Böckerna för dig som älskar The last of us
Boktips

Böckerna för dig som älskar The last of us

Tv-serien The last of us har fått dedikerade fans världen över. HBO-serien baseras på succéspelet med samma namn som utspelar sig i en post-apokalyptisk framtid där ett svampvirus har spridit sig som förvandlar människor till zombieliknande varelser. Älskar du serien? Här är några böcker för dig.

Av: Russell Rothman
Fotograf: HBO
Publicerad: 08 februari 2023

Tv-serien The last of us har fått dedikerade fans världen över. HBO-serien baseras på succéspelet med samma namn som utspelar sig i en post-apokalyptisk framtid där ett svampvirus har spridit sig som förvandlar människor till zombieliknande varelser. Älskar du serien? Här är några böcker för dig.

Bok 1

Makten av Naomi Alderman

Slutet på världen som vi känner den. I denna värld har tonårstjejer fått makten att skapa fruktansvärd smärta och död. Naomi Alderman har skapat en alternativ verklighet där kvinnor är styrande, och som samtidigt kastar ljus över våra egna begränsade liv. Makten har blivit en succé, och har fått stor uppmärksamhet av bland annat Barack Obama och New York Times. En internationell Tvserie baserad på boken är planerad.

ÖversättareHelena Ridelberg

Bok 2

Vägen av Cormac Mccarthy

The last of us har beskrivits som en crossover mellan The walking dead och Vägen. Vägen utspelar sig i en skrämmande framtid där en far och son vandrar genom en nedbränd del av USA i kalla och dimmiga förhållanden. Deras mål är kusten men de vet inte vad som väntar där. De har bara en pistol, kläder och mat de hittat för att överleva. Vägen handlar om deras kärlek till varandra i möte med en apokalyptisk miljö. Boken är ett mästerverk som beskriver både det värsta och det bästa hos människan.

ÖversättareThomas Preis

Bok 3

Maze runner: Dödlig kod av James Dashner

Maze runner är första delen i James Dashners framgångsrika dystopiska bokserie som utspelas i en värld likt den i The last of us. Thomas har liksom en stor grupp andra tonårskillar fått sitt minne raderat. De är inlåsta i ett stort område som omges av höga stenmurar. Varje morgon öppnas dörrarna till en enorm labyrint som omger dem och stängs varje kväll. På något sätt måste de ta sig ut, men hur? Så kommer den första tjejen dit som ger Thomas ännu en anledning att överleva.

ÖversättareYlva Spångberg

Bok 4

Station elva av Emily St. John Mandel

En trollbindande berättelse som utspelar sig efter civilisationens kollaps. Samma natt den kända Hollywoodskådisen Arthur Leander dör av en hjärtattack, slår en pandemi till i staden som utplånar det nästan hela civilisationen inom några veckor. Tjugo år senare möter vi en grupp skådespelarnomader vars uppdrag är att hålla konsten levande. Under deras resa möts de av en profet som kan förgöra dem.

ÖversättareCarl-Johan Lind

Bok 5

Pestens tid av Stephen King

I denna King-klassiker har hela USA drabbats av en superinfluensa som spridit sig som en löpande eld – gatorna är fulla av ruttnande kroppar och stillastående fordon. Världen har stannat. Vissa människor verkar vara immuna mot smittan, och gör allt för att förenas och hjälpa varandra överleva. Till slut träffas de men splittras i två läger. Kampen mellan det goda och det onda fortsätter.

Översättare: Lennart Olofsson

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!