11 berättelser som tar dig tillbaka till 60-talet
Boktips

11 berättelser som tar dig tillbaka till 60-talet

The Beatles, medborgarrättsrörelsen och kalla kriget. 1960-talet förknippas med mycket, inte minst vågen av älskad populärkultur. Vi listar elva böcker som utspelar sig under den tiden.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 22 maj 2023

The Beatles, medborgarrättsrörelsen och kalla kriget. 1960-talet förknippas med mycket, inte minst vågen av älskad populärkultur. Vi listar elva böcker som utspelar sig under den tiden.

Bok 1

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Storpocket
Köp boken

Nu kommer Bonnie Garmus hypade bok på svenska. I romanen som utspelar sig i 60-talets Kalifornien får vi bekanta oss med Elizabeth Zott. Denna oförglömliga karaktär är en kemist som plötsligt blir både ensamstående mamma och stjärna i Amerikas mest hyllade matlagningsprogram. Men Elizabeth lär inte bara kvinnor hur man lagar mat. Hon lär dem kemins lagar och hur man ändrar status quo.

Översättare: Sofia Nordin Fischer

Bok 2

Fri kärlek av Tessa Hadley

Hon har kallats för en modern Virginia Woolf och älskas av författare som Zadie Smith och Chimamanda Ngozi Adichie. Nu är brittiska Tessa Hadley aktuell med en ny roman på svenska. I Fri kärlek är det sent 60-tal och London vaknar till liv av den nya ungdomsrevolutionen. Men förortsfamiljen Fischer tycks tillhöra en mer konservativ värld. Den plikttrogna Phyllis är gift med Roger, en engagerad pappa med en karriär i utrikesdepartementet. Men när en gammal väns tjugoåriga son kysser Phyllis efter en middag blir det ett uppvaknande och hon gör ett val som går emot alla förväntningar.

Översättare: Marianne Tufvesson

Bok 3

En instängd man av Per Hellgren

Inbunden
Köp boken

Under sommaren 1958 utreder polisen i Västmanland ett våldsamt sexualmord på en äldre kvinna. Samtidigt försöker Kriminalkonstapel Rydin och hans kolleger vid riksmordkommissionen i Stockholm lösa ett fall där vittnen pekar ut en cyklande misstänkt. Sju år senare påträffas en död man i en tillbommad lägenhet på Bergsgatan 57 i Stockholm. Kriminalassistent Lampell vid våldsroteln står inför utmaningen att lista ut hur gärningsmannen lyckades ta sig ut. En instängd man är en deckarroman som hyllar Sjöwall & Wahlöö och det svenska deckarundret.

Bok 4

Harlem Shuffle av Colson Whitehead

Colson Whiteheads senaste roman utspelar sig 1960-talets Harlem. Carney är en till synes vanlig möbelförsäljare som gör sitt yttersta för att livnära sig själv och sin familj, åtminstone enligt kunderna och grannarna på 125:e gatan. Han och hans fru Elisabeth väntar sitt andra barn och trots att hennes föräldrar inte gillar honom eller deras lägenhet känns tillvaron bra. Men få känner till hans förflutna och snart börjar muren han byggt upp att rämna.

Översättare: Eva Åsefeldt

 

Bok 5

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

En halv gul sol är en verklighetstrogen roman som skildrar krigets fasansfulla effekter och vad det gör med människors liv. Det är 60-tal i Nigeria och de två tvillingsystrarna Kainene och Olanna är varandras motsatser. Kainene är reserverad och bestämd och beslutar sig tidigt i livet för att bli affärskvinna, precis som hennes far. Olanna är vacker och kommer överens med alla. Hon bor med Odenigbo och deras gemensamma dotter, Baby. Kainene har engelsmannen Richard som trånar efter henne men hon är inte intresserad av ett liv tillsammans med honom. När kriget bryter ut suddas samhällsklassernas betydelse ut och alla faller offer för krigets grymhet.

Översättare: Joakim Sundström

 

Bok 6

Välkommen till Flanagans av Åsa Hellberg

Välkommen till Flanagans är första delen i Åsa Hellbergs spännande romanserie. Det är 1960-tal och på hotell Flanagans får vi ta del av både rävspel, romanser och drama. Linda Lansing är flickan från Fjällbacka med dem legendariska festerna där alla i eliten vill få en inbjudan. Trots att Flanagans är arvet från hennes pappas hotas hotellet av rivaler. Samtidigt som Linda kämpar för hotellets överlevnad börjar hon ifrågasätta sin egen lycka.

Läs mer: Allt om Flanagans-serien

Bok 7

Flickorna av Emma Cline

Emma Clines hyllade debutroman är en berättelse om unga kvinnors utsatthet. Boken handlar om 14-åriga Evie Boyd. Hon möter flickorna, de med smutsiga kläder, i en park i 1960-talets Kalifornien. De letar efter mat i soptunnorna och ser tillsynes fria ut. Men en dag träffar hon på Suzanne som tar med henne till en farm där mannen Russel bor, med unga kvinnor som gör allt han ber om. Evie blir starkt påverkad av Russel och förstår först när det är för sent att hon hamnat i en återvändsgränd.

Översättare: Erik MacQueen

 

Bok 8

One, two, three, four – När Beatles förändrade världen av Craig Brown

Inbunden
Köp boken

Biografin om ett av musikhistoriens största band innehåller minnen och historier samt ger en inblick i legendernas aktiva period under 1960–1970 talet. Trots att det gått flera decennier sedan The Beatles splittrades fortsätter bandmedlemmarna att väcka intresse och funderingar. Craig Brown bjuder i denna bok på nya upplevelser som man tidigare inte fått ta del av.

Översättare: Sven Lindström

Bok 9

Monica Magnus 1966 av Ulrika Ewerman

Den verklighetsbaserade berättelsen om Monica som är fjorton år inleds med en fest i Uppsala. Hon är redan trött på allt och alla. Hennes mamma har svårt att släppa taget om henne, pojkvännen Janne har bara fester varje helg och hennes klasskompisar är barnsliga. Men plötsligt står den 22-årige Magnus framför henne och allt tar en ny vändning.

Samtidigt sitter Anna-Britt hemma och väntar på att hennes dotter ska komma hem. Hon oroar sig för att Monica ska göra samma felsteg som hon själv gjorde. Hennes önskan är att Monica blir lycklig. Ulrika Ewermans roman beskriver kärlekens kraft och hur långt man är beredd att gå för den.

Bok 10

Spionen som kom in från kylan av John Le Carré

Den eviga klassikern Spionen som kom in från kylan av John Le Carré kommer nu med en nyöversättning av Hans-Jacob Nilsson. Vad David Cornwell inte visste då var att hans fiktiva agent Alec Leamas och hans författarpseudonym skulle bli känt världen över. Agentromanen skildrar början på 1960-talet och det spioneri som Sovjetunionen och västvärlden ägnade sig åt under kalla kriget.

Översättare: Lena Melin och Cai Melin

Bok 11

Tyska huset av Annette Hess

I Tyskland, Frankfurt, får översättaren Eva Bruhns i uppdrag att agera tolk under rättegångarna om Auschwitz. Året är 1963 och samtidigt som hon får ta del av vittnesmål skapas frågor i huvudet om hennes eget förflutna. Hur kommer det sig att hennes föräldrar och pojkvännen Jürgen aldrig vill öppna upp sig om tillvaron under kriget? Tyska huset är en medryckande roman om tragiska livsöden och jakten efter sanningen.

Översättare: Aimée Delblanc

Läs mer