Bland äppelodlingar och gårdar – 6 böcker som utspelar sig på Österlen
Boktips

Bland äppelodlingar och gårdar – 6 böcker som utspelar sig på Österlen

Vandra bland äppelodlingar, sola och bada på vidsträckta sandstränder och cykla runt i pittoreska byar. Vi listar sex böcker som tar dig till det vackra Österlen.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 20 februari 2023

Vandra bland äppelodlingar, sola och bada på vidsträckta sandstränder och cykla runt i pittoreska byar. Vi listar sex böcker som tar dig till det vackra Österlen.

Bok 1

Den store konstnären av Hanna Jedvik, Emmy Abrahamson

Inbunden
Köp boken

Mysdeckare när den är som bäst – och dessutom på Österlen! Radiojournalisterna Ann Ek och Esti Przybyszewski har äntligen fått sin stora chans. De ska göra ett reportage om konstnären Niki Falc som begått självmord i sitt hem på Österlen. Den bullälskande Ann och den organiserade Esti skulle bli ett bra team bara de kunde samarbeta. Och hur ska de göra när Falcs släktingar inte vill bli intervjuade?

Bok 2

Änkorna på Österlen av Sara Paborn

danskt band
Köp boken

Stormen är uppföljaren till den populära boken Änkorna på Österlen. Filippa är tillbaka på Österlen och mamma Mona ska gifta sig med Ali, takläggaren hon träffade för bara några månader sedan. Dessutom tänker hon sälja Skånegården för att köpa en husbil och bege sig ut i Europa. Håller Mona på att bli sol-och-vårad? Filippa vill sätta stopp för bröllopet och får hjälp av Brigitte, grundaren av änkornas förening för renovering av gamla hus, som ser hela sitt livsverk äventyrat om hon förlorar sin kompanjon Ali.

Bok 3

Vägen till äppelriket av Anna Fredriksson

Vägen till äppelriket är Anna Fredrikssons avslutande del i bokserien om tre generationer kvinnor på ett pensionat på Österlen. Hösten har nu kommit till Skåne och äppelodlingarna dignar. Vanja åker till Köpenhamn för att hålla en vernissage, och under den lyckade tillställningen dyker en man från hennes förflutna upp. Samtidigt har Sally, som nu driver pensionatet tillsammans med kärleken Peter, svårt att nå fram till sin mamma och hon börjar på egen hand leta efter sin okända morbror. Dottern Josefin har öppnat vintagebutik men kunderna uteblir. Ortsbefolkningen tycks fortfarande se henne och Harald som ett udda par och hon gör allt för att passa in.

Boken finns även i lättläst version.

Bok 4

Bill Nilssons sista vita skjorta av Björn Ranelid

Inbunden
Köp boken

En fruktansvärd tragedi har inträffat i en by på Österlen. Hur kunde den ske? Hur kan livet gå vidare? Björn Ranelid målar upp ett samhälle där det vackra och det fruktansvärda lever sida vid sida. I tillbakablickar lär vi känna några av byborna och förstår så småningom vad som har hänt. Det finns händelser som tycks gjorda enbart av mörker. Men havet, jorden och arbetet ger människorna kraften att resa sig. Och kärleken, som kan ta oväntade vägar.

Bok 5

Augustiresan av Anna Fredriksson

En Österlen-lista kräver givetvis minst två böcker av Anna Fredriksson! I Augustiresan möter vi Jenny, hon har precis fyllt 40 och livet har inte blivit som hon tänkt sig. En dag upptäcker hon att hennes man varit otrogen och tillvaron rasar samman. Tillsammans med tre vänner ger hon sig ut på en cykelsemester genom Österlen. När Jenny får veta att en av väninnorna känt till makens otrohet sätts vänskapen på prov.

Bok 6

Lättklätt i tryckkammaren av Karin Brunk Holmqvist

Karin Brunk Holmqvist har skrivit flera älskade feelgood-böcker om Österlen. Lättklätt i tryckkammaren handlar om pensionärerna Agnes och Adolf. De har flyttat från en lägenhet till ett litet hus i Ljunglyckorna på Österlen. Där passar de perfekt. De blir snabbt vänner med grannparet Rut och Herman. På kvällarna tar herrarna för vana att försvinna in i Hermans bod, där vankas det starka drycker och lättklädda damer. Annat är det hos Lutz, grannen på andra sidan. Från hans tomt hörs ett fasligt väsen och vad det än är han bygger så är skapelsen både stor och hemlig. Ja, det sker märkliga ting i bygden. Det viskas om osaliga andar, och någon kör omkring i en gammal likbil med en amerikansk flagga vajande från antennen. Ljunglyckorna kommer aldrig bli sig likt igen.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!