8 historiska deckare att sträckläsa
Boktips

8 historiska deckare att sträckläsa

En mytomspunnen mördare i 1910-talets New Orleans, bestialiska brott i 1700-talets Stockholm och mörker i 1980-talets Halland. Att placera en deckare i historisk miljö ger berättelsen ytterligare en dimension. Vi tipsar om åtta läsvärda historiska deckare!

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 30 juni 2021

En mytomspunnen mördare i 1910-talets New Orleans, bestialiska brott i 1700-talets Stockholm och mörker i 1980-talets Halland. Att placera en deckare i historisk miljö ger berättelsen ytterligare en dimension. Vi tipsar om åtta läsvärda historiska deckare!

Bok 1

"Pestön" av Marie Hermansson

Marie Hermanssons Pestön utspelar sig i 20-talets Göteborg. En upphittad död man leder konstapel Nils Gunnarsson så småningom till den ökända Pestön, som tidigare använts för att hålla inresta sjömän i karantän. Numer hålls en man fången på ön, och Gunnarsson får en hel del att nysta i, i denna pusseldeckare. Han måste på nytt ta hjälp av journalisten Ellen Grönblad, som vi känner igen från Hermanssons förra bok – Den stora utställningen.

Bok 2

"1795" av Niklas Natt och Dag

I september kommer den tredje och avslutande delen i Niklas Natt och Dags Bellman noir-trilogi. Tycho Ceton stryker runt i det sena 1700-talets Stockholm och filar på en plan för att återta den glans han förlorat. Han ska ställa till med ett spektakel mer häpnadsväckande, mer hänförande och mer avgrundsdjupt vidrigt än något som dittills skådats i detta vidunderliga och vedervärdiga Stockholm. Emil Winge har lovat sig själv att stoppa honom. Men myndigheternas stöd för hans jakt på Tycho Ceton börjar tryta och vapendragaren Mickel Cardell är upptagen av en egen jakt efter Anna Stina Knapp, som försvunnit efter hennes båda barns död.

Bok 3

"Brinn mig en sol" av Christoffer Carlsson

Det är februari 1986 när det sker ett mord i byn Tiarp på Nyårsåsen utanför Halmstad. För polisen Sven och hans son Vidar blir det en avgörande tid. Landet är i chock efter mordet på Olof Palme. Medan Vidar söker sin väg mot vuxenlivet, tvingas Sven in i mörkret på Nyårsåsen för att jaga Tiarpsmannen: Vem är han? Vem blir hans nästa offer? Och vem är författaren som långt senare återger historien – varför skriver han?

Bok 4

"Döden klär i domino" av Marie Bengts

En klassisk pusseldeckare i Agatha Christies anda. Hannah Lönn får i uppdrag av modedirektör Leijon på Svenska Kompaniet i Stockholm att sy 30 svarta dominoslängkappor som rekvisita till en modevisning i Christian Diors ära. Dagen före modevisningen tar en kvällstidning emot ett hotbrev riktat mot modehuset och direktören. Hannahs till synes tradiga uppdrag blir genast mycket mer intressant. I oktober ser vi fram emot den tredje delen i pusseldeckarserien: Inferno i snö!

Bok 5

"Midnight Atlanta" av Thomas Mullen

Den tredje delen i Thomas Mullens serie om Boggs och Smith. Atlanta, 1956. Tommy Smith är en före detta polis som numera jobbar på USA:s enda dagstidning för svarta. En sen kväll på redaktionen väcks han av ett pistolskott. På våningen ovanför har chefredaktören Arthur Bishop mördats. De vita poliserna som undersöker brottsplatsen kastar anklagande blickar på Smith, någon annan är inte på plats i tidningshuset. För att rentvå sig själv börjar Smith undersöka den story Bishop arbetade med. Han inser snart att chefen var något farligt på spåren. Samtidigt försöker Smiths före detta kollegor Lucius Boggs och Joe McInnis hitta den skyldige, även om de saknar befogenhet att utreda mord. Spänningarna i samhället växer i takt med att den unga pastorn Martin Luther King skapar stora rubriker.

Ann Rosmans sjunde bok om Karin Adler som den här gången utspelar sig i Marstrand. 1867 totalförstörs flera kvarter på ön av en våldsam brand. Johanna, som kommit dit som piga, är en av de som ställts på bar backe efter branden. Men var det en olyckshändelse? Till samma plats flyttar Lotta nästan 150 år senare för att driva ett hotell. Kriminalinspektör Karin Adler är föräldraledig med sitt första barn och blir bekant med Lotta. Samtidigt kopplas Karins poliskollegor, Robert och Folke, in på en arbetsplatsolycka. En matros har omkommit på ett lastfartyg. Eller ligger det ett brott bakom dödsfallet? Och är alla de övningar som Sjöfartsverket gör med sin räddningshelikopter verkligen slumpmässiga?

Bok 7

"Den ovillige mördaren" av Set Mattsson

Den tredje delen i en deckartrilogi om 1950-talets Sverige och Malmö. I Budapest leder de växande protesterna mot den kommunistiska regimen till en blodig revolt. En av dem som deltar är den unge studenten Lajos Varga. Varga flyr Budapest och hamnar i Malmö, där han stöter på en person som han misstänker var inblandad i bortförandet av hans barndomskamrat och stora kärlek, Rebeka. Varga bestämmer sig för att hämnas.

Bok 8

"Yxmannen" av Ray Celestin

New Orleans, 1919. Seriemördaren Yxmannen sätter skräck i staden. Kriminalinspektör Michael Talbot utreder fallet men har svårt att hitta ledtrådar. Dessutom bär han på en hemlighet. Luca DAndrea, Michaels tidigare chef, har fått i uppdrag av maffian att ta reda på vem Yxmannen är. Ida är 19 år och i jobbet som sekreterare hos en privatdetektiv snubblar hon över ledtrådar som kan leda till avslöjandet av Yxmannens identitet. Hon kan inte låta bli att utreda mysteriet själv.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!