11 historiska deckare att sträckläsa
Boktips

11 historiska deckare att sträckläsa

En mytomspunnen mördare i 1910-talets New Orleans, bestialiska brott i 1700-talets Stockholm och mörker i 1990-talets Halland. Att placera en deckare i historisk miljö ger berättelsen ytterligare en dimension. Vi tipsar om elva läsvärda historiska deckare!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 27 oktober 2023

En mytomspunnen mördare i 1910-talets New Orleans, bestialiska brott i 1700-talets Stockholm och mörker i 1990-talets Halland. Att placera en deckare i historisk miljö ger berättelsen ytterligare en dimension. Vi tipsar om elva läsvärda historiska deckare!

Bok 1

Tukta av Helén Wigh

1950. Elin Roth arbetar i farfaderns antikvariat och drömmer om att bli polis. Ett ödesdigert misstag utesluter henne från framtida samarbeten med sin far, en poliskonstapel. När en tonårsflicka misshandlas och misstankar riktas mot hennes familj börjar Elin undersöka fallet i hemlighet. 1890. Systrarna Ingrid och Sara lever i en ensligt belägen stuga, där naturen blir Ingrids enda tröst i en uppväxt präglad av våld och svek. Helén Wigh flätar skickligt samman historierna från dessa två tidsåldrar i denna suggestiva värmländska noir, Tukt, första delen i spänningsserien om Elin Roth.

Bok 2

De försvunna barnen av Anne Stern

I den andra delen av serien om barnmorskan Hulda Gold, placerad i Berlin 1923, kallas Hulda till Scheunenviertel för att hjälpa vid en födsel i en judisk familj. När det nyfödda barnet försvinner, dras Hulda in i utredningen samtidigt som Berlinpolisen söker en barnhandelsliga. Samtidigt som utredningen pågor, står Hulda inför utmaningar från sitt förflutna och sina relationer, särskilt till Karl North.

Bok 3

Döda kvinnor förlåter inte av Katarina Wennstam

I slutet av 1800-talet genomgår Stockholm omfattande förändringar, präglade av hög inflyttning och höga dödstal. Fyra kvinnor i en fastighet på Södermalm dras samman av en tragisk händelse under nyårsnatten 1895-1896, bland annat en illegal abort. Döda kvinnor förlåter inte målar en ödesmättad bild av kvinnors hårda villkor på den tiden, med ett gripande språk och livfulla beskrivningar av staden och dess eleganta klädedräkter.

Bok 4

En instängd man av Per Hellgren

Sommaren 1958 utreds ett våldsamt sexualmord i Västmanland av kriminalkonstapel Rydin och hans team. År 1965 kämpar kriminalassistent Lampell med fallet på Bergsgatan 57 i Stockholm där en man hittas död. Hur tog gärningsmannen sig ut ur en lägenhet igenbommad från insidan? En instängd man  har ger en kärleksfull hyllning till Sjöwall & Wahlöö och det svenska deckarundrets inledning. Boken nominerades till Crimetime Awards 2023 för bästa deckare och har hyllats av Leif GW Persson.

Bok 5

Ondskans näste av Simon Scarrow

En gripande historisk deckare som utspelar sig i andra världskrigets Berlin, av den älskade författaren till Silverörnserien, Simon Scarrow.

Året är 1940 i Berlin. Nazipartiets makt i Tyskland är på ohotad. Ett mord sker en kall januarinatt. En SS-läkare och hans fri har återvänt från stadens konserthus där de umgåtts med partikamrater. Nästa dag hittas läkaren död i en pöl av blod. Kriminalinspektör Horst Schenke tar på sig fallet för att ta reda på om det var mord eller självmord, och om det var ett mord, vem är mördaren? Och varför skulle någon vilja mörda en till synes obetydlig läkare? När Schenke gräver i fallet början han tro att den nyblivna änkans teori om att maken var en måltavla för en brutal kupp. Snart börjar kopplingarna uppenbara sig, och de pekar mot en fasansfull sanning. . .

Översättare: Mia Gahne
Bok 6

Pestön av Marie Hermanson

Marie Hermanssons Pestön utspelar sig i 20-talets Göteborg. En upphittad död man leder konstapel Nils Gunnarsson så småningom till den ökända Pestön, som tidigare använts för att hålla inresta sjömän i karantän. Numer hålls en man fången på ön, och Gunnarsson får en hel del att nysta i, i denna pusseldeckare. Han måste på nytt ta hjälp av journalisten Ellen Grönblad, som vi känner igen från Hermanssons förra bok – Den stora utställningen.

Bok 7

1795 av Niklas Natt Och Dag

Bok 8

Levande och döda av Christoffer Carlsson

Christoffer Karlssons stämningsfulla och karaktärsdrivna deckare nominderades till Årets bok 2023.

I Skavböke i Halland mot 90-talets slut hände det något med en grupp pojkar på väg ut i vuxenlivet. En av pojkarna lämnade bygden, en hittas ihjälslagen och en miste livet. Det sägs att någon ville ta död på pojkarna. Mer än tjugo år senare på en varm julidag sker ett nytt mord, och polisen misstänker en koppling till det som hände pojkarna. Hur hänger allt ihop?

Läs också: Christoffer Carlsson: ”Platsen vi kommer ifrån blir för alltid ett slags mysterium”

Bok 9

Marvatten av Ann Rosman

Ann Rosmans sjunde bok om Karin Adler som den här gången utspelar sig i Marstrand. 1867 totalförstörs flera kvarter på ön av en våldsam brand. Johanna, som kommit dit som piga, är en av de som ställts på bar backe efter branden. Men var det en olyckshändelse?

Till samma plats flyttar Lotta nästan 150 år senare för att driva ett hotell. Kriminalinspektör Karin Adler är föräldraledig med sitt första barn och blir bekant med Lotta. Samtidigt kopplas Karins poliskollegor, Robert och Folke, in på en arbetsplatsolycka. En matros har omkommit på ett lastfartyg. Eller ligger det ett brott bakom dödsfallet? Och är alla de övningar som Sjöfartsverket gör med sin räddningshelikopter verkligen slumpmässiga?

Bok 10

"Den ovillige mördaren" av Set Mattsson

Den tredje delen i en deckartrilogi om 1950-talets Sverige och Malmö. I Budapest leder de växande protesterna mot den kommunistiska regimen till en blodig revolt. En av dem som deltar är den unge studenten Lajos Varga. Varga flyr Budapest och hamnar i Malmö, där han stöter på en person som han misstänker var inblandad i bortförandet av hans barndomskamrat och stora kärlek, Rebeka. Varga bestämmer sig för att hämnas.

Bok 11

Yxmannen av Ray Celestin

New Orleans, 1919. Seriemördaren Yxmannen sätter skräck i staden. Kriminalinspektör Michael Talbot utreder fallet men har svårt att hitta ledtrådar. Dessutom bär han på en hemlighet. Luca DAndrea, Michaels tidigare chef, har fått i uppdrag av maffian att ta reda på vem Yxmannen är. Ida är 19 år och i jobbet som sekreterare hos en privatdetektiv snubblar hon över ledtrådar som kan leda till avslöjandet av Yxmannens identitet. Hon kan inte låta bli att utreda mysteriet själv.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!