och romaner – som lämpar sig extra bra för uppslukande strandläsning.

Bok 1

"Vindarna på Camino Island" av John Grisham

Det är stormvindar utanför Floridas kust och befolkningen på Camino Island försöker i hast förbereda en evakuering från ön. Bruce Cable vägrar att överge sin älskade bokhandel och ser med förskräckelse hur ovädret slår till. Förödelsen blir enorm, bebyggelse och natur befinner sig i katastrofläge, vägarna är ofarbara, hem är förstörda och människor skadade. Sorgligt nog hittas Cables vän, författaren Nelson Kerr, avliden. Men det är något märkligt med Kerrs död, dog han verkligen i stormen?

Bok 2

"Medan världen ser på" av Anna Larsson

Förlagsekonomen Sara gillar sitt lugna liv i Stockholm, men tvingas iväg på en tjänsteresa till Hollywood tillsammans med förlagets guldkalv. Där träffar hon stjärnskådespelaren John Williams. Till en början verkar han vara just som hon föreställt sig: arrogant och blaserad. Men precis som hon har han hemligheter och oläkta sår. Mot alla odds inleder de en trevande relation. Frågan är om deras kärlek har någon chans när de lever så olika liv och har helt olika drömmar?

Bok 3

"28 somrar" av Elin Hilderbrand

I sommar är Elin Hildebrand, författaren som kallats för drottningen av beach reads, aktuell med den nya boken 28 dagar samt pocketaktuell med En sommar att minnas.

Året är 1993. Mallory Blessing har precis flyttat till Nantucket. När hennes bror kommer med sina vänner för att fira sin svensexa träffar hon Jake och attraktionen mellan dem är omedelbar. Mallory och Jake tillbringar en helg tillsammans i Mallorys lilla hus vid stranden, men livet drar dem åt olika håll och deras kärlek får stå tillbaka. Innan de går skilda vägar lovar de varandra att de ska ses en gång om året – alltid under samma helg och på samma plats. Löftet är heligt för dem båda, åren går och deras unika relation fortsätter. Tills den dag då en av dem inte dyker upp. Kan kärleken verkligen övervinna allt, eller är det försent?

Bok 4

"Ellens val: Lockelsen" av Moa Eriksson Sandberg

Den tredje delen i romanserien om kärlek och systerskap! Året är 1916. Ellen är hejdlöst kär i Carl och vill inget annat än att vara med honom. Men hennes förflutna jagar henne – vågar hon verkligen lita på kärleken? Att vara gift är inte alls som Gabriella föreställt sig. Maken Oskar är alltmer hemlighetsfull och Gabriella känner sig ensam i äktenskapet. När saker ställs på sin spets tvingas hon fatta ett svårt beslut. Vännen Alva är olyckligt kär. Hon brinner för rätten till kvinnlig rösträtt och gör allt för att förtränga sin förbjudna längtan. I en värld där nytt och gammalt möts börjar kvinnor upptäcka nya vägar. Men ingen väg är utan svårigheter.

Bok 5

"Ellens val: Friheten" av Moa Eriksson Sandberg

När du har läst ut den tredje delen kan du raskt gå vidare till den fjärde! Ellen har äntligen hittat sin syster – men blir deras återförening som Ellen föreställt sig? Samtidigt blir hennes relation med Carl mer intensiv. När vännen Ingeborg träffar herrgårdssonen Anton blir de blixtförälskade. Men Ingeborg vill inte ha det liv Anton kan erbjuda – hon vill studera till läkare och måste därför fatta ett tufft beslut. Samtidigt sätts Gabriellas och Oskars äktenskap på prov när de båda utsätts för farliga frestelser.

Bok 6

"Din stora kärlek" av Liane Moriarty

Hypnoterapeuten Ellen O’Farrell är nöjd med det mesta, förutom med sitt kärleksliv. Men när hon lär känna Patrick börjar hon försiktigt tro på framtiden. Men en dag säger han de olycksbådande orden: ”Det är något jag måste berätta”. En roman om kärlek, känslomässigt bagage och att ta sig vidare efter att ha förlorat den man älskar.

Bok 7

"I sommar blir det nog bättre" av Sisko Savonlahti

Pocketaktuella I sommar blir det nog bättre är perfekt strandläsning. Det är snart sommar, och på en balkong i Helsingfors ligger en kvinna i trettioårsåldern. Hon måste komma över sitt ex, skaffa ett jobb och få igång den där spiralen av positivt tänkande som alla pratar om. Hon jobbar som frilansjournalist men befinner sig i en yrkesmässig återvändsgränd. Hon har ingen egen familj och förstår sig inte på unga. En försiktigt hoppfull, humoristisk roman om en kvinna som hellre äter chips och dipp, drömmer om sitt ex och vattnar blommorna, än tar tag i sitt liv.

Bok 8

"Skyddsängeln" av Sofie Sarenbrant

Den nionde boken i den populära serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Sju månader har gått sedan hennes kollega försvann spårlöst före en rättegång. Emma är fast besluten om att hitta honom, död eller levande. Samtidigt som polisen lyckas gripa indrivaren som sist såg kollegan i livet, får Emma ett oförklarligt mord på halsen. En äldre man hittas död på ett övergivet mentalsjukhus. Men det är när hans identitet framkommer som hon blir besatt av att lösa fallet.

Bok 9

"Vingården för vilda drömmar" av Caroline Säfstrand

Efter Klubben för lyckliga slut är det många som längtat efter Caroline Säfstrands nästa bok. I den nya romanen får vi bekanta oss med Erica som lämnar sin man, lägenheten på Södermalm och jobbet som revisor. Hon vet inte vart hon är på väg, hon vet bara att hon måste bort. I Arild, femtiosex mil söderut, hamrar Marcus ner en skylt i marken: ”Rum uthyres!” Ännu ett grepp för att försöka få ekonomi i gården och vinodlingen hans farfar lämnat till sin sonson att sköta. Samtidigt sitter Lilian ensam i lägenheten i Helsingborg och iakttar livet som pågår utanför hennes fönster. Vad hon inte anar är att en ung kvinna i Stockholm just lämnat sitt hem och att det sätter saker i rullning som kommer att förändra livet för Lilian – och för flera andra personer

Bok 10

"Gå i fängelse; Kvinnor utan nåd" av Camilla Läckberg

Två kortromaner om hemligheter, svek och att ta makten över sitt eget liv. Fyra ungdomar firar nyår i en lyxig villa utanför Stockholm. De har känt varandra sen barnsben och är bästa vänner, precis som deras föräldrar som har fest i huset intill. De har allt, men bär också på mörka hemligheter. Ett parti Monopol spårar ur och insatserna höjs, vilket leder till att hemligheterna sipprar fram. Ingrid Steen lever det perfekta livet med en framgångsrik make, villa i Bromma och en väluppfostrad dotter. Victoria Brunberg har flytt från Ryssland och lever nu ett stillsamt liv på landet med sin familj. Birgitta Nilsson är en omtyckt lågstadielärare med en tystlåten man och två vuxna barn. Men bakom fasaderna är ingenting som det först verkar. Tillsammans, men anonyma för varandra, bestämmer kvinnorna sig för att en gång för alla slå tillbaka.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!