15 omtalade, omskakande och avslöjande kändis-biografier
Biografier

15 omtalade, omskakande och avslöjande kändis-biografier

Isabella Löwengrip, Mariah Carey och Barack Obama är senast i raden av kända personer att släppa självbiografier. I dessa böcker får kändisarna en chans att göra upp med en bild av dem själva som har skapats av media. Här listar vi 14 intima, utlämnande och rörande självbiografier.

Av: Meja Uhlander
Publicerad: 22 november 2021

Isabella Löwengrip, Mariah Carey och Barack Obama är senast i raden av kända personer att släppa självbiografier. I dessa böcker får kändisarna en chans att göra upp med en bild av dem själva som har skapats av media. Här listar vi 14 intima, utlämnande och rörande självbiografier.

Bok 1

Den andre av Prins Harry

Inbunden
Köp boken

Den andre tar läsaren med på en resa tillbaka i tiden till en av förra århundradets mest kraftfulla scener, där två unga prinsar följer efter sin mammas kista medan hela världen tittar på i sorg. Miljarder människor undrade vad prinsarna tänkte och kände under begravningen av Diana, prinsessan av Wales, och hur deras liv skulle bli. Prins Harrys historia är nu tillgänglig för allmänheten i boken Den andre. Han berättar sårbart och ärligt om hur livet och kärleken kan övervinna sorgen.

Bok 2

Tim av Måns Mosesson

Inbunden
Köp boken

Tim Berling var en musikalisk visionär som genom sin känsla för melodier definierade epoken då svensk och europeisk housemusik tog över världen. Men Tim var också en introvert och skör ung man som blev vuxen i ett omänskligt uppskruvat tempo. Efter ett antal akuta sjukhusvistelser slutade han turnera sommaren 2016. Knappt två år senare tog han sitt liv. Genom intervjuer med Tims familj, vänner och musikkollegor har författaren kommit stjärnproducenten in på livet och tecknar en ärlig bild av Tim och hans sökande.

Bok 3

Isabella av Isabella Löwengrip, Rebecka Edgren Aldén

”Blondinbella” var Sveriges största blogg och gjorde Isabella Löwengrip känd redan som tonåring. Vid 20 års ålder drev hon flera framgångsrika bolag och har bara blivit mer och mer inflytelserik. Men vid en punkt kraschade allt och Isabella hamnade på psykiatriska akutmottagningen. I nya biografin Isabella berättar hon ärligt och naket om sitt liv, så som det egentligen var. Om vem som gömt sig bakom den välpolerade ytan.

Bok 4

Mitt liv som Mariah Carey av Mariah Carey, Michaela Angela Davis

Inbunden
Köp boken

Mariah Careys självbiografi. Berättelsen om hennes framgångsrika liv är en mycket drabbande historia om hur en flicka i utanförskap blev en av vår tids mest främsta sångerskor, med fler listettor än någon annan soloartist. I boken gör hon nedslag både i karriärens höjdpunkter och vid sina erfarenheter av rasism. Boken är inläst av ingen mindre än sångerskan Lisa Nilsson.

Bok 5

Hej livet! av Lasse Berghagen, Marcus Birro

Storpocket
Köp boken

Lasse Berghagen blev folkkär efter Teddybjörnen Fredriksson och allsång på skansen. Nu bjuder han i denna självbiografi in till hans liv i med och motgångar. Tillsammans med författaren Marcus Birro får vi ta del av relationen till andra artister, familjen och hans älskade Dalarna. Han berättar om kärleken till hustrun Eva men även om osanningar som figurerat i media.

Bok 6

Som ett surr mellan brösten av Stina Jofs, Marianne Mörck

Efter rollen som mamma i tv-serien Bonusfamiljen och som svenska folkets julvärd 2019 är Marianne Mörck nu tillbaka med en självbiografi. I denna berättelse om hennes liv får vi ta del av drömmar, sorg, ensamhet och kärlek. Tillsammans med Stina Jofs återberättar hon historier och anekdoter som format hennes liv. Det här är inte bara en bok om en lyckad karriär utan också en emotionell bok om sorg och ensamhet.

Bok 7

Renegades – Born in the USA (svensk utgåva) av Barack Obama, Bruce Springsteen

Inbunden
Köp boken

Barack Obama och Bruce Springsteen släpper boken Renegades – Born in the USA. Här får vi ta del av äkta, intima och engagerande samtal mellan två världsberömda människor.

Boken har sin bakgrund i den hyllade podcasten med samma namn och som tillhör en av de mest lyssnade internationella podcasten på Spotify. Samtalen som vi får ta del av tar upp vanliga tankar om livet och kärleken till Amerika. Vi får också ta del av Obamas tal och Springsteens texter.

Bok 8

Klassisk rebell av Linda Lampenius

Kartonnage
Köp boken

Linda Lampenius har yrkesviolinist, modell, känd tv-personlighet och skådespelare på sitt cv, bland mycket annat. Men redan i unga år utvecklade hon kontrollbehov, som senare led till ortorexi och bulimi. Hon har kämpat med både det egna psykiska lidandet, och andras, och trots det lyckats åstadkomma en fantastisk musikerkarriär. Det här är en självbiografi man inte vill missa.

Bok 9

Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt av Paul Mccartney

Inbunden
Köp boken

Den här boken bygger på den ikoniska låtskrivaren Paul McCartney och hans liv. Vi får ta del av barndomen och början av hans karriär samt tiden när The Beatles var aktiva. I boken återfinns 154 låtar som är från olika tidsperioder i hans karriär. Varje låttext får nu sin förklaring samt hur det gick till när låtarna skapades. Tillsammans med historier och låttexter från hans liv får vi tillgång till McCartneys privata material som består av fotografier, utkast och brev.

Bok 10

30 år av tystnad av Anna Hage, Ana Udovic

Anna Hage är ung gymnasieelev och försöker rädda livet på statsministern en februarikväll 1986. En traumatisk upplevelse som tillsammans med det efterföljande drevet i media, polisförhören och rättegångarna har påverkat hennes liv starkt. Trettio år senare sitter hon hemma i tv-soffan och drabbas av frossa. Minnen från den där natten kommer tillbaka och hon inser att det finns en gräns för hur länge man kan trycka undan sina känslor.

I sin bok 30 år av tystnad berättar hon för första gången sin egen historia. Hon beskriver mordnatten, polisförhören, utsattheten och känslan av att vara den som alla skvallrar om. Hon berättar om livet idag, om hur de åren präglat henne, om maktlöshet och skamkänslor. Om vikten av att våga möta sina värsta rädslor – och om att gå vidare i livet.

Bok 11

Min historia av Michelle Obama

Storpocket
Köp boken

Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv. Samtidigt har hon uppfostrat två döttrar och stått sida vid sida med sin man i hans uppdrag att leda USA genom några av landets mest påfrestande perioder. Hennes självbiografi kommer ut i butik 13 november.

Bok 12

Att bära sig själv av Peter Jöback, Martin Svensson, Leif Eriksson och Henrik Johnsson

I denna självbiografi om Peter Jöback berättar musikalartisten och skådespelaren själv om barndomen och livet på scen. Han är en av Sveriges största artister och har under åren medverkat i Kristina från Duvemåla och Phantom of the opera som fått stora framgångar. Men bakom det glamourösa livet på teatern kantades barndomen av familjehemligheter och skuldkänslor.

Bok 13

Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv av Leif G. W. Persson

Leif GW Persson är författare, kriminolog och professor i polisforskning tidigare verksam vid Rikspolisstyrelsen. I Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv har Leif GW Persson samlat sina nya memoarer. Det är historien om hur Gustavs grabb, Professor Wille Vingmutter, blev Professor Leif GW Persson. Om hur en dröm om ett liv som mästerdetektiv blev till en karriär i att studera och lösa brott.

I boken berättar han också om relationen till Göran Persson och om varför deras vänskap tog slut. Göran Persson och Leif GW Persson har liknande bakgrund och hade varit vänner länge, men bråken avlöste varandra. Göran Persson ringde en gång och sa ”Fan vad fet du har blivit” när han sett Leif GW Persson på tv. Viktbråket bidrog till att vänskapen tog slut.

Bok 14

Där jag kommer ifrån av Theodor Lundgren, Dragomir "Gago" Mrsic

Dragomir Mrsic är skådespelaren som alla känner igen, men kanske inte visste så mycket om, före hans medverkan i ”Stjärnorna på slottet”. I TV-programmet fick tittarna lära känna personen bakom de otäcka rollerna, och fick förstå att han bär på en spännande livshistoria. Nu finns äntligen biografin om Gago, framtagen tillsammans med Theodor Lundgren.

Bok 15

Adrenalina av Zlatan Ibrahimovic, Luigi Garlando

Inbunden
Köp boken

Fotbollslegenden Zlatan Ibrahimovic är tillbaka med en ny bok. Denna gång får vi ta del av nya berättelser som vi inte hört talas om förut. Hur är det att spela fotboll egentligen? Bakom de stora arenorna och rampljuset? Han känner en oro inför framtiden och hur balanserar man adrenalin och harmoni?

Boken ges ut den 8 december av Albert Bonniers förlag.

Läs mer