De mystiska fyrarna- tio bladvändare
Boktips

De mystiska fyrarna- tio bladvändare

Ensliga, mystiska och udda platser – där hittar vi fyrarna. Det är något fascinerande med dessa byggnader och de hemligheter de alltid verkar bära på. Här listar vi tio romaner med fyrar i centrum att bli uppslukad, och kanske lite rädd, av.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 03 januari 2023

Ensliga, mystiska och udda platser – där hittar vi fyrarna. Det är något fascinerande med dessa byggnader och de hemligheter de alltid verkar bära på. Här listar vi tio romaner med fyrar i centrum att bli uppslukad, och kanske lite rädd, av.

Bok 1

Systrarna vid fyren av Gill Thompson

Kanalön Jersey, 1940. Tysk ockupation. De tjugoåriga systrarna Alice och Jenny trodde sig ha livet framför sig, men tvingas gå skilda vägar. Sjuksköterskan Alice beordras att tjänstgöra i ett tyskt sjukhus, där hon träffar en stor kärlek, men också tvingas vittna ett lidande utan motstycke. Drömmar krossas och svåra beslut tvingas tas, men mitt i kaoset finns en fast punkt: fyren som alltid leder tillbaks till land.

 

Bok 2

300 grader av Pernilla Ericson

I Pernilla Ericssons klimatthriller får vi följa den unga, framgångsrika polisen Lilly Hed som hamnat i problem och måste fly storstaden. Året är 2023 och en skoningslös värmebölja har drabbat hela världen. De härjande bränderna har redan utplånat Sydneys förorter och spridit sig till över 50 platser, bara i Sverige. Lilly söker lugnet vid kusten, vilket hon till en början verkar få när hon flyttar in i en övergiven fyr. Men bränderna tar sig även hit, och det ska snart visa sig att vad som verkade som olycksbränder döljer något mycket värre, vilket ställer Lilly inför oväntade utmaningar. Fyren blir inte alls den trygga plats hon hade förväntat sig.

Bok 3

Nattfåk av Johan Theorin

Författaren av succén skumtimmen är tillbaka, och vi får möta både nya karaktärer och kända ansikten såsom den pensionerade sjökaptenen Gerlof Davidsson. Det är vinter på norra Öland och Stockholmsfamiljen Westin har precis flyttat till en gammal fyrmästargård med uppdraget att renovera den, och förhoppningen om ett nytt liv. Snart nås familjen av kusliga berättelser och sägner kring gården. Människor som återuppstår från de döda och en fyr som förutspår död är ju naturligtvis bara skrock. Eller? Samtidigt börjar den ökända stormen vid namn fåken dra in över ön, och familjen tvingas hålla sig inne. Det dröjer inte länge innan spökhistorierna kommer närmre och närmre verkligheten.

Bok 4

Fyrvaktaren av Camilla Läckberg

Deckardrottningen Läckbergs sjunde bok i den älskade Fjällbackaserien. I folkmun kallas ön Gråskär utanför Fjällbacka för Gastholmen, och den är omgärdad av mörka rykten. En plats där de döda fastnar, för att berätta något till de levande. Det är hit en kvinna med blodiga händer flyr med sin son en försommarnatt. Och det är här kommunens nyanställde ekonomichef Mats Sverin hittas mördad några dagar senare. Han var mycket väl ansedd och hade precis återvänt till sin barndoms Fjällbacka. Men när Tanumshede polis med Patrik Hedström i spetsen startar utredningen uppdagas hemligheter om ön och Mats Sverin som ingen någonsin hade förväntat sig.

Bok 5

Fyren av Kristian Petri

Fyren blev först känd som ett av den antika världens sju underverk 279 f.Kr. på ön Faros, och därifrån spred sig fyrkulturen över hela världen. 1202 började den första svenska fyren, fast det då tillhörde Danmark, byggas i Falsterbo. På denna tid fanns ett helt samhälle tillhörande fyrarna med fyrmästare, fyrväktare, lotsar, lärare, fruar, barn och ännu fler. Idag sköts fler och fler fyrar automatiskt och en hel yrkeskår är på väg att försvinna. Vi får i denna reseberättelse följa med till några av världens mest intressanta fyrar, där Petri berättar om fyren som skapades med ett syfte och funktion, men hur den även har en stark koppling till människans inre.

Bok 6

Pappan och havet  av Tove Jansson

Muminpappan längtar efter ett äventyr och när han får höra om en ledig plats som fyrvaktare lämnar han, tillsammans med familjen, Mumindalen och ger sig ut till havs. Men ön är enslig, med mörka nätter och en otrevlig fiskare som enda sällskap. Familjen måste hjälpa varandra för att möta de olika utmaningar som ön och fyren ställer dem inför. Pappan och havet behandlar ämnen såsom ångest, rädsla och rastlöshet och väcker känslor hos såväl vuxna som barn.

Bok 7

Hjärtat söker nödhamn  av Dagmar Edqvist

Tre flyktingar, direkt anlända från det avlägsna krigandet och lidandet i öst, har tagit sig över havet och hamnar hos fyrmästarfamiljen på en liten förpost på Sveriges yttersta kust. Fyrmästaren och hans hustru har skickat sina egna barn till fastlandet, och de tre flyktingarna väcker starka moderskänslor hos hustrun. För en stund väcks en passion och hon faller hon för en av dem, men inser snabbt att det bara är sin egen man som hon älskar. Nu ställs hon inför vad som verkar vara ett omöjligt dilemma. Antingen blir hon av med allt, och de människor som blivit hennes familj, eller så måste hon fullfölja ett bedrägeri för att mannen hon älskar ska bli far åt någon annans barn.

Bok 8

Fyren  av P.D. James

Brittiskt kriminaldrama när det är som bäst. Ön Combe Island utanför Cornwalls kust är präglad av en tung historia men har på senare tid utvecklats till en tillflyktsort för samhällets toppskikt när de vill ha garanterad ro och säkerhet. Men lugnet rubbas när en framgångsrik men illa ansedd författare hittas hängande från öns berömda fyrtorn, och det är ingen tvekan om mord. Detektiven Adam Dalgleish kallas in för att snabbt och diskret lösa fallet som är av högsta känslighet. Adam är dock distraherad och står inför sina egna problem med flickvännen Emma. Men situationen trappas snabbt upp när ett nytt mord begås, och det går upp för Adam och hans kollegor att mördaren är mitt bland dem.

 

Bok 9

Mot fyren  av Virginia Woolf

Familjen Ramsay spenderar tillsammans med sina gäster sommaren på Isle of Skye på Skottlands västkust. Den yngste sonen James drömmer om en utflykt till den hägrande fyren i fjärran. James får uppleva både hopp och förtvivlan men utflykten blir aldrig av. Tio år senare återvänder familjen till ön för den efterlängtade båtutflykten till fyren.

Narrativet och berättelsen skiftar mellan de olika personerna och skapar en poetisk, vacker skildring av kvinnor och mäns relationer och livet i sin helhet under en tid då ett världskrig skakar om tillvaron. En berättelse om förhoppningar, drömmar och besvikelse som blivit en klassiker.

Bok 10

Fyr  av Magnus Dahlström

Ingenjören Karl leder ett fyrbygge på ena sidan av en avlägsen ö. På andra sidan ön finns något okänt och, för Karl, hotande. Men vad är egentligen verkligt? Magnus Dahlström skildrar mörker, våld och förtryck som få andra.

En sida till? Fortsätt läs!