Böcker som skildrar den homosexuella mannen
Boktips

Böcker som skildrar den homosexuella mannen

Gaylitteratur erbjuder en mångfald av olika berättelser, ökad tillgänglighet och utforskning av universella teman genom nya perspektiv. Här bjuder praktikant Simon Brodding oss på sina bästa tips på böcker som skildrar homosexuella män.

Av: Simon Brodding
Fotograf: Bloomsbury Publishing

Gaylitteratur erbjuder en mångfald av olika berättelser, ökad tillgänglighet och utforskning av universella teman genom nya perspektiv. Här bjuder praktikant Simon Brodding oss på sina bästa tips på böcker som skildrar homosexuella män.

Bok 1

Unge Mungo av Douglas Stuart

Storpocket
Köp boken

Den sympatiske Mungo får ens hjärta att värka när han tar sig an ett våldsamt och hypermaskulint Glasgow under 1990-talet. Han och James, två tonåringar, kämpar med förbjudna känslor för varandra i en stad där religiösa konflikter präglar deras värld. Medan de drömmer om att fly, riskerar de att bli upptäckta. När Mungo hamnar i fara under en fisketur med tvivelaktiga män, måste han samla sin inre styrka för att återvända till tryggheten och möjliggöra en framtid tillsammans med James. Unge Mungo utforskar gränserna för maskulinitet och farorna med att älska för mycket i en känslosam skildring av uppväxten.

Bok 2

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Storpocket
Köp boken

Utmanade och påfrestande läsning om gränsöverskridande kärlek och kamratskap med den längsta triggervarningslistan du kan tänka dig.

Berättelsen följer fyra vänner – JB, Malcolm, Willem och Jude – och deras liv i New York under flera decennier. Jude, en gåtfull och framgångsrik advokat med en traumatisk bakgrund, är den centrala kraften som binder dem samman. Trofastheten och kärleken från skådespelaren Willem ger Jude en strimma av ljus i sitt mörka liv. Men självförakt och förbjuden kärlek blir en konstant inre kamp för Jude genom åren.

Bok 3

Sången om Akilles av Madeline Miller

Storpocket
Köp boken

Grekisk mytologi i modern tappning om förkrossande kärlek genom en älskares blick. Under den heroiska eran i antikens Grekland hamnar Patroklos, en osäker ung prins, i landsflykt och finner sin väg till kung Peleus och hans perfekta son Akilles. Trots deras olikheter växer det fram en djup vänskap mellan pojkarna, som gradvis utvecklas till något mer när de blir unga män. När Helena av Sparta blir bortrövad och Akilles sänds till Troja för att uppfylla sitt öde, beslutar sig Patroklos för att följa med, ovetande om att deras starka band kommer att utsättas för prövningar under de kommande åren.

Bok 4

Memorial av Bryan Washington

Inbunden
Köp boken

En finstämd roman om kärlek och komplicerade familjerelationer som varvas med överraskande självupptäckande resor.
Benson och Mike delar bostad i Memorial, Houston. Deras långvariga förhållande har börjat kännas osäkert. När Mikes döende far i Osaka blir en faktor reser han för att möta honom, medan Benson stannar hemma med Mikes mamma. Deras separata upplevelser i Japan och Houston förändrar båda männen och avslöjar nya insikter om deras sanna jag. Memorial är en gripande roman om kärlek och personlig utveckling från en lovande ny röst inom amerikansk litteratur.

Bok 5

Lie with me av Philippe Besson

I Bordeaux möter författaren Philippe en ung man som påminner honom om sin första kärlek. Berättelsen tar oss tillbaka till Philippe’s tonår och ett möte år 1984 mellan honom och Thomas, en klasskamrat. Denna hemliga och passionerade kärleksrelation förändrar deras värld. Molly Ringwald, den hyllade skådespelaren och författaren, framför denna gripande berättelse om den ömma första kärleken och tiden som går, i hennes första översättning någonsin.

Bok 6

Giovanni's Rum av James Baldwin

En riktig bögklassiker! I 1950-talets Paris befinner sig en ung man i en komplicerad situation, fångad mellan begär och konventioner. David, en amerikansk utlänning, har precis friat till sin flickvän Hella. Men under Hellas frånvaro möter han bartender Giovanni och känner sig oemotståndligt dragen till honom. De tillbringar natten tillsammans i Giovannis mörklagda rum för att skydda deras hemlighet. Men när Hella återvänder till Paris eskalerar situationen och tragedin är oundviklig. David kämpar med sin egen identitet och utforskar kärlekens mysterier i denna djupt gripande berättelse av James Baldwin.

Bok 7

The Shards av Bret Eason Ellis

Bret, en 17-årig senior på Buckley-skolan, blir fascinerad av den mystiske nya eleven Robert Mallory. Samtidigt härjar seriemördaren Trålaren och hotar Bret och hans vänner med groteska våldshandlingar. Bret känner sig alltmer isolerad och paranoid när förhållandet mellan Trålaren och Robert Mallory verkar krocka.

Mörk, spännande och sexig med tydliga true crime-vibbar och pulshöjande thrillerdrag i Kalifornien under 1980-talet. Kommer på svenska i höst!

Bok 8

Röda rummet av Kaj Korkea-aho

Engagerande läsning som lämnar avtryck. En ung författare svarar på en annons för en förmånlig bostad och dras in i en komplicerad situation. En samtidsroman om sex, makt och manipulation i Helsingfors i jakten på en dyr lägenhet. Romanen Röda rummet av Kaj Korkea-aho förändrar inte bara synen på bostadsmarknaden i Helsingfors, utan även ens perspektiv på världen.

Bok 9

Swimming in the dark av Tomasz Jedrowski

Stark uppväxtskildring med kärlek och frihet i dess mitt. Romanen utspelar sig i Polen under 1980-talet, och är en passionerad berättelse om första kärleken mellan två unga män i en tid av kommunistiskt förfall. Ludwik och Janusz blir djupt förälskade men befinner sig på olika sidor av den politiska klyftan. Medan Janusz stiger i partiets hierarki, dras Ludwik till protester mot samhällets orättvisor. Deras hemliga kärlek och politiska olikheter hotar deras relation när regimens kollaps närmar sig. Swimming in the Dark är en lyrisk och intensiv debutroman av Tomasz Jedrowski.

En sida till? Fortsätt läs!