9 queera normbrytande biografier
Biografier

9 queera normbrytande biografier

Följ några av queervärldens mest intressanta personers historier om normbrytande kärlek och aktivism från deras egna liv. Dessa queera biografier är djupt berörande och inspirerande.


Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 01 augusti 2022

Följ några av queervärldens mest intressanta personers historier om normbrytande kärlek och aktivism från deras egna liv. Dessa queera biografier är djupt berörande och inspirerande.


Bok 1

Bögen är lös av Edvin Törnblom

Journalist och programledare Edvin Törnblom berättar om de allra mörkaste stunderna med mobbing och självmordsförsök till inspirerande händelser som fått honom att landa i acceptans och kärlek. Bögen är lös är en instruktionsbok om att leva som queer idag, som är allt från humoristisk, berörande och utbildande.

Bok 2

Jag, Caroline av Caroline Farberger och Henrietta Westman

Caroline Farberger blev känd som VD:n på Ica Försäkring som, mitt i livet, äntligen fann styrkan och kom ut som trans. Den här självbiografin berättar historien bakom, och om de insikter om samhället och näringslivet som Caroline gjort under sin imponerande karriär.

Bok 3

”Såna som du ska inte va här” av Marika Carlsson

Inbunden
Köp boken

Det här är en hjärtevärmande historia om dagens Sverige, om utanförskap och gemenskap, om modet att både fatta obekväma beslut. Såna som du ska inte va här är Marika Carlssons personliga berättelse om hur det är att vara adopterad från Etiopien och växa upp i en kristen familj, vara pingstvän och vilja frälsa hela världen. Från att vara homofob till att bli förälskad i en kvinna, berättat med värme och humor.

Bok 4

De oskiljaktiga av Simone de Beauvoir

Från en av de mest inflytelserika feministerna Simone de Beauvoir mest känd för Det andra könet skrevs den intima biografin De oskiljaktiga fyra år senare. Boken skildrar en passionerad vänskap mellan två rebelliska skolflickor. Den behärskade Sylvie (Simone de Beauvoir) blir omedelbart charmad av sin nya klasskamrat, intelligenta, pigga och vågade Andrée (Elisabeth ”Zaza” Lacoin). Hon beundrar Andrée och gör allt för att bli vän med henne. Tillsammans växer de upp och befriar sig från samtidens kvävande konventioner och omgivningens förväntningar. De blir snart oskiljaktiga, tills den dag då Andrée går ett hemskt öde till mötes…

Översättare: Kristoffer Leandoer

Bok 5

Bögtjejen av Aleksa Lundberg

Bögtjejen är en berättelse om hur det känns när ens utseende inte stämmer överens med hur det känns inuti, om ett sökande i ett samhälle fullt av fördomar kring vad det innebär att vara kvinna, man, bög, fjolla eller trans.

När Aleksa är fyra år gammal blir hon av en brysk hand hänvisad till gruppen med killar på förskolan. Aleksa, som då betraktas som pojke, vill helst vara med tjejerna. Hemma finns en omtänksam mamma som försöker förstå varför Aleksa vill klä sig i prinsessklänning, och en tungsint pappa som oroar sig för att sonen är bög. Men där finns också en farmor som ger Aleksa en videokassett med dragartisten Christer Lindarw. En kassett som Aleksa kommer att titta på om och om igen.

Bok 6

Kärlek i Europa av Birgitta Stenberg

Kärlek i Europa är första delen av tre volymer självbiografier av Birgitta Stenbergs liv. I denna första del berättar hon öppet och osminkat om sitt äventyrliga bohemliv i en krets av konstnärer, författare, alkisar, bögar och flator i Stockholm, Paris, Cannes, Rom och på Capri under det tidiga femtiotalet.

Bok 7

Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson

Det här är Jeanette Wintersons berättelse om hur det gick till när hon valde att lämna sitt föräldrahem för att hon sexton år gammal hade hittat kärleken i en annan kvinna och hur hennes mamma reagerade på nyheten genom att på farstutrappen säga till sin dotter: </>Men varför vara lycklig när du kan vara normal? En gripande och rolig men samtidigt grym bok om sökandet efter tillhörighet, gemenskap, kärlek, en egen identitet, ett hem och en mor.

Översättare: Ulla Roseen

Bok 8

Pojkflickan av Nina Bouraoui

Nina Bouraoui skriver med ett poetiskt språk och fångar väl upp känslan av att som barn vara förvirrad i sin identitet och därför känna utanförskap. I Pojkflickan tar Nina Bouraoui läsaren med på en fascinerande upptäcktsfärd i tre världar: den algeriska, den franska och hennes egen, inre värld.

Översättare: Maria Björkman

Bok 9

Feministpastorns tro och tvivel av Esther Kazen

danskt band
Köp boken

Esther Kazens är känd som Feministpastorn på Instagram med tusentals följare. Hennes tro kantats av tvivel och frustration över en religion som utövat både kvinnoförtryck, homofobi och rasism. Hur orkar hon älska sin tro utan att blunda för dessa problem? Esther ger oss en inblick i hur livet som kristen kan se ut och visar på att det är fullt rimligt att vara troende, feminist och allierad för HBTQ-personers rättigheter.

En sida till? Fortsätt läs!