5 kvinnliga deckarstjärnor att ha koll på
Artiklar

5 kvinnliga deckarstjärnor att ha koll på

Deras böcker hyllas av läsare såväl som kritiker och toppar ständigt listor över de mest köpta och lyssnade böckerna. SelmaStories listar fem kvinnliga deckarstjärnor som vi garanterat kommer att se mer av i framtiden.

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 28 juni 2021

Deras böcker hyllas av läsare såväl som kritiker och toppar ständigt listor över de mest köpta och lyssnade böckerna. SelmaStories listar fem kvinnliga deckarstjärnor som vi garanterat kommer att se mer av i framtiden.

Foto: Sofia Eckerblad

Foto: Sofia Eckerblad

Johanna Mo, född 1976, har gett ut flera romaner och noveller. Med novellen Allt annat får glömskan ta nominerades hon 2011 till Sveriges Radios Novellpris och 2013 tilldelades hon Barometern-OT:s kulturpris Gyllene Fjädern. Hennes deckarserie om Helena Mobacke har nått en stor läsarkrets och nu är hon aktuell med Skuggliljan – den andra delen i deckarserien Ölandsbrotten.

När Jenny kommer hem till Öland är huset tomt. Har maken Thomas och den 14 månader gamla sonen Hugo försvunnit frivilligt eller inte? Hanna Duncker vid Kalmarpolisen tar sig an fallet, en utredning som blottlägger många hemligheter. En vuxen dotter är inte det enda Thomas har dolt för sin fru. När Thomas hittas död sluter hela ön upp för att hitta Hugo. Samtidigt försvåras Hannas arbete av kampen med det förflutna. Vad hände egentligen för 16 år sedan, när hennes pappa dömdes för mord?

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

5 kvinnliga deckarstjärnor att ha koll på

Camilla Grebe har en bakgrund inom näringslivet och har bland annat varit med och startat ljudboksföretaget StorySide. Hon har tidigare skrivit böcker tillsammans med systern Åsa Träff och med Paul Leander-Engström. 2015 debuterade hon som författare på egen hand med thrillern Älskaren från huvudkontoret. Uppföljarna Husdjuret och Skuggjägarna har vunnit flertalet priser.

Hennes senaste roman Alla ljuger är en skildring av en familj i fritt fall. Maria trivs med sitt jobb, hon älskar sin son, sin nye man Samir och – oftast – bonusdottern Yasmin. Men tillvaron rasar när Yasmin försvinner och Samir anklagas för mordet på sin dotter.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Foto: Gabriel Liljevall

Foto: Gabriel Liljevall

Tina Frennstedt har mångårig erfarenhet som kriminalreporter och har jobbat på flera av landets stora tidningar och tv-produktioner. Tina har specialiserat sig på cold cases och inspireras i sina böcker av verkliga fall och har gett ut tre böcker i Cold Case-serien.

Skärseld är den senaste delen i serien och kretsar kring en mordbrännare som sätter skräck i de boende på Österlen. På offrens utbrända hus hittar polisen siffror som man tror förövaren målat dit, och en överlevande kvinnas berättelse ger kriminalinspektör Tess Hjalmarsson en flashback till ett fall hon misslyckats med i början av sin karriär. Tillsammans med kollegan Marie Erling och profileraren Carsten Morris jagar Tess en gärningsman besatt av hämndbegär. Snart hotas även Tess egen trygghet tillsammans med den nya kärleken i huset på Österlen. Det förflutna har kommit ikapp henne och hon själv verkar stå på mordbrännarens lista.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Foto: Gabriel Liljevall

Foto: Gabriel Liljevall

Lina Bengtsdotter, född 1977, har tidigare jobbat som lärare och fick sitt genombrott 2017 med boken Annabelle. Lina tilldelades Crimetime Specsavers Award för bästa deckardebut och uppföljarna Francesca och Beatrice har även dem fått fina mottaganden av kritiker och läsare. I sommar ges böckerna ut på nytt. Beatrice, som är hennes tredje fristående bok om Charlie Lager, är en gripande kriminalroman om trasiga själar, svek och avklippta familjeband. Kriminalinspektör Charlie Lager brottas med sina personliga demoner när hon kallas till Karlstad där en nio månaders flicka försvunnit. Föräldrarna är i chock och medierna rapporterar högljutt om det resultatlösa sökandet. Lovande spår förvandlas till återvändsgränder och Charlie får en känsla av att ingen vill berätta hela sanningen om den försvunna Beatrice. För varje timma som går blir chanserna att hitta det lilla barnet vid liv allt mindre och Charlie tvingas pressa sig själv och omgivningen till det yttersta.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Foto: Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Stina Jackson, född 1983, debuterade 2018 med succéboken Silvervägen. Boken hyllades av läsare och kritiker och hon tilldelades Svenska deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman och priset Glasnyckeln för Årets bästa nordiska kriminalroman. I uppföljaren Ödesmark reser vi till en liten by utanför Arvidsjaur. Här bor Liv tillsammans med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De är en speciell familj och Liv känner grannarnas blickar. Alla undrar varför Liv har stannat med sin pappa, vad det är som håller henne kvar. De pratar om Vidars förmögenhet, hur rik han borde vara efter alla skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är.

I en tidigare intervju med SelmaStories säger Stina så här om deckargenren:
”Jag är en true crime-fanatiker. Väldigt fascinerad av försvinnanden, människor som plötsligt är borta, spårlöst. Och framför allt funderar jag över omgivningen. Hur går man vidare som närstående om man aldrig hittar en person, en kropp? Det är ju om möjligt ännu värre, att inte veta vad som hänt”.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Vill du ha fler boktips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!