6 böcker som utspelar sig i Malmö
Boktips

6 böcker som utspelar sig i Malmö

Malmö är kanske bokstaden som lyser starkast just nu. Mellan falafelställen och billiga ölhak finner vi berättelser om ungdom, kärlek och egendomliga kriminalfall.

Av: Linda Fritiofsson
Publicerad: 08 september 2022

Malmö är kanske bokstaden som lyser starkast just nu. Mellan falafelställen och billiga ölhak finner vi berättelser om ungdom, kärlek och egendomliga kriminalfall.

1. Tack för matchen av Paola Pellettieri

6 böcker som utspelar sig i Malmö

Patricia är medelålders, nyskild och ska ge sig ut i den moderna dejtingdjungeln. Men saker har förändrats sedan hon senast var på jakt efter en partner. Hur gör man? Paola Pellettieris debut är rolig, träffsäker och full av smärtsam igenkänning.

Köp Tack för matchen här.
Lyssna på Tack för matchen här.

6 böcker som utspelar sig i Malmö

Björn Ranelid berättar om hans första skolfröken Anna Jensen. Han minns hur hon lärde honom att hålla pennan fint och forma bokstäverna vackert, hur hon fostrade sina elever med kärlek och tålamod. Hans berättelse blir en skildring av skolan, Malmö och riket Sverige speglad genom Anna Jensen under nästan hundra år.

Köp Min skolfröken skall vara ett frimärke här.

3. Bortbytaren av Anders de la Motte

6 böcker som utspelar sig i Malmö

Den första delen i en ny spänningsserie av Anders de la Motte. Mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall utses kriminalinspektör Leonore Asker till chef över den så kallade Avdelningen för förlorade själar, en enhet för udda utredningsärenden i polishusets källare. I hennes första fall placerar någon ut små olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap, en av dem föreställer den kidnappade kvinnan. Asker tar hjälp av Martin Hill, lektor i arkitektur med ett intresse för urban exploration. Snart misstänker Asker och Hill att bortom det till synes banala ruvar en ovanlig sorts ondska.

Köp Bortbytaren här.
Lyssna på Bortbytaren här.

4. Hon den roliga av Alba Mogensen

6 böcker som utspelar sig i Malmö

Hon den roliga börjar med att nittonåriga Joan nästan omkommer i en allvarlig bilolycka och klarar sig från döden med bara några centimeter. Hon får höra att det är ett mirakel att hon överlevt, men vet inte riktigt vad hon ska göra med den insikten. Boken handlar om tiden efter olyckan då hon med brutna ben, 22 stygn och smärtstillande får komma tillbaka till ettan där vännen Maccen väntar. Här i Malmö ”med sitt hav och enda skyskrapa” försöker de hitta en ny riktning i livet. Författaren, den 24-åriga journalisten Alba Mogensen, var själv med om en liknande olycka som inspirerade henne att skriva romanen.

” Mogensen skriver klart och enkelt och lite fult på ett sätt som jag tycker mycket om. Jag tänker på författare som Sara Villius och Amanda Svenssons tidiga romaner. För att vara en debut är romanen ovanligt stadig.”
Anna Hallberg, Dagens-Nyheter

Köp Hon den roligahär.

Läs mer: Alba Mogensen: ”En bil i 80 km/h körde in i mig. Och jag överlevde”

5. Roxy av Alice Dadgostar

6 böcker som utspelar sig i Malmö

24-åriga Alice Dadgostars debut är full av samtidsreferenser och boken beskrivs som en generationsroman där det inte går att veta vem som sårar vem. Roxy läser Elis Burrau, är besatt av Tone Schunnesson och har en av plansch av Liv Strömquist i sitt rum. Hon dricker öl med sina kompisar på Malmöställen som Inkonst, Plan B och Möllan Curry och hon beskriver kärleken som science fiction. Hon går en skrivutbildning och fantiserar om att vara med i Babel fastän hon inte har något tydligt projekt, och när hon får ett jobb på en tidning tänker hon att de har anställt ett barn. Roxy är en debutroman om att längta efter kärleken och att försöka hitta sin plats i tillvaron.

Köp Roxy här.

6. Alla vill ju hem av Anna Brynhildsen

6 böcker som utspelar sig i Malmö

Anna Brynhildsens debutroman utspelar sig i Lund och Malmö och här får vi följa Rebecka som är vilsen och bor kvar ensam i en studentlägenhet efter att hennes kille gjort slut. För att behålla boendet måste hon ta högskolepoäng, och vid sidan av sitt vikariat som biologilärare börjar hon på en kurs i jiddisch. Där träffar hon Elinor som blir hennes vän. Hon hjälper Rebecka att bena ut arvet och genetiken och att inse att man kan vara vad man vill. 27-åriga Anna Brynhildsen har gått Författarskolan vid Lunds universitet – och hennes debut handlar om identitet och antisemitism, men också om att vara ung och förvirrad.

Köp Alla vill ju hem här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!