Sverige har Beck-feber! Trots att filmserien pågått i en kortare evighet tröttnar vi aldrig på att se när kommissarien Martin Beck och hans kollegor löser det ena mordfallet efter det andra. Men vi får inte glömma att filmerna är baserade på böcker, och som tur är finns det liknande deckare för dig som vill ha mer.
Håkan Nesser är en av våra mest välkända författare, och det går knappast att föreställa sig ett Litteratursverige utan honom. Hans Van Veeteren-serie består av tio romaner som utspelar sig i den fiktiva staden Maardam, varav nio blivit filmatiserade med Sven Wollter i huvudrollen. I den första boken, Det grovmaskiga nätet, ställs kommissarie Van Veeteren inför fallet Janek Mattias Mitter – gymnasielektorn som inte minns om han mördat sin hustru eller ej.
2. A-gruppen-serien av Arne Dahl
Arne Dahl är med sina kriminalromaner om A-gruppen en av Sveriges mest välkända deckarförfattare. I Misterioso, som är den första boken i serien, mördas en svensk finansman i sitt vardagsrum. Ytterligare en svensk finansman mördas i sitt vardagsrum. Allt tyder på att det kommer att fortsätta. Rikskriminalen inrättar snabbt en specialenhet bestående av sex handplockade poliser från hela landet. Man kallar dem för A-gruppen.
Köp böckerna här.
Lyssna på böckerna här.
3. Helena Mobacke-serien av Johanna Mo
Johanna Mos deckarserie om kriminalkommissarie Helena Mobacke har nått en stor läsarkrets. I den första boken Döden tänkte jag mig så knuffas en tonårspojke framför ett tunnelbanetåg och dör. Någon dag senare blir en kvinna nerknuffad. Skräcken sprider sig i Stockholm, perrongerna står tomma och löpsedlarna tävlar i svärta. Helena Mobacke försöker leda den svåra utredningen samtidigt som gamla sår är på väg att rivas upp.
Köp böckerna här.
Lyssna på böckerna här.
Missa inte! 5 kvinnliga deckarstjärnor att ha koll på
4. Kurt Wallander-serien av Henning Mankell
Henning Mankells serie om Kurt Wallander vid Ystadspolisen har hyllats av läsare världen över och filmatiserats med både Rolf Lassgård och Krister Henriksson i huvudrollen. Mankell fick idén att skriva böckerna när främlingsfientligheten var på frammarsch i Sverige, och idag är de mer aktuella än någonsin.
5. Cold Case-serien av Tina Frennstedt
Tina Frennstedts Cold Case-serie har hyllats av både läsare och kritiker. Huvudkaraktären Tess Hjalmarsson är kriminalinspektör och chef för Skånes cold case-grupp, och brinner för att utreda gamla fall och ge offrens anhöriga svar och avslut. Samtidigt kämpar hon med ett ganska misslyckat privatliv och en barnlängtan som ser ut att gå i kras efter att flickvännen lämnat henne.
5. Fabian risk-serien av Stefan Ahnhem
Författaren Stefan Ahnhem har kallats ”the king of nordic noir” och har blivit ett av de självklara deckarnamnen i Sverige med sin serie om Fabian Risk vid Helsingborgspolisen. I den första boken Offer utan ansikte hittas en träslöjdslärare brutalt mördad i sin slöjdsal. Bredvid kroppen har mördaren placerat ett klassfoto från början av 1980-talet, med mordoffrets ansikte överkryssat.
6. Maria Larsson-serien av Lotta Fritzdorf och Johan Rosenlind
Mannen bakom tv-succén Vår tid är nu, Johan Rosenlind, har tillsammans med Lotta Fritzdorf skrivit en thrillerserie med osedvanligt hög samtidskänsla och en kvinnlig polis i centrum. I första boken, Tick Tick Boom, utsätts Stockholm för en serie extrema våldsdåd mitt i julruschen, och den erfarna kriminalkommissarien Maria Larsson, 56, har aldrig tidigare jagat en lika hänsynslös mördare.
6. Roland Hassel-serien av Olov Svedelid
7. Roman om ett brott-serien av Maj Sjöwall och Per Wahlöö
Under våren 2020 avled en av Sveriges första deckardrottningar Maj Sjöwall efter en lång tids sjukdom. Tillsammans med Per Wahlöö, som gick bort 1975, skrev hon tio polisromaner i boksviten Roman om ett brott – böcker som lade grunden för den moderna kriminalromanen och som filmatiserats flera gånger med bland annat Carl-Gustav Lindstedt, Gösta Ekman och Peter Haber i huvudrollen som kommissarien Martin Beck.
Köp böckerna här.
Bonustips! I augusti 2020 gav författaren och journalisten Johan Erlandsson ut biografin Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for. Utifrån en mängd intervjuer och hittills opublicerade brev och dagböcker tecknar han bilden av ett av svenskt 1900-tals mest betydande författarskap . Det är en berättelse om litteraturhistoria, men också en kärlekshistoria.