Det var en gång... 8 romaner som baseras på sagor
Boktips

Det var en gång... 8 romaner som baseras på sagor

Hjärter dam som tonårstjej och "Stolthet och fördom" placerad i det moderna USA. Ingen är för gammal för sagor -speciellt inte de många spännande moderna romaner som baseras på dem. Just nu vill alla läsa "fairytale retellings" - här är våra tips!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 01 februari 2021

Hjärter dam som tonårstjej och "Stolthet och fördom" placerad i det moderna USA. Ingen är för gammal för sagor -speciellt inte de många spännande moderna romaner som baseras på dem. Just nu vill alla läsa "fairytale retellings" - här är våra tips!

Ett exempel är genren ”fairytale retelling”, vilket är skönlitteratur som baseras på klassiska sagor och dramer. Ibland är det bara en flirt, ibland känns stora delar av handlingen igen, men är förlagd till annan tid och rum. Vi har valt ut några favoritromaner med sagokänsla.

Bok 1

Törnrosor av Stephen King, Owen King

Skräckkungen Stephen King har teamat upp med sin son, Owen King, och resultatet är den dystopiska Törnrosor. Över en natt faller världens kvinnor i en märklig sömn. Pandemin sprider sig i takt med att tidszonerna släcks. Om de väcks blir kvinnorna livsfarliga. Och medan de sover befinner de sig på en helt annan plats.I en småstad i Appalacherna kämpar sheriff Lila Norcross för att hålla sig vaken medan männens ociviliserade sidor tar över allt mer. I jakten på botemedel utspelas en kamp på liv och död.

Bok 2

Kirke av Madeline Miller

Kirke var gudinnan som förförde Odysseus på väg hem från Troja och som förvandlade hans män till svin. Madeline Miller lyfter ut henne ur Illiaden och ger henne en egen roman – med hennes egna version – och det är blir något så ovanligt som en kvinnlig äventyrsberättelse. Kirke fullkomligt osar och glöder av kvinnokraft och i författarens hemland har den kallats Me too-roman. Man behöver inte några som helst förkunskaper om det antika Grekland utan det är bara att låta sig ledas in i Kirkes värld, en saga för vuxna, men så får man förstås alla myter på köpet.

Bok 3

Den sovande och sländan av Neil Gaiman

En mörk och magisk fantasyberättelse som håller läsarna trollbundna från första sidan till det spektakulära och befriande slutet.. Kultförfattaren Neil Gaimans blandar sagor, myter och legender till en bokupplevelse utöver det vanliga. I Den sovande och sländan låter möts en slags Snövit och en nästan Törnrosa i ett nyskapande mästerverk.

Bok 4

Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld

Ljudbok
Köp boken

Stolthet och fördom är inte riktigt en saga, men den romantiska berättelsen med förhinder har trollbundit oss alla. Så vad passar bättre än att förlägga den i nutid? Mr Darcy, Chip Bingley och hela familjen Bennet har fått uppdaterade roller i denna nyskapande tolkning som flyttat Jane Austens engelska drama till ett nutida USA… Underhållande och smart!

Bok 5

Hjärtlös av Marissa Meyer

I siccéromanen Hjärtlös  får vi följa tonårstjejen som en gång ska bli en av litteraturens mest ökända skurkar: Hjärter dam i Alice i Underlandet. Men långt dessförinnan är hon en ung flicka som längtar efter kärlek: Catherine. Hon drömmer om att öppna ett konditori som ska förse hela riket med ljuvliga bakverk. Men för Catherines mamma är något sådant helt otänkbart för någon som ska bli landets nästa drottning.

Bok 6

The Lunar Chronicles av Marissa Meyer

Cinder, Scarlet, Cress och Winter är futuristiska versioner av flera klassiska sagor, som blivit en megasuccé över hela världen. Cinder, som är baserad på askungen och begåvad mekaniker till yrket, är en cyborg. Hon är en andra klassens medborgare med ett mystiskt förflutet, vars styvmamma klandrar henne för hennes styvsysters sjukdom. Scarlet är en futuristisk version av sagan om Rödluvan, Cress baseras på sagan om Rapunzel ochh Winter på sagan om Snövit. Tillsammans ska Cinder, Scarlett och Cress och Winter rädda världen.

Bok 7

En sång till Ella av David Almond

Djupt tänkvärd Ungdomsroman baserad på myten om Orfeus och Eurydike. Dagarna på stranden är precis så härliga som Claire och hennes vänner drömt om. De sjunger och dansar, äter och dricker, leker och älskar. Det känns nästan som om de är i Grekland och inte i det kylslagna nordöstra England. Plötsligt dyker den underliga men vackra Orfeus upp och trollbinder alla med sin sång. Mest hänförd blir Ella. Claire står vid sidan av och ser hur hennes bästa vän uppslukas av kärleken och försvinner bort.

Bok 8

Ett hov av taggar och rosor av Sarah J Maas

Skönheten och odjuret och feer tar plats i denna moderna version.  När nittonåriga jägarinnan Feyre dödar en varg i skogen dyker det upp en odjursliknande varelse och kräver vedergällning. Feyre tvingas följa med till ett farligt, magiskt rike hon bara trodde fanns i sagorna, och väl där inser hon att varelsen inte är ett djur, utan Tamlin: en av de livsfarliga, odödliga feer som en gång styrde över deras värld. Feyres känslor för Tamlin övergår så småningom från iskall fientlighet till en blixtrande passion som överskuggar alla varningar och lögner hon hört om hans farliga och vackra värld.

En sida till? Fortsätt läs!