14 bilderböcker som vuxna kommer att älska
Boktips

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

En riktigt bra bilderbok passar lika bra för vuxna. Mångbottnade texter, underbara illustrationer och stora budskap. Njut av en fin barnbok ikväll – ensam eller med ett barn.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Lars Lerin
Publicerad: 12 maj 2022

En riktigt bra bilderbok passar lika bra för vuxna. Mångbottnade texter, underbara illustrationer och stora budskap. Njut av en fin barnbok ikväll – ensam eller med ett barn.

1. Crazy feelgood att läsa tillsammans

Tora och Tytte planterar av Lotta Geffenblad

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

Tora och Tytte är olika varandra. Tora är jättestor och Tytte är ytte-pytte-liten. Men de är ändå bästisar.
Idag är det planteringsdags hemma hos de två vännerna. Lökar och frön ska ner i jorden.
Tora är stark och duktig. Hon bär på jord och krukor, gräver, trycker ner, vattnar och fixar. Lilla Tytte struttar mest runt och kikar i blomkrukorna och leker med allting. Men hallå…! Var tog Tytte vägen? Tora verkar inte märka att hon ställt till med något i sin planteringsiver. Fast det märker säkerligen alla uppmärksamma läsare.

Köp Tora och Tytte planterar här.

2. Förtrollande om att hitta hem i det vilda

Den sista utposten av Cecilia Heikkilä

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

Cecilia Heikkiläs Den sista utposten en förtrollande bilderbok om att längta till en plats man aldrig varit på och att hitta hem i det vilda.

“Den sista utposten är världens finaste plats,” berättade morfar. “Den ligger på andra sidan havet, mitt i vildmarken. Där finns det berg av is och bottenlösa sjöar och vilda djur som kan äta upp en om man har otur. Och på sommaren så luktar allt av varma barr.”“Kan vi åka dit?” frågade jag. Och fast jag aldrig hade hört talas om den sista utposten förut så längtade jag efter den.” En liten och en stor björn ger sig iväg på en resa till andra sidan världen. De letar efter den sista utposten – världens sista vilda plats. Men mycket har hänt sedan morfars tid. Finns den kvar?

Köp Den sista utposten här.

 

3. Vackert om tidens och livets flyktighet

Livets alla färger av Lisa Aisato

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

Vad rymmer ett liv? Barndomens fantasifulla lekar och tillhörande skrubbsår. Tonårens sökande och känslostormar. Alla val och beslut som hör vuxenlivet till. Och slutligen ålderdomen: en tid av reflektion och frihet.
Lisa Aisato är en av Norges mest uppskattade bildskapare. Samlingsboken Livets alla färger består av sex kapitel med små och stora nedslag i livets alla skeenden.  En fantastisk presentbok med underbara bilder som fångar livets alla stora och små ögonblick!

Köp Livets alla färger här.

4. Roligt, sorgligt och upproriskt

Det är jag som är trollet av Jenny Bergman och Lotta Geffenblad

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

En flicka på väg till förskolan blir plötsligt förvandlad till ett stort troll. Vips, så är föräldrarna bortskrämda, förskolekompisarna uppkäkade och det före detta barnet får bosätta sig i skogen. Där får man göra precis vad man vill.
Men en dag kommer trollkarlen och frågar om trollet vill bli flicka igen.
Vill hon det?

Köp Det är jag som är trollet här.

5. Empatiskt om husdjur och frigörelse

Älskade lilla gris av Ulf Nilsson och Eva Eriksson

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

En älskad barnboksklassiker i ny utgåva. Den lilla griskultingen Pellen blir räddad av en flicka och en pojke. Barnen älskar Pellen från första stund och syr en pyjamas till honom och bäddar åt honom i docksängen. Pellen blir som deras lillebror. Men kultingen växer och växer. Till slut är han jättestor och får inte plats, vad de ska göra? En finstämd berättelse om empati och det nödvändiga i att låta någon man älskar kliva vidare ut i livet.

Köp Älskade lilla gris här.

6. Med katter som sällskap

Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter av Lars Lerin

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

I Lars Lerins andra barnbok tar vi oss till Skräddartorp. Här bor Elsa Karlsson med sina 28 katter. n heter Liten och han är inte stor, men han är större än Jätteliten. Och där syns Gråmor. Och Gullpiga, som har två vita morrhår. Och Tuggeliten. Och Chefen som sitter och glanar jämt som om han menade sig till Norge. Det är som att klockorna har stannat här och Elsa och hennes katter lever kvar i sin egen tid.

Köp Elsa i Skräddartorp här.

7. Vackra dikter för bebisar

Du. Dikter för nyfödingar av Stina Wirsén

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

Stina Wirsén har skapat en vacker och poetisk bok om det lilla och stora i livet. Finstämda dikter möter bilder som även går att sätta upp som affischer på väggen. Du är en bok för alla nya och gamla föräldrar, för utflugna barn och de nyss födda – och för alla Stina Wirsén-älskare såklart. Om att vänta, att få och att växa med ett barn.

Köp Du. Dikter för nyfödingar här.

8. På pricken om sorg

Adjö herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå. Han minns och gör en liten lista: Jag har haft det bra, bättre än de flesta. 1 mycket klok och vänlig fru. 1 blått litet hus med egen brevlåda. 6 små lurviga barn. 3 gånger om dagen kelad med. 728 hela gurkor under livet. 2555 fång gräs, hö och maskrosor. Och post då och då i brevlådan. Sedan får han ont i magen och den här prisbelönta boken blir fruktansvärt sorglig… Magisk läsning för precis alla.

Köp Adjö herr Muffin här.

9. Filosofiskt om livet

Livet på en pinne av Maria Nilsson Thore

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

Livet är en fantastisk resa fylld av utmaningar, funderingar och äventyr. Här drömmer det ägget om livet som väntar. Dess högsta önskan är att bli en fågel, att finna trygghet i flocken och samtidigt kasta sig ut och flyga fritt för vinden. Men livet är också fullt av utmaningar och farhågor: att tvingas lämna boet och stå på egna ben, att vara sig själv bland tusen andra, och inte minst att få leva fri bortom burar och galler. Ett poetiskt mästerverk att läsa om och om igen.

Köp Livet på en pinne här.

10. Om att våga

Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson och Eva Eriksson

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

Aldrig någonsin är världen hemskare än när man är rädd för att göra bort sig inför en massa människor! Men ibland måste man våga, om inte annat för någon annans skull. En innerlig bilderbok med varm humor, om den kanske största rädslan av alla. Finstämda, mjuka illustrationer i dova, mörka färger speglar, understryker och kompletterar stämningarna och tonen i texten på ett fulländat sätt.

Köp Ensam mullvad på scen här.

11. Gripande om krig och syskonskap

Systern från havet av Ulf Stark och Stina Wirsén

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

Sirkka måste resa ensam över havet till några hon inte känner. I det nya landet bor Margareta. Mellan flickorna växer sakta en okuvlig vänskap fram. Ulf Starks berättelse är gripande och symbolladdad. Stina Wirséns akvareller flödar av stämningar och färg.  I skuggan av kriget och de vuxna utvecklas sakta flickornas vänskap, som inte alls är självklar, och därför blir den dyrbaraste.

Köp Systern från havet här.

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

12. Finstämt om ålderdom och saknad

Huset som vaknade av Martin Widmark & Emilia Dziubak

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

På kvällen när gubben Larson som vanligt har gått igenom huset och släckt ner rum för rum och dröjt sig kvar för att minnas sin fru och barn och deras liv i det gamla huset, knackar det plötsligt på dörren. En liten pojke med en mystisk kruka står utanför. Inte kan väl han, gubben Larson, ta hand om ett alldeles nysått frö? Jo, det kan han och det kommer att förändra hans liv. En stark bok om att våga ge sig ut ur sitt skal.

Köp Huset som vaknade här.
Lyssna på huset som vaknade här.

13. Fundamentala frågor om livet

Den lille prinsen av Antonie De Saint Exupéry

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

Den här filosofiska fantasysagan är en av världens mest älskade böcker. Mitt ute i Saharaöknen, där en pilot tvingats nödlanda sitt flygplan, dyker en liten prins från en annan planet upp från ingenstans. Människan förbryllar honom. Varför värderar hon så gärna sin tillvaro med hjälp av siffror? Eller dömer efter utseende, när den sanna skönheten ju inte går att se med ögonen?

Köp Den lille prinsen här.
Lyssna på Den lilla prinsen här.

14. Magiskt äventyr

Flickan som ville rädda böckerna av Klaus Hagerup ochLisa Aisato

14 bilderböcker som vuxna kommer att älska

Ett magiskt äventyr för alla som älskar böcker — även vuxna. Anna älskar böcker och vännerna som lever för evigt inuti dem. Men hon ska snart fylla 10 och är rädd för att bli gammal och dö. En av Annas bästa vänner är bibliotekarien fru Monsen som en dag berättar vad som händer med de böcker som ingen lånar. Böckerna försvinner och förstörs av den mystiske Milton Berg. Anna måste rädda böckerna och alla de som bor i dem.

Köp Flickan som ville rädda böckerna här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!