9 historiska deckare att sträckläsa
Boktips

9 historiska deckare att sträckläsa

En mytomspunnen mördare i 1910-talets New Orleans, bestialiska brott i 1700-talets Stockholm och mörker i 1980-talets Halland. Att placera en deckare i historisk miljö ger berättelsen ytterligare en dimension. Vi tipsar om nio läsvärda historiska deckare!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 11 september 2023

En mytomspunnen mördare i 1910-talets New Orleans, bestialiska brott i 1700-talets Stockholm och mörker i 1980-talets Halland. Att placera en deckare i historisk miljö ger berättelsen ytterligare en dimension. Vi tipsar om nio läsvärda historiska deckare!

Bok 1

Ondskans näste av Simon Scarrow

En gripande historisk deckare som utspelar sig i andra världskrigets Berlin, av den älskade författaren till Silverörnserien, Simon Scarrow.

Året är 1940 i Berlin. Nazipartiets makt i Tyskland är på ohotad. Ett mord sker en kall januarinatt. En SS-läkare och hans fri har återvänt från stadens konserthus där de umgåtts med partikamrater. Nästa dag hittas läkaren död i en pöl av blod. Kriminalinspektör Horst Schenke tar på sig fallet för att ta reda på om det var mord eller självmord, och om det var ett mord, vem är mördaren? Och varför skulle någon vilja mörda en till synes obetydlig läkare? När Schenke gräver i fallet början han tro att den nyblivna änkans teori om att maken var en måltavla för en brutal kupp. Snart börjar kopplingarna uppenbara sig, och de pekar mot en fasansfull sanning. . .

Översättare: Mia Gahne
Bok 2

Pestön av Marie Hermanson

Inbunden
249 kr
Köp boken

Marie Hermanssons Pestön utspelar sig i 20-talets Göteborg. En upphittad död man leder konstapel Nils Gunnarsson så småningom till den ökända Pestön, som tidigare använts för att hålla inresta sjömän i karantän. Numer hålls en man fången på ön, och Gunnarsson får en hel del att nysta i, i denna pusseldeckare. Han måste på nytt ta hjälp av journalisten Ellen Grönblad, som vi känner igen från Hermanssons förra bok – Den stora utställningen.

Bok 3

1795 av Niklas Natt Och Dag

Inbunden
269 kr
Köp boken
Bok 4

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson

Inbunden
259 kr
Köp boken
Bok 5

Döden klär i domino av Marie Bengts

Pocket
69 kr
Köp boken
Bok 6

"Midnight Atlanta" av Thomas Mullen

Den tredje delen i Thomas Mullens serie om Boggs och Smith. Atlanta, 1956. Tommy Smith är en före detta polis som numera jobbar på USA:s enda dagstidning för svarta. En sen kväll på redaktionen väcks han av ett pistolskott. På våningen ovanför har chefredaktören Arthur Bishop mördats. De vita poliserna som undersöker brottsplatsen kastar anklagande blickar på Smith, någon annan är inte på plats i tidningshuset. För att rentvå sig själv börjar Smith undersöka den story Bishop arbetade med. Han inser snart att chefen var något farligt på spåren. Samtidigt försöker Smiths före detta kollegor Lucius Boggs och Joe McInnis hitta den skyldige, även om de saknar befogenhet att utreda mord. Spänningarna i samhället växer i takt med att den unga pastorn Martin Luther King skapar stora rubriker.

Bok 7

Marvatten av Ann Rosman

Inbunden
249 kr
Köp boken

Ann Rosmans sjunde bok om Karin Adler som den här gången utspelar sig i Marstrand. 1867 totalförstörs flera kvarter på ön av en våldsam brand. Johanna, som kommit dit som piga, är en av de som ställts på bar backe efter branden. Men var det en olyckshändelse?

Till samma plats flyttar Lotta nästan 150 år senare för att driva ett hotell. Kriminalinspektör Karin Adler är föräldraledig med sitt första barn och blir bekant med Lotta. Samtidigt kopplas Karins poliskollegor, Robert och Folke, in på en arbetsplatsolycka. En matros har omkommit på ett lastfartyg. Eller ligger det ett brott bakom dödsfallet? Och är alla de övningar som Sjöfartsverket gör med sin räddningshelikopter verkligen slumpmässiga?

Bok 8

"Den ovillige mördaren" av Set Mattsson

Den tredje delen i en deckartrilogi om 1950-talets Sverige och Malmö. I Budapest leder de växande protesterna mot den kommunistiska regimen till en blodig revolt. En av dem som deltar är den unge studenten Lajos Varga. Varga flyr Budapest och hamnar i Malmö, där han stöter på en person som han misstänker var inblandad i bortförandet av hans barndomskamrat och stora kärlek, Rebeka. Varga bestämmer sig för att hämnas.

Bok 9

"Yxmannen" av Ray Celestin

New Orleans, 1919. Seriemördaren Yxmannen sätter skräck i staden. Kriminalinspektör Michael Talbot utreder fallet men har svårt att hitta ledtrådar. Dessutom bär han på en hemlighet. Luca DAndrea, Michaels tidigare chef, har fått i uppdrag av maffian att ta reda på vem Yxmannen är. Ida är 19 år och i jobbet som sekreterare hos en privatdetektiv snubblar hon över ledtrådar som kan leda till avslöjandet av Yxmannens identitet. Hon kan inte låta bli att utreda mysteriet själv.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!