10 böcker som väcker din inre hippie
Boktips

10 böcker som väcker din inre hippie

Under 1960 och 1970-talet drömde hippiegenerationen om en värld som präglas av fred, frihet och kärlek. Återupplev flower power-eran och låt din inre hippie blomstra i sommar med dessa tio böcker.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: MIDJOURNEY
Publicerad: 12 juni 2023

Under 1960 och 1970-talet drömde hippiegenerationen om en värld som präglas av fred, frihet och kärlek. Återupplev flower power-eran och låt din inre hippie blomstra i sommar med dessa tio böcker.

Bok 1

Hippie av Paulo Coelho

Paulo Coelhos bok Hippie är en självbiografisk berättelse om hans ungdomsår, där han reste runt i världen med drömmen om att hitta svar på livets stora frågor och vår existens i universum. Under resans gång stöter han på flera utmaningar och träffar människor som förändrar hans liv.

Översättare: Ulla Meyer Gabrielsson

Bok 2

Profeten av Kahlil Gibran

Profeten är en av vår tids mest citerade böcker och har sedan den först publicerades 1923 ständigt funnits på listan över de mest sålda böckerna världen över. Boken sägs även ha varit populär bland hippierörelsen, och dess budskap om fred, kärlek och andlighet fortsätter att inspirera människor över hela världen.

Översättare: Hans-Jacob Nilsson

Bok 3

Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid

Daisy Jones & The Six är en ikonisk och fängslande berättelse skriven som en dokumentär om ett av 70-talets mest betydelsefulla (men fiktiva) rockband. Med Kaliforniens rockscen som bakgrund skildras en universell kärlekshistoria och passionerad hyllning till musiken.

Översättare: Rebecca Alsberg

Bok 4

Yoga Girl av Rachel Brathen

Under 1960- och 1970-talen började många människor i väst intressera sig för yoga. Flera av dessa människor var en del av hippie- och flower power-rörelserna och sökte efter nya sätt att leva sina liv. Boken Yoga Girl är full av inspirerande bilder av yoga och läckra recept tagna i vackra miljöer. Rachel Brathen delar med sig av sin personliga resa och berättar om hur hon upptäckte yogan och hur den har hjälp henne.

Bok 5

Flickorna av Emma Cline

Emma Clines debutroman skildrar den unga Evies inblandning i en kult som bygger löst på historien om Charles Manson och de mord som hans kvinnliga följare begick i slutet av 1960-talet. Evie får följa med till en ranch där den karismatiske Russell lever med sin ”familj” av unga kvinnor som verkar göra allt för honom. Hon blir indragen i deras livsstil av frihet och utforskar nya sätt att tänka och uppleva världen på.

Översättare: Erik MacQueen

Bok 6

Siddhartha av Hermann Hesse

Siddhartha av Hermann Hesse sägs ha haft en betydande roll i hippie- och flower power-rörelsen. Boken handlar om en indisk brahmanpojke som ger sig ut i världen för att söka livets mening och betonar vikten av att hitta sin egen inre sanning, att inte fastna i materiella ting och att söka andlig upplysning genom personlig erfarenhet och självreflektion.

Översättare: Nils Holmberg

Bok 7

Trippen av Tom Wolfe

Dokumentärromanen Trippen (The Electric Kool-Aid Acid Test)  handlar om kollektivet ”The Merry Pranksters” som leddes av Gökboet-författaren Ken Kesey och deras resor genom USA i en omskapad skolbuss. De experimenterade med droger, och Kesey är i romanen inte bara jagad av sina fans utan också av FBI som vill sätta dit honom för marijuanasmuggling.

Översättare: Gunnar Barklund.
Boken finns inte längre i bokhandeln men kan finnas på bibliotek eller antikvariat.

Bok 8

Hippie blues av Lars Ardelius

Mjukband
Köp boken

Det är början på sjuttiotalet och hippierörelsen lockar alltfler unga med sitt fria liv. Bland annat Nina som är 21 år gammal och som ser det som en möjlighet att fly. Men hennes resa blir inte som hon tänkt sig. Under flygresan erbjuds hon av en äldre dam som är på väg till Indien att följa med som sällskap. Hon hamnar också i en isolerad glesbygd i Nya Zeeland med tre äldre krigsveteraner som enda grannar. Naturligtvis träffar hon även på många hippies under sin resa.

Bok 9

På väg av Jack Kerouac

Boken På väg publicerades första gången 1957 och är en semi-självbiografisk roman som beskriver författarens resor genom USA och Mexiko tillsammans med hans vänner och bekanta. Boken porträtterar en subkultur av resande ungdomar som söker efter nya upplevelser, frihet och en känsla av tillhörighet.

Översättare: Jan Nyström

Bok 10

The Last Whole Earth Catalog

The Last Whole Earth Catalog publicerades under 1960-talet och blev en symbol för hippie- och flower power-rörelsen. Katalogen innehöll information om en rad olika ämnen, inklusive ekologi, alternativa teknologier, självförsörjning, konst och andlig utveckling. Den fungerade som en källa till information och inspirerade människor som sökte efter alternativa sätt att leva sina liv och nya sätt att förhålla sig till världen omkring dem.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!