12 böcker vi längtar efter att få läsa 2022
Boktips

12 böcker vi längtar efter att få läsa 2022

En Doggerland-deckare, en uppväxtskildring av en hyllad italienska och en ny roman av Augustprisvinnaren Linnea Axelsson. Vi har botaniserat bland vårens böcker och listat tolv guldkorn vi längtar lite extra efter!

Av: SelmaStories
Publicerad: 10 november 2021

En Doggerland-deckare, en uppväxtskildring av en hyllad italienska och en ny roman av Augustprisvinnaren Linnea Axelsson. Vi har botaniserat bland vårens böcker och listat tolv guldkorn vi längtar lite extra efter!

Bok 1

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Storpocket
Köp boken

I vår kommer Bonnie Garmus hypade bok (vi älskar omslaget!) på svenska. I romanen som utspelar sig i 60-talets Kalifornien får vi bekanta oss med Elizabeth Zott. Denna oförglömliga karaktär är en kemist som plötsligt blir både ensamstående mamma och stjärna i Amerikas mest hyllade matlagningsprogram. Men Elizabeth lär inte bara kvinnor hur man lagar mat. Hon lär dem kemins lagar och hur man ändrar status quo.

Bok 2

Till minne av en mördare av Pascal Engman, Johannes Selåker

Spänning och 90-talsnostalgi! Nya deckarduon Pascal Engman och Johannes Selåker släpper sin första bok i vår. Till minne av en mördare utspelar sig under sommaren 1994 och beskrivningen ”True detective möter Jakten på en mördare” låter minst sagt lovande.

I skuggan av Mattias Flinks massmord sker ytterligare ett mord. En kvinna hittas strypt till döds och snart står det klart att hon bara är ett av flera offer som mördats på samma sätt. Det faller på polisen och den före detta FN-soldaten Tomas Wolf att hitta mördaren. Till sin hjälp har han kvällstidningsreportern Vera Berg. En filmstjärna blir huvudmisstänkt, men både Vera och Tomas tror att den skyldiga finns närmare inpå utredningen.

Bok 3

Främlingar jag känner av Claudia Durastanti

Inbunden
Köp boken

I vår ser vi fram emot att få läsa den prisade italienska författaren Claudia Durastanti.  I Främlingar jag känner skildrar hon ett unik levnadsöde och en brokig uppväxt i Italien. För det handlar om en familj där berättelserna går isär. Claudias mamma säger att hon och Claudias pappa träffades när hon räddade honom från att hoppa från en bro. Pappan menar att det var när han räddade mamman från att bli rånad. Claudias föräldrar är så olika man kan bli men de har en sak gemensamt: de är döva.

”Någonstans mellan Natalia Ginzburg och Joan Didion skriver Claudia Durastanti sitt eget familjelexikon.”L’Independente

 

Bok 4

Magnificat av Linnea Axelsson

Kartonnage
Köp boken

Linnea Axelsson som tilldelades Augustpriset för eposet Ædnan är bokaktuell i vår. Vi längtar efter den nya romanen Magnificat som är en berättelse om sorg och förälskelse.

”Hon bor utanför Paris med mannen och deras flicka. En morgon, i ett hotellrum som hennes vän bokat, sitter pojken som dog när han var nitton år där. Vännen har bett om en ofattbar tjänst. Under vandringen hem har hon pojken med sig, liksom allt som hon lämnat i Sverige.”

 

 

Bok 5

Fallvind av Maria Adolfsson

Hennes deckare om den fiktiva ögruppen Doggerland har hyllats av både läsare och kritiker. I vår är Maria Adolfsson aktuell med den femte boken i serien. I Fallvind hittas två ungdomar döda med bara två dygns mellanrum i huvudstaden Dunker. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby är tillbaka från föräldraledigheten och ska nu jobba ihop med Astrid Nielsen som vägrar berätta varför hon sagt upp sig. De börjar snart misstänka en koppling mellan dödsfallen och det verkar som om någon bevakar Karen.

Läs mer: Allt du behöver veta om bokserien Doggerland

Bok 6

Städerskan av Nita Prose

En bästsäljare till mysdeckare! Nita Prosers debutroman utspelar sig på det anrika Regency Hotell där Molly jobbar som städerska. Hon är expert på sitt jobb, men har det desto svårare med det sociala. Livet är tufft just nu. Mollys mormor har nyss dött och dessutom har en så kallad pojkvän blåst henne på pengar. Och när hon ska städa i affärsmannen Charles Blacks svit hittar hon honom död i sängen…

Läs mer: 10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

Bok 7

Skarp av Helena Dahlgren

En suggestiv spänningsroman om besatthet. Helena Dahlgrens Skarp ligger redan på vår att-läsa-lista. Det handlar om litteraturvetaren Emma Wijkman som fått ett vistelsestipendium på en gård i Norrbotten. Det är huset där hennes favoritförfattare Beata Skarp levde, och här ska Emma äntligen skriva klart sin avhandling om henne. Författaren dog under mystiska omständigheter i slutet av 90-talet – och väl på plats dras Emma in i Beata Skarps värld ännu mer än hon hade räknat med.

Bok 8

Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig av Margareta Magnusson

Inbunden
Köp boken

Levnadsråd från någon som troligtvis kommer att dö före dig är en fantastisk titel! Margareta Magnusson debuterade som 85-åring med den internationella bästsäljaren Döstädning och nu är hon snart bokaktuell igen. Sedan den förra boken har hon hunnit blicka tillbaka på livet och reflekterat över hur man åldras bäst. I Levnadsråd delar hon med sig av tipsen där några lyder: Ha randigt på dig, trilla inte omkull och ät choklad.

Bok 9

I dina händer av Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolitos nya spänningsroman skildrar ett samhälle där gängvåldet tar över. I dina händer kommer i februari och utspelar sig i den fiktiva orten Våringe. Här hämtas den 14-årige Dogge in till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet.

Läs mer: Malin Persson Giolito – juristen som blev succéförfattare

Bok 10

Välkommen till Evigheten av Camilla Grebe

Camilla Grebe har prisats för sina kriminalromaner och i vår är hon till vår glädje bokaktuell igen. I hennes nya ödesdrama till deckare står Lykke Andersson anklagad för mord. Hon redaktör, författarfru och tonårsmamma – någon som omgivningen har svårt att se som det minsta våldsam. Vad hände egentligen på familjens gård? Och har det att göra med det som hände åtta år tidigare?

Läs mer: Camilla Grebe: ”En historia som ingen riktigt har berättat tidigare”

 

Bok 11

Vargarna från evighetens skog av Karl Ove Knausgård

Grattis alla Knausgård-fans – i vår kommer hans senaste bok på svenska! I Vargarna från evighetens skog återkommer några av karaktärerna från senaste Morgonstjärnan. I romanens början är det år 1986. Syvert Løyning, en man i 20-årsåldern har återvänt till huset där han växte upp. En natt drömmer han om sig döde far. Och när han de kommande dagarna söker igenom sin pappas efterlämnade saker är det något som inte stämmer. Han får upp okända spår och alla leder till Sovjetunionen.

Läs mer: 13 böcker som definierade 2010-talet

Bok 12

Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist

Karolina Ramqvist, en av våra stora samtidsförfattare, är bokaktuell i vår. Hennes nya roman som kommer i mars heter Bröd och mjölk och handlar om en ensam flickas uppväxt. Och om maten lockar och skrämmer. Huvudpersonen spårar sin uppväxt i minnena av människorna och i centrum står matsalsbordet som gått i arv. Hon har tagit med sig det till ettan där hon ska bo, varannan vecka med sin lilla dotter.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!