Beaux châteaux et bons vins - 5 böcker som utspelar sig på franska landsbygden
Boktips

Beaux châteaux et bons vins - 5 böcker som utspelar sig på franska landsbygden

Drömmen om frodiga kullar, vinrankor och vackra slott i gulliga gamla byar... Den blir sann i dessa underbara feelgoodböcker som utspelar sig på franska landsbygden!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Midjourney / Johanna Stenius
Publicerad: 06 mars 2023

Drömmen om frodiga kullar, vinrankor och vackra slott i gulliga gamla byar... Den blir sann i dessa underbara feelgoodböcker som utspelar sig på franska landsbygden!

Bok 1

Döden på Château des Livres av Katarina Bivald

Inbunden
Köp boken

Andra delen i den härliga mysdeckarserien om författaren Berit Gardner som tar sig an mordfall istället för att skriva sin nästa bok. Handlingen utspelar sig i denna del på en fransk skrivarkurs, där deltagarna njuter av god mat, vin och litteratur på ett vackert slott. Men stämningen förändras dramatiskt när en bästsäljande författare blir mördad mitt framför ögonen på Berit. Kommissarie Roche vid Lyonpolisen har sina händer fulla med att undersöka de tjugo blivande författarna som alla är misstänkta. En riktigt feelgoodbok för alla som gillar mysdeckare.

Bok 2

Den lilla bistron i Bretagne av Nina George

Den tyska hemmafrun Marianne hoppar i floden Seine för att ta sitt liv, men räddas och hamnar på sjukhus. Efter händelsen bestämmer hon sig för att börja om på nytt och reser till en liten by i Bretagne, trots att hon inte kan tala franska. Där upptäcker hon en ny lust för livet när hon omges av fantastisk mat och karaktärer med starka personligheter. Den lilla bistron i Bretagne visar att det alltid finns en andra chans.

Bok 3

Det vi inte visste var lycka av Agnès Ledig

Julie arbetar som kassörska på en stormarknad och uppfostrar sin son Lulu ensam. Hon känner att livet är skört och har förlorat hoppet om att uppleva något fantastiskt. En dag när hon kämpar för att inte gråta framför en kund, ler denne vänligt mot henne. Veckan efteråt återkommer mannen, som presenterar sig som Paul, och bjuder ut henne på lunch. Julie, som har dåliga erfarenheter av män, tvekar men bestämmer sig för att lita på honom.

Trots att Julie och Paul är mycket olika och har en stor åldersskillnad, finner de genast varandra. Paul föreslår att de ska fly från vardagen och åka till hans sommarhus i Bretagne, tillsammans med Lulu. Julie tackar ja efter viss tvekan och det blir inledningen till en stark vänskap och en ny tillvaro för Julie. Paul och hans son har också haft det svårt, men tillsammans upptäcker de att även i den djupaste sorgen kan man finna lycka.

Bok 4

Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg

Agneta har blivit en osynlig och bortglömd del av tapeten i sitt eget liv. Hennes man Magnus är en hängiven frisksportare och fågelskådare som tar sitt hälsotänkande till en extrem nivå. Agneta gömmer sin enda hemliga njutning, att dricka vin och titta på TV-serier om franska gårdar, bakom frysen i källaren. Men när hon ser en radannons i tidningen väcks hennes nyfikenhet och längtan efter något mer i livet. Trots allas förvåning beger hon sig till en liten by i Provence i Frankrike, där äventyret väntar.

Je m’appelle Agneta  är en feelgoodroman som inspirerar till att våga ta chansen och våga kliva ur sin egen bekvämlighetszon. Boken bjuder på den härliga mix av livsglädje och människokärlek, som Emma Hamberg är känd för

Bok 5

Den franska lavendelgården av Jo Thomas

Del och hennes make Ollie har flyttat till en idyllisk by i Provence, men deras dröm om ett nytt liv i Frankrike förvandlas snabbt till en mardröm när de upptäcker att de längtar efter olika saker. Efter bara sex veckor går flyttbilen tillbaka till England, men Del inser snabbt att hon inte vill lämna Frankrike och stannar kvar ensam i det fallfärdiga huset. Hon börjar baka efter att ha hittat en gammal receptbok. Kan hennes nya passion hjälpa henne att hitta lyckan igen?

Den hjärtevärmande romanen Den franska lavendelgården tar oss med på en resa genom blomstrande lavendelfält i Provence och berättar historien om en kvinna som återupptäcker livet och lär sig att följa sitt hjärta.

En sida till? Fortsätt läs!