10 böcker vi längtar efter att läsa hösten 2022
Boktips

10 böcker vi längtar efter att läsa hösten 2022

Nytt från Lars Kepler, Carina Rydberg och Celeste Ng - det finns inget som kan få en att önska att sommaren var slut som utsikten BOKHÖST. Vi har valt ut några kommande guldkorn!

Av: SelmaStories-redaktionen
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 28 april 2022

Nytt från Lars Kepler, Carina Rydberg och Celeste Ng - det finns inget som kan få en att önska att sommaren var slut som utsikten BOKHÖST. Vi har valt ut några kommande guldkorn!

Bok 1

Vitt slödder av Carina Rydberg

Inbunden
Köp boken

Den högsta kasten som kom ut 1997 är en modern klassiker som idag  läses på landets litteraturvetenskapsutbildningar. Och nu, hösten 2022, kommer sista delen i trilogin och lär bli den absolut största kultursnackisen. Det är självbiografiskt och brutalt ärligt, en bok om familj och klass, rasism och om en katastrof så stor att den förändrar allt. Vi har sällan längtat SÅ mycket efter en läsupplevelse!

Bok 2

Våra förlorade hjärtan av Celeste Ng

Äntligen en ny bok av författaren bakom succéromanerna Små eldar överallt och Säg inget om Lydia! Våra förlorade hjärtan är en spänningsfylld och hjärtskärande roman om den okrossbara kärleken mellan en mor och ett barn i ett samhälle präglat av rädsla. I centrum står tolvåriga Bird Gardner som inte har sett sin mamma på över tre år. Margaret försvann efter att hennes dikter använts i protesterna mot de stränga lagar som införts för att värna ”amerikansk kultur” och återinföra fred och välstånd efter Den Stora Krisen. Men en dag får Bird ett brev med en kryptisk teckning i. Han inser att hans mamma försöker kontakta honom. Och han bestämmer sig för att hitta henne.

Översättare: Anna Strandberg

Bok 3

Tack för matchen av Paola Pellettieri

Inbunden
Köp boken

En debut att längta efter! Tack för matchen är en vass skildring av samtiden, full av  svärta, självdistans och humor om längtan efter kärlek och samhörighet. Feelbad, Tinderroman, dejtingdrama…. vi älskar det!

Bok 4

Den lodande människan av Patrik Svensson

Storpocket
Köp boken

Efter debuten med Ålevangeliet har Augustprisbelönade Patrik Svensson skrivit en bok om människorna som utforskat, kartlagt, försökt förstå och lägga havet under sig. Den lodande människan handlar om havets lockelse, om den där uråldriga drivkraften som i alla tider fått människor att söka sig ut på öppet hav. Det är en bok, kort sagt, om nyfikenheten

Bok 5

Kärlek och tro av Monica Ali

Inbunden
Köp boken

Vi älskade Brick Lane och nu kommer en ny bok av Monica Ali. Kärlek och tro är en gripande berättelse om två kulturer, två familjer och två människor som försöker ta sig fram i tillvaron och relationerna. När det unga paret Yasmin och Joe ska gifta sig konfronteras de tillsammans med sina familjer med  konflikter, outtalade behov och lögner, som utmanar allt det de tror sig veta om sig själva och varandra.

Översättare: Anna Björkhem

Bok 6

Djävulsgreppet av Lina Wolff

Inbunden
Köp boken

Romanåterkomst av Augustprisvinnaren Lina Wolff! Djävulsgreppet utspelar sig i Florens. ditt en kvinna anländer och känner att allt är henne främmande – även mannen hon träffat. Det här är berättelsen om de två, om deras kroppar och sinnen. Om hennes grepp om honom, och hans allt hårdare grepp om henne.

Bok 7

Ixelles : roman av Johannes Anyuru

En mamma, en pojke, en glömd röst och en gyllene CD-spelare. Johannes Anyurus första roman sedan augustvinnaren De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, är en vindlande berättelse om vänskap och längtan, och ett kärleksbrev till fiktion, påhittade liv och bibliotek.

Bok 8

Spindeln av Lars Kepler

Storpocket
Köp boken

Äntligen får vi läsa mer om Saga Bauer i den nya delen i Lars Keplers Joona Linna serie. Lika mycket bladvändare som alltid när Joona Linna och Saga Bauer kämpar sida vid sida för att lägga ett pussel och rädda utsedda offer för en seriemördare innan det är för sent…

Bok 9

Adoptionerna: ett granskande reportage av Patrik Lundberg, Alexander Mahmoud och Josefin Sköld

2021 belönades Patrik Lundberg, Josefin Sköld och Alexander Mahmoud med Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande för sin granskning av adoptionsindustrin som slog ned som en bomb i Sverige. Nu kommer den fördjupande boken som berättar om misstänkta brott kopplade till internationella adoptioner till Sverige från mitten av 1900-talet fram till i dag och om hur de journalistiskt jobbat för att få fram materialet bakom.

Bok 10

Gäddbibeln av Johan Tell, Tobias Fränstam, Tobias Fränstam

Inbunden
Köp boken

Esox Lucius, kungen under ytan. Gäddan gäckar, och nu kommer den första heltäckande boken sedan 1970-talet som handlar om den mytomspunna fisken. För de som är intresserade är det här boksläppet en jättehändelse! En komplett vägledare för varje sportfiskare, från nybörjare till veteran skriven av en av Sveriges största sportfiskeprofiler – Tobias Fränstam. Han tar med oss på en fantastisk resa under ytan i jakten på alla svar.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.