Sträckläsning – 18 böcker du fastnar för redan efter första sidan
Boktips

Sträckläsning – 18 böcker du fastnar för redan efter första sidan

Det finns böcker och så finns det böcker. Berättelser du faller handlöst för redan efter första sidan är något särskilt. Här är arton fängslande bokpärlor som berör från början till slut.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 22 februari 2022

Det finns böcker och så finns det böcker. Berättelser du faller handlöst för redan efter första sidan är något särskilt. Här är arton fängslande bokpärlor som berör från början till slut.

Bok 1

Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti

26-åriga Ella-Maria Nutti debuterar med en mor-och-dotter-skildring. Romanen utspelar sig under en vecka och handlar om en mamma som reser från Gällivare till Stockholm. Hon har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta. Kaffe med mjölk beskrivs som en både vemodigt finstämd och skimrande berättelse om en förälder och hennes barn och om hur de tunnaste trådarna kan vara de starkaste banden.

Bok 2

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Amerikansk jord är en skrämmande aktuell och fullständigt uppslukande roman om en mor och en son på flykt. Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror.

Bok 3

Glöm mig av Alex Schulman

Alex Schulman ska övertala sin mamma att skriva in sig på en avvänjningsklinik. Den glada mamman han växte upp med har förändrats. Vad var det egentligen som hände?

I denna berättelse blickar Alex tillbaka på barndomen och den såriga relationen mellan mor och son. Det är en djupt berörande bok om både sorg, medberoende och behovet av att försonas.

Bok 4

Tim av Måns Mosesson

Inbunden
Köp boken

Tim Berling var en musikalisk visionär som genom sin känsla för melodier definierade epoken då svensk och europeisk housemusik tog över världen. Men Tim var också en introvert och skör ung man som blev vuxen i ett omänskligt uppskruvat tempo. Efter ett antal akuta sjukhusvistelser slutade han turnera sommaren 2016. Knappt två år senare tog han sitt liv. Genom intervjuer med Tims familj, vänner och musikkollegor har författaren kommit stjärnproducenten in på livet och tecknar en ärlig bild av Tim och hans sökande.

Bok 5

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

Ljuset vi inte ser är en gripande historia om människor som, mot alla odds, kämpar för att överleva. Här får vi bland annat följa den franska flickan Marie-Laure som nyligen har blivit blind och bara kan tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring.

Bok 6

Lite död runt ögonen av David Ärlemalm

Den handlar om Arto, en före detta missbrukare, som krampaktigt försöker få ihop tillvaron med sin dotter Bodil vars mamma dött i en överdos. Han tycks ha hittat en någorlunda stabilitet i livet, men när falsk ryktesspridning leder till att han får sparken från jobbet på skolan där han jobbar i skolköket, hamnar han i en Kafkaliknande situation där problemen dras till honom. En rafflande spänningsroman, men också en en drabbande pappa och dotter-skildring.

Bok 7

Hon minns inte av Jonas Brun

Det är år som präglas av förluster. Jonas Bruns mamma drabbas av Alzheimers sjukdom och för varje gång något lämnar henne skriver han ner det. Nu är han aktuell med Hon minns inte,  en skildring av minnesförlust och en memoar. En vacker och drabbande bok om när någon man älskar försvinner men fortfarande finns kvar.

Bok 8

Det slutar med oss av Colleen Hoover

I Det slutar med oss får vi följa Lily som gjort en lång resa från uppväxten i Maine till att öppna och driva sin egen blomsterbutik i Boston. Där träffar hon, och faller för drömkillen Ryle. Men efterhand i relationen kommer Lilys förflutna tillbaka och äventyrar deras förälskelse. Denna bok är som ett enda stort romantiskt gråtkalas.

Bok 9

Dit du går, följer jag

Inbunden
199 kr
Köp boken

Dit du går, följer jag handlar om Unni – en fattig kvinna som i början av 1900-talet lämnat sitt hemland Norge i flykt undan länsman och präster. De har velat straffa henne för att ha använt och förmedlat förbjuden naturläkekonst. Tillsammans med sin Armod bosätter hon sig i ett arrenderat torp i Hälsingland. Berättelsen om Unni växlas med ett annat kvinnoöde, cirka 60 år senare. Medan Unnis lilla familj lever i oerhörd fattigdom och misär, och har flera gånger svårt att överleva svälten och extremvädret, lever Kåra med ett hål i sin själ.

Bok 10

Samlade verk av Lydia Sandgren

Inbunden
Köp boken

Lydia Sandgrens debut och Göteborgsskildring är en 700-sidor lång roman som utspelar sig under tre decennier. Den kretsar kring förläggaren Martin Berg som på 80-talet träffar sin vän, konstnären Gustav Becker, och den geniala Cecilia som han gifter sig med. De får två barn och när dessa är små försvinner hon spårlöst. Parallellt får vi följa deras dotter, den 20-åriga psykologistudenten Rakel, i nutid. Det förbereds ett retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk och på utställningsaffischen som är tapetserad över stan möter hon var hon än vänder sig sin försvunna mammas ansikte. Samlade verk är en roman om kärlek, konst och bildning och den hyllades unisont av recensenter när den kom ut i april 2021.

Bok 11

Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi

I Kabul lever Rahima med hennes två systrar och deras drogberoende far. Kvinnornas liv är begränsat och hårt styrt då de inte får vara utomhus utan en manlig släkting. När fadern inte finns till hands kan de varken gå till skolan eller handla mat. Den enda lösningen är att Rahima får klä ut sig till en ung pojke för att kunna ta hand om sina systrar. Plötsligt en dag förändras tillvaron drastiskt när Rahima och systrarna gifts bort. Nu blir Rahima fjärde hustru till Abdul Khaliq.

Pärlan som sprängde sitt skal är en fängslande och skakande skildring av kvinnoförtryck och kampen för friheten om att bestämma över sitt eget liv.

 

Bok 12

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

Storpocket
Köp boken

En modern saga och internationell bästsäljare som nu sålts i närmare en miljon exemplar. En dag strax efter att Julia avlagt sin juridikexamen försvinner hennes far utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma. Hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet.

Bok 13

Björnstad filmutgåva av Fredrik Backman

Hockeyn är räddningen för invånarna i Björnstad.

Fredrik Backmans hyllade roman som nu blivit tv-serie utspelar sig i den fiktiva orten Björnstad. Här bor före detta hockeyproffset Peter med sin fru Mira och deras barn. Plötsligt en dag när ett brott sker skakas den lilla orten. Det här är en bok om längtan efter att få visa vem man verkligen är och om manlighet och identitet. Hur långt är ett samhälle villigt att gå för att bortse från ett brott?

Bok 14

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Delia Owens bok handlar om Kya Clark som lever ensam i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Bok 15

En dag av David Nicholls

En dag är berättelsen om Emma och Dexter, vilka tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. Nästa dag måste de gå skilda vägar. Men var kommer de att vara den 15 juli året därpå? Och kommer de någonsin att träffa varandra igen? Det här är verkligen en lika delar hjärtskärande som hjärtevärmande berättelse, som finns, inte bara som bok utan också som film. Och tur är väl det, för man nöjer sig inte med bara en dag, man vill ha många fler i den här berättelsen.

Bok 16

Silvervägen av Stina Jackson

Lelle kör bil under de ljusa sommarnätterna sedan tre år tillbaka. Han kör på en väg som kallas för Silvervägen. För tre år sedan försvann hans dotter spårlöst. Dotterns försvinnande bryter ner honom totalt. En dag kommer 17-åriga Meja och hennes mamma till den lilla orten Glimmersträsk. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. När ytterligare en flicka försvinner blir Lelle och Mejas öden sammanlänkade.

Bok 17

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Storpocket
Köp boken

Ett litet liv är en gripande, skoningslös och oförglömlig bok, en bok för dig som vill bli totalt uppslukad under 700 sidor. Det här är berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York. Boken sträcker sig över flera decennier och växlar mellan nattsvart mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta för dem som står honom närmast.

Bok 18

Störst av allt av Malin Persson Giolito

Tonåriga Maja är från den exklusiva kommunen Djursholm. Hon lär känna Sebastian, och hennes liv förändras för alltid. Nio månader senare står hon åtalad för mord. Störst av allt är ett porträtt av en ung människa, en skildring av ett samhälle som håller på att glida isär och ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.

Läs mer