Beach reads! 10 böcker att ta med till stranden
Boktips

Beach reads! 10 böcker att ta med till stranden

Sommar, sol och strandläsning! Perioden då vi plöjer bok efter bok i rasande fart är här. Vi har samlat tio böcker – feelgood, deckare och romaner – som lämpar sig extra bra för uppslukande strandläsning.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 02 juni 2022

Sommar, sol och strandläsning! Perioden då vi plöjer bok efter bok i rasande fart är här. Vi har samlat tio böcker – feelgood, deckare och romaner – som lämpar sig extra bra för uppslukande strandläsning.

Bok 1

En ny värld av Natasha Lester

Inbunden
189 kr 219 kr
Köp boken

En storslagen historisk roman som utspelar sig i 1920-talets New York. Evie Lockhart växer upp i en överklassfamilj i Boston och har redan fått sin framtid planerad. Hon ska gifta sig med barndomsvännen Charlie och ägna sig åt hemmet och familjen – men Evie vill något helt annat. Hon drömmer om att studera vid universitetet och bli läkare som sin far. Evie får kämpa för sin rätt att studera och lyckas till slut ta sig till New York. Där upptäcker hon en ny värld full av jazz, glamour och äventyr.

Översättare: Johanna Svartström

Bok 2

Ensam ö av Britt Peruzzi

Inbunden
219 kr
Köp boken

Den fjärden delen i Britt Peruzzis Rivieran-serie är perfekt att läsa på alla stränder – inte bara på Rivierans! I Ensam ö kallas Kommissarie Alda Luppi hem från semestern för att utreda två mystiska försvinnanden i Nice. Det är 8-åriga Léon som har försvunnit mellan skolan och gitarrlektionen och 19-åriga Chloé som saknas från ett svenskt karmelitkloster. Alda Luppi för en kamp mot klockan när hon försöker lösa inte bara dessa fall utan även ett olöst mord som inte lämnar henne ifred.

Översättare: Sofia Scheutz

Bok 3

Ambassadören på Portland Place av Denize Karabuda

Inbunden
219 kr
Köp boken

I Denize Karabudas romantiska debut får läsaren bekanta sig med William Fogelström. Han har precis blivit utnämnd till ambassadör i London när hans fru Louise meddelar att hon vill satsa på sin egen karriär i Sverige. Trots att relationen länge gått på sparlåga står William ändå handfallen och han saknar sin dotter Julia. När årets Nobelpristagare i litteratur tillkännages åker William hem till författaren Constance Miller för att gratulera. Det blir starten på en kärleksaffär som ställer hela Williams liv på ända.

Bok 4

Drömmarnas flod av Elisabet Nemert

Inbunden
229 kr
Köp boken

Noha är en framgångsrik affärsman som har lämnat Wall Street för Amazonernas regnskog. På flykt ifrån personen han blivit men inte längre vill vara. Noha färdas på floden och möter utsatthet, fattigdom, vilda djur och mycket mer. Samtidigt har Kassandra, kvinnan han älskar, rest till Sverige och Blekinge för att söka sina rötter.

Bok 5

Sanningen om ostrondykerskan av Caroline Säfstrand

Inbunden
229 kr
Köp boken

I Caroline Säfstrands nya roman möter vi författaren Inez Edmark. När hennes granne plötsligt går bort bestämmer hon sig för två saker – att döstäda sitt hus och att skriva sin sista bok. En personlig bekännelse: sanningen om ostrondykerskan. Så ramlar Inez och får problem med höften. Hon tvingas anlita städerskan Meja som under tre veckor ska hjälpa henne att rensa klart i huset. Enda regeln är att Meja inte på några villkor får öppna den blå mappen som innehåller hennes bokmanus. Mötet mellan Inez och Meja får oanade konsekvenser. Kommer de två kvinnorna, trots sina olikheter, att kunna hjälpa varandra?

Läs mer: Caroline Säfstrand: ”Jag vill boosta läsaren och visa att livet går att förändra”

Bok 6

Ett fynd att dö för av Måns Nilsson, Anders De La Motte

Inbunden
229 kr
Köp boken

Den andra delen i Anders de la Motte och Måns Nilssons uppskattade pusseldeckarserie Morden på Österlen. Just som en stor antikmarknad i Degeberga ska gå av stapeln chockas trakten av ett brutalt mord på en ökänd antikhandlare. Kriminalkommissarie Peter Vinston och Tove Esping tar sig an fallet. Samtidigt förbereder sig bygden för en tv-inspelning av Antikrundan på Gärsnäs slott. Polisduon inser snart att antikvitetsvärlden är full av excentriska människor och gamla konflikter – men ven är beredd att döda i jakten på det stora fyndet?

Läs också: Författarduon om pusseldeckargenren: ”Man vill bli lurad på slutet”

Bok 7

Den glömda kokboken av Christoffer Holst

Inbunden
229 kr
Köp boken

Max Nyström är en hyllad restaurangkritiker, men det ingen vet är att han fått sparken från tidningen han jobbar på och tvingats flytta in i sin mosters ateljé. En dag hittar han en gammal receptsamling i bokhyllan, och författaren råkar vara hans egen mamma. Mamman som försvann spårlöst för över 30 år sedan.

I slutet av 80-talet lämnar unga Kicki Nyström Västervik för storstaden. Hon ska jobba på bistron Lilla Champen och njuter av storstadens puls. Men så tar livet en vändning. Samtidigt som Max söker efter sin försvunna mamma träffar han servitrisen Olga som hjälper honom att nysta i mysteriet.

Bok 8

Prick till prick av Cecelia Ahern

Inbunden
219 kr
Köp boken

Allegra ”Pricken” Bird är 24 år och har växt upp på en liten ö tillsammans med sin pappa. Det är av honom hon har ärvt sina fräknar. Mamman har hon aldrig träffat, men i ett försök att hitta den hon alltid saknat flyttar Allegra till Dublin. Hon känner sig vilsen i den nya världen, men när en främling förklarar att hon är summan av fem människor – de hon tillbringar mest tid med – förändras Allegras mål. Nu söker hon inte bara sin mamma utan även de fem som definierar henne som person.

Översättare: Mia Ruthman

Bok 9

Ett oväntat val av Marian Keyes

Marian Keyes är en mästare på beach reads, och nu är hon tillbaka med uppföljaren till En oväntad semester.

25 år har gått sedan vi träffade Rachel Walsh senast. Då var hennes liv en enda röra, men ett livsavgörande beslut förde livet i en ny riktning. Nu har hon ett tryggt arbete, radhus, trädgård och en ny kärlek. Ett oväntat samtal gör att Rachel plötsligt står öga mot öga med sitt livs kärlek och den trygga tillvaron vänds upp och ner. Rachel tvingas inse att oavsett planer och ålder kan livet alltid ta nya, oväntade vändningar.

Översättare: Katarina Jansson

Bok 10

Överlevarna av Jane Harper

Inbunden
229 kr
Köp boken

Jane Harper fick sitt internationella genombrott med Hetta och är tillbaka med en ny mångbottnad spänningsroman. Plocka fram Överlevarna när du semestrar vid kusten för en extra stämningsfull läsning!

Ett misstag förändrade Kieran Elliots liv för alltid. När han besöker kuststaden där han en gång bodde med sin familj blossar skuldkänslorna från det förflutna upp. Här kämpar hans föräldrar för att få saker att gå ihop. Samtidigt hänger skuggan av den frånvarande brodern Finn över dem. När en kropp hittas på stranden hotar hemligheter att avslöjas i mordutredningen som följer. Ett sjunket vrak, en försvunnen flicka och frågor som aldrig fått något svar.

Översättare: Mattias Edvardsson

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!