11 berättelser som tar dig tillbaka till 60-talet
Böckerna

11 berättelser som tar dig tillbaka till 60-talet

The Beatles, medborgarrättsrörelsen och kalla kriget. 1960-talet förknippas med mycket, inte minst vågen av älskad populärkultur. Vi listar 11 böcker som utspelar sig under den tiden.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 15 september 2021

The Beatles, medborgarrättsrörelsen och kalla kriget. 1960-talet förknippas med mycket, inte minst vågen av älskad populärkultur. Vi listar 11 böcker som utspelar sig under den tiden.

Bok 1

Harlem Shuffle av Colson Whitehead

Den här berättelsen utspelar sig i 1960-talets Harlem. Carney är en till synes vanlig möbelförsäljare som gör sitt yttersta för att livnära sig själv och sin familj, åtminstone enligt kunderna och grannarna på 125:e gatan. Han och hans fru Elisabeth väntar sitt andra barn och trots att hennes föräldrar inte gillar honom eller deras lägenhet känns tillvaron bra. Men få känner till hans förflutna och snart börjar muren han byggt upp att rämna.

Detta är en deckare om familjeförhållanden men också en berättelse om makt och rasism.

Bok 2

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

En halv gul sol är en verklighetstrogen roman som skildrar krigets fasansfulla effekter och vad det gör med människors liv. Det är 60-tal i Nigeria och de två tvillingsystrarna Kainene och Olanna är varandras motsatser. Kainene är reserverad och bestämd och beslutar sig tidigt i livet för att bli affärskvinna, precis som hennes far. Olanna är vacker och kommer överens med alla. Hon bor med Odenigbo och deras gemensamma dotter, Baby. Kainene har engelsmannen Richard som trånar efter henne men hon är inte intresserad av ett liv tillsammans med honom. När kriget bryter ut suddas samhällsklassernas betydelse ut och alla faller offer för krigets grymhet.

Chimamanda blev tilldelad The Orange Prize 2007 för hennes skarpsinniga gestaltning av ett skoningslöst inbördeskrig.

Bok 3

Välkommen till Flanagans av Åsa Hellberg

Välkommen till Flanagans är första delen i denna spännande romanserie. Det är 1960-tal och på hotell Flanagans får vi ta del av både rävspel, romanser och drama. Linda Lansing är flickan från Fjällbacka med dem legendariska festerna där alla i eliten vill få en inbjudan. Trots att Flanagans är arvet från hennes pappas hotas hotellet av rivaler. Samtidigt som Linda kämpar för hotellets överlevnad börjar hon ifrågasätta sin egen lycka.

Denna debutroman är en briljant, sorglig och pulshöjande berättelse om unga kvinnors utsatthet. Boken handlar om 14-åriga Evie Boyd. Hon möter flickorna, de med smutsiga kläder, i en park i 1960-talets Kalifornien. De letar efter mat i soptunnorna och ser tillsynes fria ut. Men en dag träffar hon på Suzanne som tar med henne till en farm där mannen Russel bor, med unga kvinnor som gör allt han ber om. Evie blir starkt påverkad av Russel och förstår först när det är för sent att hon hamnat i en återvändsgränd.

Bok 5

One, Two, Three, Four - När Beatles förändrade världen av Craig Brown

Biografin om ett av musikhistoriens största band innehåller minnen och historier samt ger en inblick i legendernas aktiva period under 1960–1970 talet. Trots att det gått flera decennier sedan The Beatles splittrades fortsätter bandmedlemmarna att väcka intresse och funderingar. Craig Brown bjuder i denna bok på nya upplevelser som man tidigare inte fått ta del av.

Bok 6

Monica Magnus 1966 av Ulrika Ewerman

Den verklighetsbaserade berättelsen om Monica som är fjorton år inleds med en fest i Uppsala. Hon är redan trött på allt och alla. Hennes mamma har svårt att släppa taget om henne, pojkvännen Janne har bara fester varje helg och hennes klasskompisar är barnsliga. Men plötsligt står den 22-årige Magnus framför henne och allt tar en ny vändning.

Samtidigt sitter Anna-Britt hemma och väntar på att hennes dotter ska komma hem. Hon oroar sig för att Monica ska göra samma felsteg som hon själv gjorde. Hennes önskan är att Monica blir lycklig. Ulrika Ewermans roman beskriver kärlekens kraft och hur långt man är beredd att gå för den.

Bok 7

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser

Bokklassikern Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö berättar om en sommar i Närke under 60-talet. Två fjortonåriga pojkar, Erik och Edmund, har sommarlov och ska tillbringa den i Genesaret tillsammans med Eriks äldre bror Henry som enda övervakare. Genesaret är familjens sommarställe beläget i skogarna i Närke. Kim Novak finns också där, som annars heter Ewa Kaludis och är lärarinna åt pojkarna. Det som börjar som en perfekt sommar med sol, bad och lata dagar slutar senare upp som en katastrof.

Bok 8

Niceville av Kathryn Stockett

När Skeeter kommer hem till Mississippi efter att ha studerat på annan ort ramlar hon tillbaka på gamla spår med tennis, kortspel och baler för välgörenhet. Hennes tid borta från staden Jackson har förändrat henne och nu vill hon utvecklas. Drömmen är att bli författare en dag. Genom jobbet på en lokaltidning träffar hon Aibileen, hemhjälpen som mist sin ende son men tagit hand om 17 andra barn. Deras vänskap kommer bli märklig och full av risker. Tillsammans med en annan hemhjälp, Minny, skriver dem en bok om det verkliga livet i Niceville som kantas av rasism och diskriminering. Boken kommer i efterhand att omvandla deras tillvaro för evigt.

Bok 9

Spionen som kom in från kylan av John Le Carré

Den eviga klassikern Spionen som kom in från kylan av John Le Carré kommer nu med en nyöversättning av Hans-Jacob Nilsson. Vad David Cornwell inte visste då var att hans fiktiva agent Alec Leamas och hans författarpseudonym skulle bli känt världen över. Agentromanen skildrar början på 1960-talet och det spioneri som Sovjetunionen och västvärlden ägnade sig åt under kalla kriget.

Bok 10

Tyska huset av Annette Hess

I Tyskland, Frankfurt, får översättaren Eva Bruhns i uppdrag att agera tolk under rättegångarna om Auschwitz. Året är 1963 och samtidigt som hon får ta del av vittnesmål skapas frågor i huvudet om hennes eget förflutna. Hur kommer det sig att hennes föräldrar och pojkvännen Jürgen aldrig vill öppna upp sig om tillvaron under kriget? Tyska huset är en medryckande roman om tragiska livsöden och jakten efter sanningen.

Bok 11

Mannen utan skugga av Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates undersöker i denna roman hjärtat och hjärnans gåtfulla funktion. År 1965 den 17 oktober träffar Margot Sharpe den charmige Elihu Hoopes. Det är första gången dem ses. Anledningen till mötet är för att hans korttidsminne har förstörts och hon är neuropsykiatriker. Det ska visa sig att hon kommer ägna hela sitt liv åt Elihu och blir ständigt mer intresserad av fallet E.H.

Läs mer