19 böcker för sportälskaren
Boktips

19 böcker för sportälskaren

Yoga i stillhet eller sjukamp på en fullsatt arena. Sport är en viktig del i mångas liv, både på läktaren och för de som utövar sporten själva. Här är 19 böcker om kända idrottare och träningsböcker för den som vill utmana sig själv.

Av: Andrea Lindelöw
Publicerad: 29 november 2021

Yoga i stillhet eller sjukamp på en fullsatt arena. Sport är en viktig del i mångas liv, både på läktaren och för de som utövar sporten själva. Här är 19 böcker om kända idrottare och träningsböcker för den som vill utmana sig själv.

Bok 1

Adrenalina av Zlatan Ibrahimovic, Luigi Garlando

Inbunden
Köp boken

Fotbollslegenden Zlatan Ibrahimovic är tillbaka med en ny bok. Denna gång får vi ta del av nya berättelser som vi inte hört talas om förut. Hur är det att spela fotboll egentligen? Bakom de stora arenorna och rampljuset? Han känner en oro inför framtiden och hur balanserar man adrenalin och harmoni?

Boken ges ut den 8 december av Albert Bonniers förlag.

Bok 2

Hästpojken av Carl Hedin, Frida Bank

En av Sveriges största profiler inom hästsport. Carl Hedin berättar tillsammans med Frida Bank om uppväxten där han fick dölja hästintresset för att försöka passa in och vad som fick honom att bli framgångsrik. I boken får vi bekanta oss med personen bakom det stora Instagramkontot och läsa om modet i att våga gå sin egen väg. Det är ett måste att läsa i höst, oavsett om du är intresserad av hästar eller inte. Självbiografin kan verka som en boost för ditt självförtroende men har också ett djup som beskriver svårigheterna kring att stå upp för sig själv.

Bok 3

Charlotte Kalla - styrka, teknik och pannben av Charlotte Kalla

Inbunden
Köp boken

Det här är ingen klassisk självbiografi. I den här boken ger längdskidåkaren Charlotte Kalla sina bästa tips för dig som vill sticka ut i spåret. Hur håller man motivationen uppe och hur blir man duktig på att åka skidor? I boken finns olika program för träning i och utanför spåret.

Bok 4

Sarah Sjöström av Andreas Palmaer och Valentin Schönbeck

En ny serie om sporttalanger. En av Sveriges bästa simmare är Sarah Sjöström. När hon började som tioåring trivdes hon inte och ville sluta. Hennes första tävling var en katastrof. Men hur gick det till när hon fyra år efter vann sitt första EM-guld? Boken innehåller både anekdoter från hennes eget liv och fakta om simning.

Bok 5

Korthuset av Jonas Eriksson, Anders Cedhamre

Fifas toppdomare i årton år. Jonas Eriksson berättar nu om vägen till toppen som kantades av ensamhet och vad som ledde till att han slutade. Han berättar också om vad som händer bakom toppfotbollen som består av mutor och världsstjärnor i fotbollen som är egoistiska. Hur förhåller man sig till hatet när man gör en dålig match som domare? Och varför får man inget beröm när man gör bra ifrån sig?

Bok 6

Livet är en sjukamp av Carolina Klüft

Idag är hon programledare i tv, mamma och miljöintresserad. Förut var hon en sjukampare som aldrig ville förlora. I den här självbiografin om Carolina Klüft får vi ta del av hennes tankar och känslor om åren i friidrotten. Enligt henne själv handlar det om att ge 100% vilket vi fick ta del av under hennes aktiva år. Men hon bjuder också in till inre reflektion och tankar om livet.

Bok 7

Sporten och livet enligt Lundh av Olof Lundh

danskt band
Köp boken

Sportjournalisten Olof Lundh har varit aktiv sedan slutet på 90-talet. Under de senaste femton åren har Olof bevakat fotboll åt TV4 och Fotbollskanalen. Innan åren i Tv arbetade han som reporter på Göteborgs-Posten och Expressen där han även var korrespondent i USA.

I Sporten och livet enligt Lundh finns de bästa krönikorna, reportagen och texterna från de 25 år som journalist.

Bok 8

Armand Duplantis av Andreas Palmaer

Kartonnage
Köp boken

Tjugotvååriga Armand Duplantis är världens bästa stavhopparen genom tiderna. Men hur kom han dit han är idag?

Vi får följa Armand från uppväxten i USA fram till världsrekorden. Det här är berättelsen om en enastående stavhoppare som med sin envishet och vinnarskalle klättrat till att bli den bästa i världen.

Bok 9

Yoga Girl av Rachel Brathen

danskt band
Köp boken

Yoga Girl, även känd som Rachel Brathen har ett konto på Instagram med två miljoner följare. I boken får vi läsare följa med på en resa genom en tonårstid bestående av kaos fram till vardagen idag som består av yoga och stillhet.

Yoga Girl är en bok innehållande yoga och recept på hälsosam mat. Rachel berättar om sitt liv fram till idag och vad yogan har betytt för henne. Yoga är till för alla och påverkar ditt liv till det bättre där du lyssnar på dig själv och din kropp.

Bok 10

I huvudet på Lotta Schelin av Lotta Schelin

Fotbollsspelaren Lotta Schelin lämnade fotbollen för gott under 2018 när hon fick en nackskada. Nu berättar hon öppet och ärligt om de avgörande ögonblicken i hennes karriär. I bagaget har hon EM, VM och medaljer från OS och gjort flest mål i det svenska landslaget.

Bok 11

Att bygga ett lag av Janne Andersson, Henrik Johnsson

flexband
Köp boken

Förbundskaptenen för det svenska herrlandslaget – Janne Andersson. Hur bygger man upp ett lag där alla har samma förutsättningar och vill samma sak? Janne diskuterar balansen mellan att ta och ge uppdraget till andra att ta beslut. Han har blivit enormt uppskattad i sportvärlden men även blivit en hyllad föreläsare.

Bok 12

Livet i hundra åttio av Tina Thörner

Kartläsaren Thina Törner slog igenom i rallyvärlden och tog den med storm. Hon har vågat gå sin egen väg och satsat på hennes största intresse. Hon har vunnit tre VM-guld och är en av de största inom rallysporten. Idag är hon entreprenör och föreläsare.

Bok 13

Öppen av Andre Agassi

Andre Agassi är tennisspelare men ogillar tennis mest av allt. Han ligger på golvet i en svit på ett hotell i New York bedövad av sina ryggsmärtor innan finalen i US Open. Andre kan inte bestämma sig om han vill fortsätta eller sluta karriären. Denna självbiografi handlar om osäkerheten på livet och om alla de titlar tennisspelaren har kammat hem genom åren. När han var liten blev han tvingad till att börja träna och spela tennis vilket utvecklat ett hat mot sporten.

Bok 14

Backa hem, Nilla! av Anja Gatu

Anja Gatus bok är inspirerad av fotbollsstjärnan Nilla Fischer och hennes barndom. Hennes fotbollslag får en ny tränare, Zawadi Oduya, som är en stor stjärna inom fotbollen och har en bakgrund från landslaget. Men tränaren har andra planer än vad Nilla har. Vad ska hon göra och är det värt att fortsätta med fotbollen?

Bok 15

Nystart av Gunilla Hasselgren, Sofia Åhman

Nystart är boken där Sofia Åhman tipsar om bra träningspass där du endast behöver kroppen som redskap. Gunilla Hasselgren informerar istället om vad som händer med kroppen under åren och vad du själv kan göra för att förhindra problem med kroppen. De dem vill förmedla med boken är att träning ger goda effekter för kroppen och samtidigt får dig att komma igång.

Bok 16

Ren vilja av Jan Söderqvist

En av världens bästa tennisspelare genom tiderna – Björn BorgRen vilja är en berättelse om tennislegendaren som genom stark vilja var omöjlig att besegra. När han var tjugosex år gammal la han karriären på hyllan och ingen kunde förstå varför? Hur blev det så? Detta diskuterar Jan Söderqvist som är författare bakom boken.

Bok 17

Lev, njut, träna av Anna och Emil Jönsson Haag

Paret Anna och Emil Jönsson Haag har haft strålande karriärer inom längdskidåkning. Men efter karriärer var det svårt att hålla motivationen uppe alla dagar i veckan. Hur gör man för att träningen ska bli en så naturlig del av sitt liv? I Lev, njut, träna sätter de livet och njutningen först och ger inspiration på fysisk aktivitet.

Bok 18

Världens bästa kvinnliga fotbollsspelare av Illugi Jökulsson

Här en bok tillägnad för alla duktiga och proffsiga kvinnliga fotbollsspelare. Damfotbollen har fått större uppmärksamhet de senaste åren vilket är både välförtjänt och på tiden. I den här boken finns världens bästa kvinnliga fotbollsspelare samlade därav fyra är svenskorna Nilla Fischer, Caroline Seger, Lotta Schelin och Therese Sjögran.
Bok 19

Gamer av Effie Karabuda

Inbunden
Köp boken

Här finns allt du vill veta om spel och e-sport. Effie Karabuda är speljournalist och CS:GO-stjärna. Vi får följa med bakom kulisserna på stora, kända spelföretag. Spelproffsen ger även tips på hur du lyckas med en karriär på Youtube och Twitch. I Gamer finns tips, intervjuer och reportage om spelvärden.

Läs mer