6 böcker om Afghanistan
Boktips

6 böcker om Afghanistan

Talibanernas maktövertagande i Afghanistan gör att världens blickar just nu riktas mot landet – och tusentals afghaner kämpar för att fly och ta sig till säkerhet. Vi listar sex böcker som utspelar sig i landet och berättar om dess folk och kultur.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 18 augusti 2021

Talibanernas maktövertagande i Afghanistan gör att världens blickar just nu riktas mot landet – och tusentals afghaner kämpar för att fly och ta sig till säkerhet. Vi listar sex böcker som utspelar sig i landet och berättar om dess folk och kultur.

Bok 1

Flyga drake av Khaled Hosseini

Storpocket
Köp boken

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Hassan gör allt för Amir, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han. Flyga drake är en gripande roman om vänskap, svek och lojalitet. Boken tar oss från ett vackert och välmående Afghanistan rikt på kultur till ett land som är ödelagt.

Bok 2

Den första stenen av Carsten Jensen

Den danska författaren och journalisten Carsten Jensen har skrivit en rad prisbelönade romaner och reseskildringar. I Den första stenen skildrar han en grupp unga män och kvinnor som har anmält sig till att delta i kriget i Afghanistan. Snart står de inför prövningar som ingen militär träning hade kunnat förberett dem på. Överlevnad mot alla odds blir deras enda uppdrag. Den slutliga uppgörelsen tvingar dem även att konfronteras med sig själva.

Bok 3

"Pärlan som sprängde sitt skal" av Nadia Hashimi

Afghansk-amerikanska Nadia Hashimis debutroman om maktlöshet, ödet och friheten att bestämma över sitt eget liv. Rashima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäknelige och drogberoende far. Systrarnas liv är hårt styrt och de får inte vistas utomhus utan en manlig släkting. Utan fadern kan de varken gå till skolan eller handla mat. Deras enda möjlighet är att låta Rahima bli en bacha posh, det vill säga att hon klär sig som en ung pojke och kan ta ansvar för sina systrar. Rahima får samtidigt höra historien om Shekiba, hennes gammelfaster, som periodvis också fick leva som man. Men deras tillvaro förändras när Rahima och hennes systrar hastigt gifts bort och Rahima blir fjärde hustru till Abdul Khaliq.

Bok 4

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini

Storpocket
Köp boken

Ödet, kriget och förlusterna för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj, men bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt växande våldet kring dem, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra och deras starka vänskap kom till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv. Tusen strålande solar är en gripande berättelse om en oförsonlig tid, en osannolik vänskap och en kärlek större än livet självt.

Bok 5

Fyra dagar i Kabul av Anna Tell

Anna Tells spänningsdebut från 2017. Amanda Lund är en erfaren förhandlare som hamnar i hetluften när två svenska diplomater kidnappas i Kabul. I jakten på kidnapparna upptäcker hon att hon inte är ensam om att försöka hitta diplomaterna – och att hon saknar något att förhandla med. Hemma i Stockholm stundar ett afghanskt statsbesök. Amandas kollega Bill Ekman utreder mordet på en ung man samtidigt som han håller departementen underrättade om Amandas framsteg i Afghanistan. Men varför försöker regeringen mörka kidnappningen? Och varför hör inte kidnapparna av sig? Snart inser Amanda att den svenska ambassadören i Kabul döljer mer än vad hon kunnat ana.

Bok 6

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg

Ljudbok
Köp boken

Det är ett samhälle där pojkar och män är det enda som räknas. Och när Azita, en kvinnlig politiker i Afghanistan, får en fjärde dotter bestämmer hon sig för att förvandla flickan till en son. Dotterns hår klipps av och hon kläs i byxor och jeansskjorta. Hon och de andra flickorna som kläs till pojkar av desperata föräldrar kallas ”bacha posh”. I förklädnaden kan de röra sig friare i samhället, och tills puberteten sätter stopp kan de arbeta och gå i skolan. När journalisten Jenny Nordberg först berättade om det okända fenomenet i New York Times 2010 blev de förklädda flickorna en världsnyhet. I den här reportageboken fortsätter hon följa flera familjer på nära håll i Kabul.

En sida till? Fortsätt läs!