Joyce Carol Oates åtta mest älskade böcker
Boktips

Joyce Carol Oates åtta mest älskade böcker

Joyce Carol Oates är författaren vars namn spridit sig längre än hennes böcker. Inte bara för att så många älskar att läsa henne, utan för att hon helt enkelt blivit näst intill en legend i den litterära världen. Om du aldrig har läst henne har vi här valt åtta av hennes mest kända verk, som är bra att börja med. Och – förstås – hennes senaste roman!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 14 juni 2018

Joyce Carol Oates är författaren vars namn spridit sig längre än hennes böcker. Inte bara för att så många älskar att läsa henne, utan för att hon helt enkelt blivit näst intill en legend i den litterära världen. Om du aldrig har läst henne har vi här valt åtta av hennes mest kända verk, som är bra att börja med. Och – förstås – hennes senaste roman!

Tack till 

Facebookgruppen Litteraturgäris som har hjälpt till att rösta om sina Oates-favoriter.

Dödgrävarens dotter (2007)

joyce carol oates dödgrävarens dotter

Dödgrävarens dotter är tillägnad Joyce Carol Oates farmor och denna storslagna, djupt gripande episka roman om en utsatt kvinnas kamp för överlevnad bygger delvis på farmoderns levnadsöde. Boken har fått lysande recensioner och nominerats till National Book Award.

Boken finns här.

Blonde (1999)

blonde joyce carol oates

Den här boken är inte en biografi om Marlin Monroe. Den är något helt annat, och större. Det är en storslagen och inlevelsefull roman på 862 sidor, där Joyce Carol Oates ger röst åt barnet Norma Jean, kvinnan och den undergångsdömda celebriteten. Ett närgånget porträtt av en känslig och begåvad ung kvinna som skapar och omskapar sin identitet på ett till sist förödande sätt.

Boken finns här.

Svart flicka vit flicka (2006)

svart flicka vit flicka joyce carol oates

Med kuslig förmåga kryper Oates under skinnet på unga flickor och ger oss en smärtsam, förtätad skildring av hur ras och klass kan forma, och även förstöra, enskilda individer.Svart flicka, vit flicka blir ett dubbelt porträtt av svart och vitt, av lögn och sanning, av rasmotsättningar och hyckleri, av demokrati och mänskliga rättigheter i Amerika under de krisår som följde på Vietnamkriget.

Boken finns här.

Det var vi som var Mulvaneys (1996)

joyce carol oates Det var vi som var Mulvaneys

Familjen Mulvaney på gården High Point i Mt. Ephraim norr om New York är en stor och blomstrande familj, vars medlemmar ser bra ut, är karismatiska och äger en stor framtidstro.  Länge beundrade och avundades folk i trakten familjen. Allt tycktes gå dem väl. Men under de tjugofem år som den här storslagna romanen spänner över glider Mulvaneys till en början nästan omärkligt ner från sin priviligierade ställning och förvandlas genom ödets nyck till en skara förlorare.

Boken finns här.

Älskade syster (2008)

älskade syster joyce carol oates

Annandag jul 1996 påträffades den sexåriga barnstjärnan och skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey mördad i källaren till familjens hus i Colorado. Mordet visade tecken på sexuell brutalitet och fallet väckte enormt mediaintresse. Hur kunde någon förgripa sig på den lilla flickan och lämna henne att dö, när resten av familjen sov några våningar ovanför? Fallet, som har kommit att bli ett av de mest omtalade i USA, är fortfarande olöst.Joyce Carol Oates ger i romanen Älskade syster sin version av de brutala händelserna och den fullskaliga mediacirkus som följde. Genom brodern Skylers ångestfyllda anteckningar tio år efter mordet berättas historien om en dysfunktionell familj besatt av skönhet och pengar.  Liksom i Blonde (2001) där Oates beskrev den olyckliga Marilyn Monroe, tar författaren en verklig händelse och ger den sitt eget tänkbara slut.

Boken finns här.

Foxfire: en tjejligas bekännelser (1993)

foxfire joyce carol oates

Foxfire kallar de sig. Ett laglöst gäng i 1950-talets USA. Fem tonårstjejer som blandar blod och sluter ett hemligt förbund för att hämnas alla orättvisor och förödmjukelser de utsätts för. Av männen, och av fattigdomen – två krafter som hotar att förstöra deras liv. Kanske drömmer de också om att bli sedda.

Boken finns här.

Fallen (2004)

fallen joyce carol oates

En virvlande och oroande roman om den amerikanska familjen i kris, men också om miljöbrott och korruption i USA:s dunkla förflutna. En man klättrar över skyddsräckena och kastar sig ut i Niagara-fallen. Han är nygift och har lämnat sin brud kvar i det stora hotellets bröllopssvit. Ariah Erskine, den övergivna, väntar i sju dagar och sju nätter vid fallen på besked om att hennes makes kropp har återfunnits. Det är så det hela börjar…

Boken finns här.

Nu på svenska: Mannen utan skugga (2016)

joyce carol oates mannen utan skugga

Mannen utan skugga utforskar Joyce Carol Oates hjärnans och hjärtats mysterier. Var sitter kärleken? Och vad betyder minnet för förmågan att älska en annan människa? Den 17 oktober 1965 klockan 09.07 möter Margot Sharpe den karismatiske Elihu Hoopes för första gången. Hon är en ung ambitiös neuropsykiatriker, han en trettiofemårig man vars korttidsminne har ödelagts av en hjärninflammation. Margot viger sitt liv och sin karriär åt den exceptionelle patienten och blir allt mer besatt av de möjligheter Projekt E.H. rymmer.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!