Boktips! — 9 romantiska HBTQI-romaner
Boktips

Boktips! — 9 romantiska HBTQI-romaner

Från feelgood-YA till en drabbande uppväxtskildring. Här är nio HBTQI-romaner med gripande kärlekshistorier som bjuder på starka känslor såväl som intressanta intrig.

Av: SelmaStories
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 25 januari 2023

Från feelgood-YA till en drabbande uppväxtskildring. Här är nio HBTQI-romaner med gripande kärlekshistorier som bjuder på starka känslor såväl som intressanta intrig.

Bok 1

Den perfekta pojkvännen av Alexis Hall

Den perfekte pojvännen blev en BookTok-favorit. Den handlar om Luc O’Donnell som är ett kändisbarn med rockstjärneföräldrar. Han hamnar i rampljuset när hans pappa gör comeback efter att ha tillbringat tid på rehab. Luc måste träffa en normal kille för att rädda sin image och hittar Oliver Blackwood, en vegan och skandalfri advokat som är den perfekta pojkvännen. De kommer överens om att vara ett par på låtsas tills allting har lugnat ner sig, men det visar sig vara svårare än vad de trodde att inte falla för varandra och släppa taget.

Översättare: Christina Mansicka

Bok 2

Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston

Rött, vitt och kungligt blått är en storsuccé världen runt och har vunnit priser som årets bästa romance och debut i Goodreads Choice Awards. Alex Claremont-Diaz som är son till USA:s första kvinnliga president och en del av en social influencer-grupp känd som Vita huset-trion. Han har en ärkefiende, prins Henry av Wales, men efter ett bråk som hamnar i media, tvingas de låtsas vara vänner för att lägga historien bakom sig. Men ju mer de lär känna varandra, desto mer inser de vad som döljer sig bakom prinsens drömprinsyta. Deras vänskap utvecklas till något mer, men det kan hota Alex mammas planer på att bli omvald som president.

Översättare: Anna Thuresson
Bok 3

Sången om Akilles av Madeline Miller

Storpocket
Köp boken

Madeline Millers romaner har tagit BookTok med storm och fortsätter att vara en snackis än idag. Vi följer den mytiska hjälten Akilles under Trojakriget, med fokus på hans relation till Patroklos, hans bästa vän och älskare. Akilles är en kraftfull och oövervinnlig krigare, men han kämpar med sin plats i världen och sina känslor för Patroklos. Boken beskriver också hans kamp i Trojakriget och hans roll i det avgörande slaget där han dödar Trojakrigets hjälte Hektor. Boken är skriven med en poesi och lyrisk stil som ger en stark känsla av mytologi och krigets brutala verklighet. Boken är också en kärlekshistoria mellan Akilles och Patroklos och hur deras kärlek påverkar deras kamp och öde.

Översättare: Marianne Tufvesson
Bok 4

Julstämning uthyres av Olivia Rimhagen

Olivia Rimhagens varma romancedebut. William, Elias, och Iris som söker en plats att bo under julen. William behöver pengar och vill ta ett jobb i Malmö under julen, då han efter sin mammas död hellre låtsas som om högtiden inte finns. Elias vägrar fira jul med familjen i år, och önskar att hitta en lägenhet inne i stan för att slippa. Iris hyr ut lägenheten via Airbnb, men får två förfrågningar samtidigt. Handlingen är en varm romantik om oväntade möten i juletid.

Bok 5

Mitt hjärta går på av Christoffer Holst

En berättelse om att hitta mening och kärlek i livet samtidigt som man försöker att hantera sina mentala hälsoproblem. 22-årige Chavve beskriver sina tankar och känslor på ett öppet och ärligt sätt och tar upp ämnen som ångest, depression, kärlek och relationer. Boken är en personlig berättelse som fokuserar på att skapa medvetenhet om mental hälsa och visar vikten av att prata om det och att hitta hjälp.

Bok 6

Unge Mungo av Douglas Stuart

Storpocket
Köp boken

En drabbande uppväxtskildring med strimmor av hopp och kärlek. Vi följer Mungo i en fattig förort i Glasgow, Skottland. Boken följer hans liv från hans tidiga barndom till tonåren och beskriver hans kamp för att hantera svårigheter som fattigdom, föräldralöshet och förhållandet till sin homosexuella identitet. Mungo försöker hitta sin plats i världen och hantera sina känslor av ensamhet och utanförskap. Det är en stark och personlig berättelse som ger en inblick i livet i en fattig förort och de utmaningar som människor möter där.

Översättare: Eva Åsefeldt

Bok 7

Lisa och Lilly av Mian Lodalen

Mian Lodalens kärleksroman baseras på verkliga personer. Handlingen kretsar kring Lisa och Lilly som möts första gången en varm sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken, Stockholm. Boken följer deras liv under deras sista år, drygt ett år senare hittas deras sammanbundna kroppar i Hammarby sjö. Handlingen utspelar sig mot en bakgrund av den dynamiska tiden kring förra sekelskiftet, då Stockholm var kvinnornas, ungdomarnas och arbetarnas stad. Boken ger upprättelse åt deras magnetiska och förbjudna förälskelse.

 

Bok 8

Call me by your name av André Aciman

Inte din typiska romanceroman. Elio, en sjuttonårig pojke vars pappa är professor i filosofi. Varje sommar bjuder hans pappa in en ung forskare till familjens sommarhus vid den italienska rivieran. Sommarens gäst heter Oliver, en attraktiv och världsvan amerikan i tjugofemårsåldern. Trots att Elio först uppfattar Oliver som ytlig och onåbar, dras han motståndslöst till honom och snart har en laddad kärleksaffär tagit sin början. Boken beskriver Elios första stora förälskelse, hans sexuella uppvaknande och hans sökande efter sin identitet. Det är också berättelsen om en het och vibrerande sommar och hur minnena av den för alltid stannar kvar.

Översättare: Peter Samuelsson
Bok 9

Om det regnar i Ahvaz av Nioosha Shams

Young Adult romance med virvlande känslor! Ava, en tjej i trean på gymnasiet som har legat med varenda bicurious tjej i hela skolan. Hon tror inte på kärleken och förlitar sig på sina vänner Mira och Hugo och på att de tillsammans bildar Sveriges Starkaste Trio. Hon älskar sin regndyrkande farsa och tror på att leva lyckligt för alltid. Men allt förändras när hon träffar Nadja, en tjej som är som en bomb, solen, skogsbranden – med ett efterhängsna exet. Ava börjar plötsligt tro på allt och boken handlar om hennes första kärlek och om att höra hemma.

En sida till? Fortsätt läs!