Bland vajande rapsfält och idylliska stugor – 11 böcker som tar oss till Skåne
Boktips

Bland vajande rapsfält och idylliska stugor – 11 böcker som tar oss till Skåne

Skåne – en svensk sommaridyll. Men det verkar som att det även gömmer sig en del mysterier bland de slätter, havsbad och semesterparadis som dominerar vårt sydligaste landskap...

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 09 maj 2023

Skåne – en svensk sommaridyll. Men det verkar som att det även gömmer sig en del mysterier bland de slätter, havsbad och semesterparadis som dominerar vårt sydligaste landskap...

Bok 1

Lova mig tystnad av Mattias Edvardsson

Inbunden
249 kr
Köp boken

Jari, Maria och deras tonårsdöttrar Isabella och Amanda lever ett framgångsrikt liv på vackra Stavstensudde i Trelleborg. Å andra sidan av stan bor Sasho och Linda tillsammans med sin son Niko, som sprider glädje omkring sig. En sommarkväll träffas Amanda och Niko och en gnista uppstår mellan dem, men deras föräldrar ser inte positivt på deras förälskelse. Med ett mörkt förflutet familjerna sinsemellan, kommer livet snabbt att vändas upp och ner när en katastrof inträffar.

Lova mig tystnad är den fjärde fristående delen i Lundasviten. Läs mer om serien här!

Bok 2

En förlovad tid av Alba Mogensen

Inbunden
239 kr
Köp boken

Lousie väntar barn när hennes och hennes syster Hannahs mamma dör. Hannah kan inte låta bli att erinra sig det sista året när en treenighet bildades med Peter och systrarna, innan familjen upplöstes. Då var det fortfarande en förlovat tid, när de växta upp, blev kära och cyklade till stenbrottet.

Bok 3

Lycka till av Malin Stehn

Inbunden
239 kr
Köp boken

Malin Stehn skapar spänning så oerhört snyggt här och Lycka till är härlig sträckläsning.” Skånska Dagbladet

Emily har planerat sitt bröllop till minsta detalj – förutom tre faktorer som hon inte kan kontrollera vädret, mamma Annika och storebror Erik. Vädret blir bra, men under bröllopets gång blir stämningen bland gästerna alltmer spänd. Det är som att inga sår någonsin läkte när gamla sanningar tvingas upp till ytan. Och plötsligt görs en fasansfull upptäckt längst ner i slottsparkens mörkaste ände strax efter midnatt.

Bok 4

Den store konstnären av Hanna Jedvik, Emmy Abrahamson

Inbunden
239 kr
Köp boken

Mord, humor och mys på Österlen! Radiojournalisterna Ann Ek och Esti Przybyszewski har äntligen fått sin stora chans. De ska göra ett reportage om konstnären Niki Falc som begått självmord i sitt hem på Österlen. Den bullälskande Ann och den organiserade Esti skulle bli ett bra team bara de kunde samarbeta. Och hur ska de göra när Falcs släktingar inte vill bli intervjuade?

Bok 5

Bortbytaren av Anders De La Motte

Pocket
79 kr
Köp boken

Den första delen i en ny spänningssvit som utforskar det annorlunda och avvikande. Leonore Asker är på gov väg att bli chef för Malmös grova brottsrotel, men mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall väljer ledningen att istället ”befodra” henne till chef över den så kallade Avdelningen för förlorade själar. Enheten är särskilt inriktade på egendomliga fall och Asker dras in i ett där någon placerar ut olycksbådande modelljärnvägslandskap. En av dem har en koppling till den kidnappade kvinnan. Fallets kopplingar till det gömda och förfallna leder Asker till att kontakta Martin Hill, lektor i arkitektur med ett intresse för urban exploration.

Bok 6

Ett fynd att dö för av Måns Nilsson, Anders De La Motte

Pocket
79 kr
Köp boken

Förra året kom den första delen i den hypade serien Morden på Österlen. Nu kommer Anders de la Mottes och Måns Nilssons andra pusseldeckare. I Ett fynd att dö för är det högsommar när en ökänd antikhandlare mördas på en antikmarknad. Kriminalkommissarie Peter Vinston dras in i fallet och får hjälp av Tove Esping på Simrishamnspolisen. Den omaka duon inser snart att antikvitetsvärlden är full av excentriska människor, gamla konflikter och gåtor som är ovanligt svåra att lösa. Frågan är bara vem som är beredd att döda i jakten på det stora fyndet?

Bok 7

En familjetragedi av Mattias Edvardsson

Pocket
69 kr
Köp boken

Tre unga människor. Två mord. Men finns det mer än en sanning? Bill Olssons ekonomi är körd i botten. Han kämpar för att försörja sin dotter och hyr ut ett rum till studenten Karla. För att finansiera sina juridikstudier börjar Karla städa hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru Regina. Men snart förstår hon att allt inte står rätt till i huset. Samtidigt är Jennica mitt uppe i en trettioårskris. Via Tinder möter hon Steven och blir stormförälskad. När Steven och Regina hittas döda i sitt hem blir Bill snart misstänkt.

Bok 8

Cold Case: Skärseld av Tina Frennstedt

Pocket
69 kr
Köp boken

En mordbrännare sätter skräck i de boende på Österlen. På offrens utbrända hus hittar polisen siffror som man tror förövaren målat dit, och en överlevande kvinnas berättelse ger kriminalinspektör Tess Hjalmarsson en flashback till ett fall hon misslyckats med i början av sin karriär. Tillsammans med kollegan Marie Erling och profileraren Carsten Morris jagar Tess en gärningsman besatt av hämndbegär. Snart hotas även Tess egen trygghet tillsammans med den nya kärleken i huset på Österlen. Det förflutna har kommit ikapp henne och hon själv verkar stå på mordbrännarens lista. Cold Case-serien är inspirerad av verkliga fall.

 

Bok 9

Vingården för vilda drömmar av Caroline Säfstrand

Pocket
69 kr
Köp boken

Erica lämnar sin man, lägenheten på Södermalm och jobbet som revisor. Hon vet inte vart hon är på väg, hon vet bara att hon måste bort. I Arild, femtiosex mil söderut, hamrar Marcus ner en skylt i marken: ”Rum uthyres!” Ännu ett grepp för att försöka få ekonomi i gården och vinodlingen hans farfar lämnat till sin sonson att sköta. Samtidigt sitter Lilian ensam i lägenheten i Helsingborg och iakttar livet som pågår utanför hennes fönster. Vad hon inte anar är att en ung kvinna i Stockholm just lämnat sitt hem och att det sätter saker i rullning som kommer att förändra livet för Lilian – och för flera andra personer.

Bok 10

Den sista spiken av Stefan Ahnhem

Pocket
69 kr
Köp boken

Han har utpressat. Han har misshandlat. Han har våldtagit. Han har gått över lik för att nå hela vägen till toppen. Han är på alla sätt en vidrig man. Han heter Kim Sleizner och han arbetar som polischef i Köpenhamn. Dunja Hougaard har gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef. I månader har hon och hennes team samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Köpenhamn börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem.
Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt.

Läs mer: Allt du behöver veta om Fabian Risk

Bok 11

De drabbade av Karin Wahlberg

Pocket
69 kr
Köp boken

Ett kallblodigt mord har skett i en enslig stuga utanför Dalby i den skånska skogen. Offret, sjukvårdsstrategen Carolina Broms, har dessutom fentanyl i kroppen. Vilka kan ha vetat att hon var där? Och vem hade motiv till att begå mordet? Kommisarie Claes Claesson och kirurgen Veronika Lundberg har flyttat till Lund och de båda möts direkt av utmaningar. Claes försöker göra sig hemstad i staden på slätten, samtidigt som han leder en omfattande mordutredning, och Veronika måste klara av svårigheter på kirurgkliniken i Malmö. Samtidigt finns det en oro för hur dottern Klara trivs i sin nya klass. I De drabbade får vi återigen följa Claes och Veronika, men även sjukvårdspersonal och de tuffa kamper som familjer på sjukhuset går igenom.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!